Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

Ulagačima sjever najpoželjniji, popularna i Slavonija

Poslovna zona Ivanec
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
27.06.2014.
u 11:29

Uz faktore kao što su, primjerice, cijena zemljišta i radnika, važan je i stav gradonačelnika i njegova tima

        Prije nekoliko mjeseci grad Ivanec svrstan je u istraživanju britanskog The Financial Timesa u kategoriju Strategija za privlačenje i poticanje direktnih stranih ulaganja među deset najboljih mikrogradova u Europi. Na privlačenju ulagača rade još od 2006. godine i u tamošnjoj poslovnoj zoni nude pogodnosti poput cijene od 17 eura po četvornom metru za komunalno opremljeno zemljište te, poput ostalih poslovnih zona, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, troškova prenamjene zemljišta, poreza u prvoj godini itd.

Poslovne zone

– Posljednjih mjeseci zaprimili smo interese dvaju ulagača, a nedavno je deset hektara otkupio investitor koji bi kroz dvije godine trebao početi ulagati u obnovljive izvore energije – kaže gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Svjestan je, kaže, važnosti ulaganja i pristupa prema investitorima. Najvažnije ulaganje u toj zoni među njih 25 je ono njemačkog HEW-a. Nedavno je za stručnost u pristupu ulagačima gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović dobio pohvalu Emila Tedeschija, čija Atlantic grupa u tamošnjoj industrijskoj zoni gradi tvornicu. Ovih dana u istoj zoni sklopljen je ugovor o ulaganju samoborske tvrtke Klimaoprema.

– U gospodarstvu sam 26 godina i shvaćam koliko je bitno biti u službi investitora i privući ulagače, posebno kod nas gdje je nezaposlenost 30% – kaže Bigović. Dodaje da će privlačenju ulagača pomoći gradnja južne obilaznice pa će zona biti udaljena od naplatnih kućica svega 2,4 kilometra. Sve više ulagača dolazi i u poslovne zone u Slavonskom Brodu, Novskoj i Osijeku. Najzapaženije su prema interesu ulagača Međimurska i Varaždinska županija. Među njima je CWS Boco, tvrtka koja je nedavno položila kamen temeljac za ulaganje od 12 mil. eura u zoni okraj Čakovca. Direktor tvrtke Senko Judin daje sve pohvale gradu Čakovcu, koji vodi Stjepan Kovač, ali i cijeloj županiji.

– Gradonačelnik nam je organizirao razgovor s Međimurskim vodama i ispunjeni su svi termini kada će što biti riješeno – kaže Judin.U poslovnoj zoni Prelog posluje austrijska tvrtka Paul Green i njemačka tvrtka Haix. U poslovnoj zoni Jalžabet pokraj Varaždina svoju investiciju priprema poljski Press Glass i austrijska tvrtka Wollsdorf. U istoj je zoni smještena i Calzedonia te tvrtka Boxmark koja proizvodi automobilske presvlake.Osobe bliske privlačenju ulagača sve pohvale daju i Borisu Miletiću, gradonačelniku Pule, te gradonačelniku Dubrovnika Andri Vlahušiću. Primjerice, Valamar je u roku od 48 sati dobio građevinsku dozvolu, a Valamar President otvoren je prošlog tjedna. U istom roku dozvolu je dobio i JHL, koji još nije krenuo u investiciju. U Rijeci će se u studenome održati Invest konferencija Primorsko-goranske županije kojoj će zemlja partner biti Italija.

– Natječaj za koncesiju u Deltu raspisat će se krajem godine, a riječ je o gradnji kompleksa u novom dijelu grada koji je vrijedan 300 milijuna eura. Na jesen češki investitor kreće s gradnjom hotelskog kompleksa Costabella, vrijednog 30 milijuna eura, a nedavno je zabilježeno i značajno ulaganje u kontejnerski terminal – kaže Vojko Obersnel, koji se također svrstava u gradonačelnike koji rade na privlačenju ulaganja.Iste zasluge pripisuju se i gradonačelniku Delnica Ivici Kneževiću. U poslovnoj zoni Lučica ističe se ulaganje Plifingera, koji širi kapacitete, isto kao i pilana Gic.

Stav lokalaca ključan

Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije, tvrdi da je za privlačenje investicija i krajnji odabir investitora o lokaciji na koju će doći izuzetno bitan stav lokalne zajednice.

– Uz faktore poput cijene zemljišta, dostupne infrastrukture, dostupnosti i cijene ljudskih resursa, vrlo je važan i stav koji gradonačelnik i njegov tim pokažu na sastancima kada dovedemo investitora na lokaciju – zaključuje Novinić.     

>>Božidar Kalmeta arapskoj delegaciji predstavio turističke potencijale

Komentara 2

TO
tolitol
10:10 29.06.2014.

Dok na državnoj razini ne dođe do promjena, a na privlačenju investicija i potpori i praćenji investitora se ne počne raditi sustavno i na način na koji se to radi u uspješnim tranzicijskim zemljama, ništa od toga. Što neki lokalni načelnik ili gradonačelnik može ponuditi nekoj multinacionalnoj kompaniji koja želi pokrenuti proizvodnju i otvoriti stotine radnih mjesta? Zemljište? To nije dovoljno. Infrastrukturu? U Hrvatskoj ni u ludilu jer treba prvo okupiti foteljaše iz lokalnih, županijskih ili državnih komunalnih firmi koji su reaktivni koliko i uginuli puževi. Brzo izdavanje dozvola? Samo na horuk, ako ima sreće, s ovakvom tromom birokracijom. Povlastice? Za to u vladi nisu zainteresirani jer treba odrati investitora. Osim toga, imamo agenciju za ulaganja koja je isto onoliko (bes)korisna koliko i nekadašnji dokinuti APIU. Otvorite njihove stranice i upoznajte se, ne s projektima, nego sa svim sajmovima koje su posjetili. E da, od glave riba smrdi. I zato Hrvatska u 20 godina nikako da privuče veća ulaganja. A da ne govorimo o projektima kao što su automobilska industrija.

BR
Brankoz
17:16 27.06.2014.

A gdje je Koprivnica, nigdje u investiranju, a i dalje se baca novac na Medijsko sveučilište, Prvenstvo svijeta za juniorke u rukometu, električne automili i druge gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije