Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekretnine

Tržište nekretnina: Cijene su pale 16 posto

stanovi
Patrik Macek/Pixsell
04.05.2010.
u 16:22

U zabludi su svi investitori koji očekuju da će pad ponude uzrokovati novi rast cijena, ali i oni kupci koji misle da će jeftino kupiti kvalitetnu nekretninu.

Komentirajući stanje na tržištu nekretnina Dubravko Ranilović, direktor Kastel nekretnina, rekao je kako je kupac ponovno kralj nekretnina, što pokazuju i podaci o stanju na tržištu. Tržište, naime, pokazuje enormni pad prometa od čak tridesetak posto u odnosu na 2007. te zaustavljanje novih investicija zbog prevelikog broja neprodanih stanova na tržištu. Brojevi kažu da je 2007. izvršeno oko 65 tisuća transakcija, dok ih je u 2009. bilo tek 42,5 tisuće.

- Ukupan pad cijena je 16 posto što je podatak koji objedinjuje cijene novogradnje i starih stanova. Prosječna tražena cijena četvornog metra u Hrvatskoj iznosi 1978 eura, a realizirana oko 1720 eura - rekao je Ranilović..

Dodao je kako su u zabludi svi investitori koji očekuju da će pad ponude uzrokovati novi rast cijena, ali i oni kupci koji misle da će jeftino kupiti kvalitetnu nekretninu. Samo u Zagrebu, na primjer, ima 10 tisuća neprodanih stanova, od kojih se najviše nalazi u Novom Zagrebu i Laništu, rekao je Patrick Franolilić iz Spiller Farmera predstavljajući podatke o stanju na tržištu nekretnina u Zagrebu.

Popularni švedski trgovac namještaja Ikea krenuo je u realizaciju prodajnog centra na istočnom prilazu Zagrebu, u Rugvici, gdje je za drugu polovicu 2012. najavljeno otvaranje Ikee u sklopu trgovačkog centra sa 320 dućana, rečeno je na otvaranju Šeste godišnje međunarodne konferencije o hrvatskom tržištu nekretnina, prenosi Bankamagazin. Prema riječima Branka Mihajlova, direktora hrvatskog  Inter Ikea Centrea, zagrebačka Ikea bit će na 34.000 četvornih metara na prvom katu trgovačkog centra ukupne površine 140.000 četvornih metara.

Ključne riječi

Komentara 15

PE
pejickat
16:55 04.05.2010.

Ovaj mi tekst bas nije do kraja jasan , prvo pis , o prodaji nekretnina i onda se tekstopisac naglo presalta na Ikea-u , nije mi bas sasvm jasno kakve veze ima trgovacki centar sa prodajom stanova.

TH
than
17:48 04.05.2010.

Hahaha. Kao u zabludi su kupci da ce jeftino kupiti kvalitetnu nekretninu ?!? Jok. U zabludi su uopce, ako misle da ce kupiti kvalitetnu nekretninu. Sve ovo sto se gradilo u posljednih 20tak godina je uzasno nekvalitetno.

PP
Pink Panter
19:23 03.06.2010.

Kojih li besmislenih izjava i brojeva. Samo za mazanje očiju ljudima. Samo najskuplje nekretnine (pogotovo na Jadranu) za vrlo bogate kupce će i dalje enormno rasti u nebo, ali samo one najkvalitetnije, jer bogataša je sve više i traže mjesto gdje će spiskat svoju (sve veću) lovu. No, 99 posto nekretnina za obične ljude koji žive od plaće MORAT ĆE ići znatno dolje, ili neće biti NIKAD prodane. U Hrvatskoj kvadrat običnog stana prosječnog, za stanovanje ne smije biti veći od 800 eura, jednostavno nemaju ljudi kupovnu moć za više. Ako si to ne mogu kupiti, gradit će sami na divlje kao i prije, bit će seljačka bune, jebite se gospodo političari, vi i vaši propisi, kad čovjek nema krov nad glavom, uzet će i oružje u ruke da ne spava na kiši s djecom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije