Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže hitan sastanak s premijerom

Tovljači junadi u 7 mjeseci izgubili 222 milijuna kuna

Zvonimir Širjan
Marko Prpić/Pixsell
09.09.2022.
u 06:03

Može li Hrvatska zadržati sektor tovnoga govedarstva kako bi se proizvođači mogli organizirati za budućnost? – pitaju iz Baby Beefa

Tovljači junadi posluju ispod granice rentabilnosti. Izračuni stručnih službi pokazali su kako prosječno poljoprivredno gospodarstvo u sektoru tovnoga govedarstva u 2022. godini ostvaruje gubitak od 1000 do 2223 kune po grlu, minimalno 1,49 – 3,42 kn po kilogramu žive mase, pri čemu su u najnepovoljnijem položaju proizvođači koji svu hranu za stoku kupuju na tržištu, poručili su jučer iz Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković zatraživši hitan sastavak i pronalaženje rješenja za nagomilane probleme u ovom sektoru.

Troškovi sve veći

– Kumulirani gubitak, samo u posljednjem turnusu tova (posljednjih sedam mjeseci) iznosi u prosjeku 222 milijuna kuna – navodi se u pismu premijeru i resornoj ministrici te dodaje kako se u idućem razdoblju mogu predvidjeti i dodatne negativne okolnosti na tržištu, koje neposredno i posredno utječu na povećanje troškova hrane za stoku.

U sektoru tovnoga govedarstva većina je gospodarstava, naime, ovisna o kupnji hrane za stoku jer nemaju dovoljno poljoprivrednog zemljišta. No ni oni koji ga imaju dovoljno (iako su malobrojni) nisu u boljem položaju zbog trenutne situacije prouzrokovane katastrofalnom sušom i smanjenim prinosima. Prihodi 400 članova udruge, zbog suše, porasta cijena proizvodnje te rasta cijena stočne hrane, pali su 25 posto. S druge strane, troškovi proizvodnje tovne junadi porasli su čak 50 do 60% samo u godinu dana. Stoga iz Baby Beefa traže od nadležnih institucija da adekvatno reagiraju kako bi se pad proizvodnje junadi u Hrvatskoj zaustavio, a povećala rentabilnost te kako bi se u što skorijem vremenu postigli određeni pozitivni trendovi.

– Očekujemo jasnu i nedvosmislenu poruku nadležnih: može li Hrvatska zadržati sektor tovnoga govedarstva kako bi se proizvođači mogli organizirati za budućnost – poručuju.

Napominju i kako je ovih dana održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede s temom analize stanja u sektoru tovnoga govedarstva u posljednje tri godine (pandemija COVID 19, enormno povećanje cijena inputa za proizvodnju, suša...).

Predsjednik Baby Beefa Zvonimir Širjan tada je naglasio kako im je trenutačno potrebno milijun tona stočne hrane, koju zbog smanjenja proizvodnje junadi za 10 do 15% u odnosu na lanjskih 100 tisuća grla te gubitka prihoda ne mogu sami nabaviti jer su se već istrošili.

– Hitno nam treba financijska pomoć države kako bismo sada mogli kupiti stočnu hranu, tj. kukuruz. Za nekoliko mjeseci bit će kasno jer je suša i u drugim zemljama i kukuruza neće biti. Već sad je cijena kukuruza viša za gotovo 100% – izjavio je Širjan. Jedno od rješenja mogla bi biti i privremena zabrana izvoza kukuruza, kako se tovljačima junadi pomagalo 2007. i 2011. godine. No u Baby Beefu su sigurni kako ima i drugih rješenja. Jedno od njih moglo biti i da im se omogući da iz robnih rezervi povoljnije otkupe kukuruz ili da im se da poticaj i slično.

Samodostatnost 85%

Iz Baby Beefa podsjećaju kako članovi udruge izvezu 25-30% svoje proizvodnje. Hrvatska je samodostatnost u proizvodnji junetine oko 85%, no svakim je danom sve upitnija jer su problemi s energijom, cijenom stočne hrane i drugim troškovima eskalirali, što znači da se može očekivati da će biti sve manje svježega domaćeg mesa, a sve više lošeg uvoznog na hrvatskom tržištu, poručili su. 

Potpredsjednik Baby Beefa Toni Raič smatra kako je problem proizvodnje mesa u Hrvatskoj gotovo jednako velik kao i problemi s energijom. Nije im rješenje, kako kaže, gašenje proizvodnje, rasprodaja stoke, zatvaranje farmi i otpuštanje stručnjaka jer je to skuplje zbog dobavljača, kupaca i obitelji, ali i to nije isključeno ako se nešto hitno u zemlji ne poduzme. Kao krovna udruga proizvođača junadi Baby Beef okuplja oko 400 stočara u RH s godišnjom proizvodnjom od 140.000 grla, što čini vrijednost proizvodnje od 2 milijarde kuna (polovica toga je izvoz).

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
08:27 09.09.2022.

Tovljači junadi u 7 mjeseci izgubili 222 milijuna kuna, a građani barem 30% od svoje ušteđevine. Hoće li građani po istom principu tražiti podporu kao i tovljači junadi kako bi se organizirali za budućnost i starost koja dolazi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije