Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neočekivani potez

Švicarska kupuje strane valute kako bi srušila vrijednost franka

euri
Arhiva VL
06.09.2011.
u 13:09

Za Švicarsku precijenjenost franka predstavlja prijetnju švicarskoj ekonomiji i donosi deflatorne rizike

Švicarska nacionalna banka (SNB) odlučila je srušiti vrijednost franka, i to vezivanjem za euro. Naime, kako javlja Guardian, SNB će pokušati zaštititi svoje gospodarstvo od europske dužničke krize. Obećavajući kupnju neograničenih količina stranih valuta, pokušat će srušiti vrijednost franka.

SNB upozorava kako više neće dopustiti da vrijednost švicarskog franka prijeđe 0,83 eura, nakon što su se dvije valute približile paritetu, zbog čega je Švicarska postala utočište za europsku krizu.

Odluka SNB-a šokirala je tržište valutama i srušila franak u odnosu na druge valute. Obvezujući se na provođenje znatnog i održivog slabljenja franka iz SNB-a su najavili kako će, ako bude potrebno, dodatno sniziti tečaj u odnosu na euro. Za njih trenutačna precijenjenost švicarskog franka predstavlja prijetnju švicarskoj ekonomiji i donosi deflatorne rizike.

Komentara 13

JM
Jean-Michel_Nicolier
13:52 06.09.2011.

Konačno su se sjetili! Pa švicarski franak je instrument švicarske monetarne politike. Švicarska centralna banka je mogla kad god je htjela odlučiti fiksirati tečaj. Lijepo ovako odrede maksimalnu cijenu u paritetnoj valuti, tj. euru jer su o odnosu s njim najviše ovisni i kažu \"Po ovoj cijeni mi prodajemo franak kome treba i koliko treba. Ako ga neće biti dovoljno, mi ćemo ga tiskati koliko treba.\" I problem riješen! Evo, već danas odjednom, gle čuda, franak vrijedi skoro 10% manje. Ova kretenska volatilnost franka je ništa drugo doli psihologija mase u nestabilna vremena. Kako se može odnos 2 valute u mjesec dana promijeniti 30%!? Ne postoji nijedan racionalan ekonomski razlog za to.

UM
Umjereni
14:12 06.09.2011.

Nemojmo se prerano veseliti, sve mi nešto govori da će naše banke u slučaju vraćanja franka u neku normalu posegnuti za povečanjem kamata kako bi si nadoknadile extraprofit koji su do sada lihvarski ubirali.

DU
Deleted user
14:05 06.09.2011.

bankarska mafija za sve su oni krivi u suradnji sa političkim moćnicima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije