Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Strani turisti u Hrvatskoj potroše do 50 eura dnevno

\'scena...bol...14.07.2005. vecernjakova ljetna inventura, patrola, otok brac, zlatni rat, plaza, more, sunce, suncanje, turisti foto: goran stanzl\'
Goran Stanzl/PIXSELL
03.10.2011.
u 14:34

Više od polovice ispitanika kaže da su došli u Hrvatsku na preporuku prijatelja i obitelji

Više od polovice stranih turista koji su proveli odmor u Hrvatskoj štedjelo je za ljetovanje otprilike 6 mjeseci, pritom je čak 47,5 posto njih tijekom ovogodišnjeg odmora potrošilo isti iznos novca kao lani. Uobičajeno je trajanje odmora na hrvatskom dijelu Jadrana jedan tjedan, a najveći novčani izdatak po osobi na dan je između 31 i 50 eura. Strani turisti smatraju cijene u Hrvatskoj konkurentnima u odnosu na druge mediteranske destinacije te ističu da su kartice praktičniji oblik plaćanja od gotovine, pokazalo je najnovije istraživanja kompanije Visa.

U Hrvatsku na preporuku prijatelja

Više od polovice ispitanika kaže da su došli u Hrvatsku na preporuku prijatelja i obitelji, za njih 22,5 posto internet je bio glavni izvor informacija o Hrvatskoj, dok su mediji utjecali na odabir destinacije za odmor kod 10,5 posto stranih turista. Kao najvažnije razloge za posjet Hrvatskoj turisti su većinom naveli prekrasan krajolik i ugodne ljude, a prema provedenom istraživanju turisti su uglavnom obiteljski ljudi koji često putuju i s prijateljima.

Više od 50 posto anketiranih turista istaknulo je da u Hrvatskoj provode najmanje jedan tjedan tijekom godišnjeg odmora. Mlađi turisti imaju tendenciju provesti na jednom mjestu kraće vrijeme (2-3 dana), dok turisti u dobi između 45 i 54 godine na istoj lokaciji ostanu dulje vrijeme, neki čak i više od 21 dana. Zanimljiv je podatak  da čak 56 posto turista za ljetovanje štedi gotovo 6 mjeseci.

Prema rezultatima istraživanja, većina turista boravila je na Jadranu u privatnom smještaju (37%) i hotelima (30,5%). Kada je riječ o aranžmanu putovanja, većina turista, njih 76,5 posto, sama je organizirala svoj odmor, dok je 16 posto gostiju koristilo usluge agencija. Turisti koji su koristili usluge agencija najčešće su uzimali all inclusive aranžmane: sedmodnevni boravak u hotelu, a svoj su odmor plaćali unaprijed ili na licu mjesta kreditnom karticom.

Gotovina dominantan način plaćanja

Na pitanje koliko su novca dnevno trošili tijekom odmora u Hrvatskoj (uključujući smještaj), 34 posto stranih turista odgovorilo je od 31 do 50 eura, 33,5 posto njih je odgovorilo je od 16 do 30 eura dnevno, dok je samo 4,5 posto njih potrošilo više od 100 eura po danu.

Istraživanje otkriva kako je plaćanje u gotovini i dalje dominantan način plaćanja smještaja u Hrvatskoj.

Kartice se uglavnom koriste za veća plaćanja i to prije posjeta turističkoj destinaciji (smještaj, zrakoplovna karta...), a dnevni se rashodi obično plaćaju gotovinom. Većina anketiranih turista tvrdi da su debitne kartice prikladne za plaćanje hrane (u restoranima i supermarketima) tijekom odmora, a 47 posto njih ističe da u tu svrhu koristi Visu.

Posjetitelji hrvatskih otoka najčešće rezerviraju smještaj na internetu, plaćaju platnim karticama i općenito troše više, do 100 eura po danu. Međutim, spomenuti turisti upozorili su na ograničene mogućnosti plaćanja karticama u malim otočnim restoranima.

Rezultati pokazuju da većina ispitanika (47,5%) smatraju šoping tijekom odmora vrlo važnim, dok 11,5% turista ima tendenciju potrošiti više od 50 eura po danu.

Općenito, strani turisti hvale prekrasne prirodne ljepote Hrvatske i drage, pristupačne domaćine, ali zahtijevaju bolju prometnu infrastrukturu, jeftiniji javni prijevoz (taksi) i intenzivniji noćni život. Rezultati Visina istraživanja također su pokazali da su cijene u Hrvatska konkurentne onima u drugim mediteranskim destinacijama te da su posjetitelji iz inozemstva zadovoljni kvalitetom financijskih usluga, ocjenjujući ih vrlo dobrim.

Ključne riječi

Komentara 24

BM
Boris Markovic
15:15 03.10.2011.

Da li moze neko citalac Vecernjaka koji se razume u turizam da mi kaze da li 50 evra/osoba/dnevno ukljucuje troskove smestaja ili ne? Npr. da li porodica od 4 trosi 200 evra dnevno izvan smestaja, ili se i smestaj tu racuna.

BM
Boris Markovic
15:21 03.10.2011.

Izvinjavam se na pitanju, posto sam sada video da je to objasnjeno u tekstu. Mislim da Hrvatska ima puno prostora da poveca potrosnju turista.

AU
aurelia
15:14 03.10.2011.

1 turist 30 eura x 7 dana + spavanje 30 x 7 = 210 + 210 = 420 6 000 000 milijuna turista x 420 = ? A koliko mi ono prijavimo da smo zaradili ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije