Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po uzoru na Austriju

Splitska tvrtka osposobljavat će osobe s invaliditetom za posao

DES Split (1)
Foto: Ivana Ivanović / PIXSELL
1/4
21.01.2013.
u 12:00

Dobro im ide – U DES-u plaće stižu na vrijeme, isplatili su božićnice, regres i uskrsnice i jedna su od rijetkih proizvodnih tvrtki u gradu

Centar za rehabilitaciju radno sposobnih osoba s invaliditetom, koji će ih pripremiti i osposobiti za tržište rada, na proljeće će početi raditi u splitskom DES-u, ustanovi koja i sama zapošljava osobe s invaliditetom.

Riječ je o pilot-projektu u kojem će sudjelovati 40 osoba s invaliditetom koje će im uputiti sa Zavoda za zapošljavanje. Centar će imati tri radionice: tekstilnu, kulinarsku i informatičku, gdje će polaznici steći kvalifikacije kako bi se natjecali na tržištu rada.

Ravnatelj DES-a Mario Meštrović kaže da su već zaposlili socijalnu radnicu, instruktora rada i psihologinju, a zaposlit će defektologa i niz drugih stručnjaka. Nastavu planiraju održavati u suradnji s Otvorenim pučkim učilištem i drugim ustanovama koje se time bave. Nakon osposobljavanja polaznika Centar će i dalje aktivno sudjelovati u nastojanju da im pronađe posao, a sukladno potrebama osposobljavat će ih i za druga zanimanja.

Izvrsni radnici

– Osobe s invaliditetom još teže pronalaze posao od ostalih, a radno mjesto znači im i više. Zato je država krenula u ovaj projekt centara za rehabilitaciju, po uzoru na Austriju. Krajem godine, osim kod nas, ovakvi bi centri trebali biti osnovani i u Zagrebu, Rijeci i Osijeku – kaže Meštrović i dodaje da će centre za rehabilitaciju financirati Ministarstvo rada. Od 215 zaposlenih u DES-u 120 je osoba s invaliditetom, što je 59 posto.

– Izvrsni su radnici, odgovorni, savjesni i lojalni tvrtki. Istina, s njima treba imati više fleksibilnosti i razumijevanja, ali nikakvih primjedbi na odrađivanje radnih zadataka nemamo – hvali Meštrović zaposlenike.

U obilasku pogona upoznajemo se s Ivicom Sovuljem, radnikom koji u 42 godine radnog staža ni jedan dan nije bio na bolovanju.

– U DES-u sam od 1971. i zadovoljan sam. Plaća uvijek stiže na vrijeme – kaže nam Sovulj. Meštrović dodaje da tvrtka posluje dobro, ispunjava svoje obveze. Radnicima su prošle godine isplatili regres, uskrsnice i božićnice. Istina, 35 posto prihoda su im subvencije, ali 65 posto ostvaruju na tržištu. Proizvode konfekciju (radnu odjeću za MORH, HEP, KBC Split, Cemex, posao kojim se iznimno ponose jer su ga dobili na otvorenom natječaju), a bave se i tiskarskom djelatnošću (proizvode papirnate vrećice za Konzumove pekarske proizvode). Kroz tiskaru nas vodi Robert Vukšić, koji je u DES došao iz veće, privatne tiskare.

– Odnos prema ljudima je humaniji, rade prema svojim sposobnostima. Ljudi koji imaju probleme u kontaktu sa strojevima rade ručno, što je osobito kvalitetno kad je riječ o uvezu i drugim finijim poslovima – objašnjava nam Vukšić.

Pučka kuhinja

U krugu DES-a je i pučka kuhinja, koja se proširuje i modernizira pa trenutačno ne radi na ovoj lokaciji. Zbog nje će polaznici Centra imati gdje obavljati praktičnu nastavu i za osposobljavanje za pomoćnog radnika u kuhinji, a 400 korisnika će dobivati kuhane obroke.

– Na koncu DES će se od ustanove koja zapošljava osobe s invaliditetom transformirati u ustanovu koja će ih zapošljavati na otvorenom tržištu rada – tvrdi Meštrović.

>>Vlada napušta Čačićev plan: Okreće se privatnim investicijama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije