Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tekstilni biznis

Slamka spasa za Varteks: Država bi trebala postati djelomični vlasnik

'18.05.2011., Tvornica Varteks,Varazdin -  Pogon za sivanje odijela tekstilne industrije Varteks Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
17.01.2013.
u 08:00

Uprava Varteksa pregovara s ključnim vjerovnicima, državom i bankama, o restrukturiranju

Do svibnja bi se mogla okončati sudbina Varteksa za koji se opet aktualizirao plan ulaska države u njegovo vlasništvo, a zbog čega je navodno između ostalog Vlada i izašla u susret toj varaždinskoj tekstilnoj tvrtki poštedjevši je blokade nedavnom izmjenom Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Iako je ideja o ulasku države u vlasništvo Varteksa postojala još za bivše vlade, kako se čuje, i ova vlada, iako se još nije izjasnila, smatra da je taj izbor najbolji za tvrtku.

Fina dodijelila povjerenika

Varteksu je Fina dodijelila povjerenika predstečajne nagodbe kojemu je ovo prvi radni tjedan i koji je zadužen provjeravati sve Varteksove transakcije.

– Na početku tjedna uprava Varteksa dostavlja mi tjedni plan transakcija, a na kraju tjedna u izvodima ću provjeriti kamo je novac utrošen – kaže Antun Mišanović, povjerenik za Varteks. A ono za što se može trenutačno trošiti novac jesu samo osnovne transakcije potrebne za proizvodnju i plaće. Iako mu je to dodatni posao, jer Mišanović radi u varaždinskom Poglavarstvu i stečajni je upravitelj, ipak posao provjere tvrtke s oko 2000 zaposlenika možda ne bi trebao biti usputan i to za naknadu od 6000 kuna za četiri mjeseca. No kako nam je rekao Mišanović, posao radi jer smatra da se Varteksu treba i može pomoći. U međuvremenu uprava Varteksa intenzivno pregovara s ključnim vjerovnicima – državom i bankama – o načinu provedbe financijskog restrukturiranja tvrtke.

– Sukladno odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Varteks je podnio u zakonom propisanom roku prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe. Tvrtka je tako 14. prosinca formalno ušla u proces predstečajne nagodbe i u tijeku su finalni dogovori s ključnim vjerovnicima, što je ključni preduvjet za provedbu cjelovitog plana restrukturiranja – kažu u Varteksu.

Pozitivno mišljenje

Trenutačno nema mogućnosti da se račun Varteksa blokira sve do 28. siječnja kada uprava mora Fini dostaviti novu dokumentaciju koju agencija mora odobriti nakon čega bi se otvorila predstečajna nagodba, prema procjenama, početkom veljače. U prvoj predanoj dokumentaciji Fini Varteks je iskazao dug od 635,6 milijuna kuna, u Varteksu sada spominju dug od 550 milijuna kuna, no u svakom slučaju izgledno je da će u ponovljenoj dokumentaciji biti veći jer je u međuvremenu došlo do pripajanja triju Varteksovih tvrtki – Varteks odjeća, Varteks Ludbreg i Varteks Bednja. Za nagodbu je potrebno i pozitivno mišljenje većine vjerovnika koji trebaju podržati plan za spašavanje tvrtke, a zbog čega se i vode kontinuirani razgovori. Izgledno je da će vjerovnici podržati plan restrukturiranja, a da će onda prema nekim najavama država ući u vlasništvo.

Ključne riječi

Komentara 2

LU
lutomirski
08:04 17.01.2013.

to je najbolja radnja, uvijek kupujem u Vartexu, samo ti direktorcici i ekonomisti te treba izbaciti, obicni prodavac koji je u toku i zna iz Svicarske je bolji nego one budale sto su u Hrvatskoj studirale, nemaju prakse nemaju vizijee niti znaju sta je marketing..

JO
josmalopanestalo
21:43 17.01.2013.

pa kaj nisu rekli u vladi da je država najgori vlasnik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije