Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brodogradnja

Radni brodovi iz Varaždina nadzirat će obale Bangladeša

\'11.04.2012., Varazdin - Obiteljska tvrtka Adriatic workboats vlasnika Damira Kralja izradjuje radne brodove. Upravo je zavrsen i brod za nacionalni park Mljet Photo: Marko Jurinec/PIXSELL\'
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/3
11.04.2012.
u 20:05

I dok velika brodogradilišta na Jadranu grcaju u dugovima, proizvođač malih radnih brodova iz Varaždina doživljava procvat.

Nakon što je potkraj 2011. godine Hrvatskim carinama isporučila šest radnih brodova za nadzor riječnih granica na Savi i Dunavu, varaždinska tvrtka Adriatic Workboats ovih je dana završila izradu broda i za Nacionalni park Mljet.

– Posao vrijedan 350 tisuća eura dobili smo na javnom natječaju. Takvi su brodovi zbog svojih iznimno zahtjevnih tehničkih karakteristika mnogo skuplji od klasičnih brodova – objašnjava Damir Kralj, direktor varaždinske tvrtke, koja je dio mnogo većeg konzorcija, estonskog Baltic Workboatsa, jedne od vodećih europskih tvrtki za izradu takve vrste brodova.

– Bez njihove potpore ne bismo uspjeli. Osim što smo se uspjeli nametnuti na tržištu malih radnih brodova, puno lakše dolazimo do materijala za izradu brodova, kao i do specijalne opreme koju ugrađujemo u njih. Naime, sve što nam je potrebno moramo uvoziti. U Hrvatskoj nema certificiranih proizvođača dijelova, a samo takvi, zbog strogih međunarodnih kriterija, dolaze u obzir – kaže Kralj.

Kvalitetom su osvojili i međunarodno tržište.

– Za dva tjedna putujemo u Bangladeš, gdje ćemo potpisati ugovor za izradu šest 12-metarskih brodova te dogovoriti izradu još trinaest 8-metarskih brodova za potrebe njihove obalne straže. Tim poslom popunit ćemo sve proizvodne kapacitete do kraja 2013. godine – kaže direktor tvrtke koja zapošljava 13 radnika.

Posla će biti i na domaćem terenu.

– Ulaskom u schengenski sustav, Hrvatska će dobiti 120 milijuna eura za nabavu opreme za praćenje granica. Od toga je 32 milijuna eura namijenjeno nabavi brodova. Prošle smo godine izradom šest brodova za našu carinu dokazali kvalitetu pa vjerujem da ćemo i dalje imati posla – zaključio je Kralj.

Ključne riječi

Komentara 1

DO
Dodatak
20:31 11.04.2012.

A naše obale će nadzirati....slofenci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije