Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
flamanska regija

Proizvodnja energije i hrane u rukama građana popravlja društvo

Održana konferencija Dobra energija i ekonomija
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/5
01.06.2019.
u 15:56

Zadruge su, kaže Vansintjan, europski model suradnje, a ne konkurencije. Iskreno kaže da je utjecaj na ukupnu belgijsku ekonomiju malen, no velik je na lokalne zajednice čiji stanovnici plaćaju jeftiniju energiju, a imaju i dividende od udjela u vlasništvu.

Najmanje 50 posto vlasništva nad solarnim i vjetroelektranama u Flamanskoj regiji daje se u vlasništvo građana, demokratskim metodama. Tako i 50 posto profita ostaje lokalno.

Ova je tranzicija vlasništva u ruke građana ključni element u mijenjanju ekonomije u kooperativnu, “dobru” ekonomiju – poručio je Dirk Vansintjan, predsjednik Europske federacije energetskih zadruga (REScoop.eu) s trodnevne međunarodne konferencije Dobra energija i ekonomija – transformacija lokalnih zajednica kroz suradnju energetskih zadruga i lokalnih vlasti koju u Zagrebu organiziraju Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji s europskim partnerskim mrežama.

Zadruge su, kaže Vansintjan, europski model suradnje, a ne konkurencije. Iskreno kaže da je utjecaj na ukupnu belgijsku ekonomiju malen, no velik je na lokalne zajednice čiji stanovnici plaćaju jeftiniju energiju, a imaju i dividende od udjela u vlasništvu.

– Plaćamo i inženjere, vrlo stručne, koji pomažu u energetskoj tranziciji. Sad planiramo uvesti i sustav grijanja – podijelio je Dirk Vansintjan flamansko iskustvo.

Jason Nardi, koordinator Europske mreže za solidarnu ekonomiju (RIPESS), istaknuo je da danas postoji bezbroj inovativnih rješenja za relokalizaciju ekonomije i smanjenje štete koju joj godinama nanosi postojeći način funkcioniranja kapitalističkog sustava.

– U Švicarskoj postoji mreža društvenih poduzetnika, 250 ih je udruženo i koriste zajedničku virtualnu valutu leman koja im omogućava plaćanja između proizvođača i potrošača, imaju projekte stambenih zadruga, energije i skrbi za nemoćne, ali i imigrante. Osigurana je opskrba hranom koja se proizvodi lokalno, koristi se i za lokalne restorane, sve je u tom ciklusu povezano – pojašnjava Nardi.

Ističe da se iza slogana “moć ljudima” koji podrazumijeva zajednički udruženi rad i solidarno vlasništvo, događa – “revolucija”: transformacija energetike i ekonomije u “dobru”.

Na pitanje što je to “dobra” ekonomija, Francine Mestrum, iz grupacije Transform Europe koja zagovara očuvanje i primjenu zajedničkih dobara, poput vode, šuma, javnih prostora i usluga, kaže da je to ekonomija koja brine o ljudima i društvu i proizvodi ono što društvo treba.

To joj je osnovni cilj. Ako se ekonomija mijenja, mijenja se i sustav. Na socijalnom elementu radimo kroz zadruge i slične oblike solidarne ekonomije; tražimo način na koji možemo doprinijeti društvenoj promjeni – ističe F. Mestrum.

Spominje i otpore, formiranje organizacija “takozvanih” društvenih poduzetnika iza kojih stoje multinacionalne kompanije.

– Pokušavaju izbjeći da se društvo uistinu organizira: država u teoriji ima moć, kao i društvo, ali treba biti realističan i vidjeti opasnosti – otvorena je F. Mestrum.

Nardi je poentirao kako je za neovisnost u proizvodnji hrane, energije i dobara nužno mijenjanje službenih politika.

Imamo i Zelene zastupnike u Europskom parlamentu koji jačaju, a zalažu se za solidarno vlasništvo i alternativnu energiju. Trebamo formirati alternativno tržište koje ne mora konkurirati klasičnom, druge ekonomske forme s kojima će lokalne vlasti surađivati. Naš je zadatak od dna graditi moć za ljude – pojašnjava Nardi.

Napominje da u kulturi koja uzdiže uspjeh i rast ove prakse uzimaju u obzir ono što ljudi – mogu.

Spuštajući se na konkretnu razinu, iz publike se javio Goran Tošić koji živi u Münchenu, otkrivajući kako je, pri useljenju u novi stan, u Njemačkoj imao priliku birati između više rješenja za energiju – zelenu, lokalnu, klasičnu, više distributera...

Pita kad će to biti moguće u Hrvatskoj. Prema Vansintjanovu objašnjenju, europske direktive to bi već trebale omogućavati, iako birokracija otežava takva rješenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije