Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roland Berger

Hrvatski su menadžeri najpesimističniji

preveden
nnn
20.07.2010.
u 15:36

Najuglednija europska konzultantska kuća za strateško savjetovanje ističe da 60 posto hrvatskih menadžera tek očekuje vrhunac gospodarske krize.

Hrvatski su menadžeri uvjerljivo najpesimističniji kad je riječ o izlasku gospodarstva iz recesije. Za razliku od europskih kolega koji smatraju da je gospodarska kriza dosegla vrhunac potkraj prošle godine, čak 60 posto domaćih menadžera očekuje da će se to dogoditi potkraj 2010. ili čak sljedeće godine. Rezanje troškova i smanjenje nelikvidnosti i dalje su u središtu pozornosti hrvatskoga gospodarstva, a strane su kompanije već započele s rastom poslovanja i snažnim prodajnim inicijativama. Ključni su to pokazatelji najnovije studije o trendovima u restrukturiranju koje je proveo Roland Berger, vodeća konzultantska kuća za strateško savjetovanje.

Ovo istraživanje provedeno je među 50 malih i srednjih poduzeća iz sedam različitih industrijskih grana. Prema ispitanicima, kriza u Hrvatskoj najviše je uzrokovala pad prodaje, smanjenje investicija te kronične probleme s naplatom dugova. Više od 60 posto menadžera procjenjuje da će navedeni problemi obilježiti i 2011. godinu.

– Osobito zabrinjava to što svi ispitanici predviđaju dodatno smanjenje broja zaposlenih, pad privatne potrošnje očekuje 80 posto menadžera, a 75 posto ih očekuje državnu regulaciju – istaknuo je Vladimir Preveden, izvršni partner zagrebačkog ureda Rolanda Bergera.

Istraživanje je pokazalo kako više od polovice hrvatskih tvrtki teško dolazi do kapitala putem kredita, pri čemu poduzetnici najviše problema imaju s visokim kamatnim stopama i postroženim uvjetima dobivanja kredita.

– Nelikvidnost je pogodila 50 posto hrvatskih kompanija, a nepovoljni kreditni uvjeti izraženiji su u Hrvatskoj nego u drugim zemljama. To može rezultirati strateškim nedostacima kompanija u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju, što će dodatno smanjiti njihovu konkurentnost – upozorio je Preveden.

Kad je riječ o mjerama hrvatskih kompanija u borbi s recesijom, čak su ih dvije trećine smanjile troškove zaposlenika, uključujući zaustavljanje novih zapošljavanja, zamrzavanje i smanjenje plaća te otpuštanja.

– Kriza je i prilika za restrukturiranje, a oporavak je moguć izlaskom na nova tržišta. Tu prije svega mislim na Rumunjsku, Rusiju, Tursku i Aziju – zaključio je Preveden.

Ključne riječi

Komentara 24

FU
funta82
15:57 20.07.2010.

bravo,...pa eto Nadan vam je otvorio predstavništvo HGK...sad to bude krenulo to u Kabulu...kad magarci počmu naručivat hrvatsku bajaderu....

DU
Deleted user
16:11 20.07.2010.

berger, tko? ovo sad je kao kod banki savjetuje te i prodaje ti papiere koje sutra ne vrijede. vrijeme trcanja i investiranja u aziju je proslo. sad se dobro razmislja prije nego sto se radi taj riziko.mnogi se vracaju i napustaju kinu, kao najveci poslovni izazov. profit privlaci ali konkurencija. Ma ta konkurencija... Konkurencija Bergeru??? Pa upravo je to vas zadatak Bergeru, pokazati firmi gdje stoji u medunarodnoj konkurenciji. Pa koje su to Firme bergeru... Ako vas firma placa za savjetovanje onda nemam nista protiv slusati gluposti, ali ako vas placaju drzavne firme.. onda...

OB
-obrisani-
12:21 21.07.2010.

U pripremi su novi porezi,kako bi barem malo pomogli vladi u povećanju punjenja proračuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije