Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobar posao

Počinje gradnja plinske platforme za polje Ika jugozapad

\'21.03.2011., Rijeka - Brodogradiliste Viktor Lenac.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL\'
Goran Kovačić/Pixsell
07.11.2012.
u 16:23

Posao vrijedan 30 milijuna eura INAgip, zajednička kompanija Ine i talijanskog Enija, potpisala je s tvrtkom Rosetti Marino iz Italije čiji će podizvođač biti brodogradilište Viktor Lenac

U brodogradilištu Viktor Lenac danas je potpisan ugovor o izgradnji dviju odobalnih plinskih platformi za plinska polja u sjevernome Jadranu. Posao vrijedan 30 milijuna eura INAgip , zajednička kompanija Ine i talijanskog Enija, potpisala je s tvrtkom Rosetti Marino iz Italije, čiji će podizvođač biti brodogradilište Viktor Lenac. Prema ugovoru sigurna je gradnja jedne platforme koja će biti postavljena na postojećem plinskom polju Ika jugozapad, dok je izgradnja druge platforme u opciji i ovisi o rezultatima nove istražne bušotine koju će INAgip izbušiti u međuvremenu.

Radovi na izgradnji vršit će se u nekoliko faza i najvećim će se dijelom izvoditi u brodogradilištu Viktora Lenca, čime je ispunjen zahtjev INAgipa da ukupni udio hrvatskih dobavljača bude veći od 50 posto. Prva platforma trebala bi biti gotova u roku od 20 mjeseci i potkraj ljeta 2014. godine iz nje bi se trebale početi dobivati prve količine plina. Za remontno brodogradilište Viktor Lenac, koje je posljednjih desetak godina za potrebe Edine i ANAgipa izgradilo postolja, proizvodne i stambene module za 13 plinskih platformi u sjevernom Jadranu, ovaj posao dolazi u trenutku kad je tržište remonta i preinaka u velikoj krizi te će izgradnja platformi popuniti proizvodne kapacitete brodogradilišta u 2013. godini.

>> Jednom asfalt tankeru za Šveđane kumovali, drugi porinut u more

 

Komentara 2

ST
sttipe
16:33 07.11.2012.

SMRDI!!! od ove godine talijani bi tribali kupit prnje iz sjevernog jadrana,i sav plin bi triba bit hrvatski.. hrvatska država bi ini tribala ukinit koncesije za eksplataciju tog plina..podijelit inu na 2 dijela,i državnoj ini dat koncesije... ovako je stranac za 10 mil.eura mita, dobio hrvatska rudna bogatstva..dakle nešto naše šta nije platio...kompletnu vrhušku hdz-a triba na lomači naložit..na hrvatskom plinu..

SV
svizac007
07:07 08.11.2012.

!SMRD! Ti si jedan od likova koji nemaju pojma o osnovama gospodarske suradnje na području energetike i stoga te ovim putem molim da nas sve ovdje poštediš suvislih komentara jer ispadaš zaista priglup i da ne kažem dalje ... Ovo ti je jedan od rijetkih prmjera dobre poslovne suradnje tvrtki koje će svojim matičnim zemljama pomoći u gospodarstvu. A neće izgraditi platforme u Indiji i tko zna gdje ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije