Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraćanje duga

Počela gradnja trećeg bloka Termoelektrane Sisak

'unutrasnja - 16.03.2010., Sisak - Gradiliste 3.bloka u sisackoj Termoelektrani. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
19.03.2010.
u 20:05

Oprema koja se financirani klirinškim dugom bivšeg SSSR-a prema bivšoj SFRJ, odnosno Ruske Federacije prema Hrvatskoj, u ukupnom iznosu od 177 milijuna dolara već je spremna za isporuku.

Nakon duljih priprema počela je gradnja trećeg bloka Termoelektrane Sisak, trenutačno najvećeg HEP-ova projekta, čija se vrijednost procjenjuje na 205 milijuna eura. Oprema za blok C, veliki kotao te plinska i parna turbina s generatorima, koji su proizvedeni u Rusiji, a financirani klirinškim dugom bivšeg SSSR-a prema bivšoj SFRJ, odnosno Ruske Federacije prema Hrvatskoj, u ukupnom iznosu od 177 milijuna dolara već su spremi za isporuku. Za osnovnu je opremu utrošeno 105 milijuna dolara, a ostalu opremu i usluge 72 milijuna. Dosad neiskorištenih 15,7 milijuna dolara TES će uložiti u nabavu rezervnih dijelova za postojeća dva bloka termoelektrane koji su također proizvedeni u Rusiji.

– Nakon višemjesečnog kašnjenja projekta, uglavnom zbog problema proizvođača opreme, sada više ne bi trebalo biti zastoja. Uskoro očekujemo isporuku golemog kotla koji će se na temelje montirati ove godine, a na godinu planiramo montažu dviju turbina s generatorima. Do kraja 2012. obavit ćemo testiranje te će pogon snage 230 MW električne energije i 50 MW toplinske energije biti pušten u redovni rad – rekao je voditelj HEP-ova tima za izgradnju bloka C Milan Rajković.

Na gradnji trećeg bloka angažirani su uglavnom domaći izvođači, uz konzultantske usluge finske tvrtke i ruski supernadzor. Izgradnjom trećeg bloka Termoelektrana Sisak, kao najveći termoenergetski proizvođač električne energije u zemlji, trošit će 50.000 prostornih metara zemnog plina na sat ili oko 400 milijuna kubika na godinu. Zbog toga i u HEP-u očekuju da će se do puštanja trećeg bloka u rad izgraditi novi dobavni pravci za opskrbu plinom.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
00:23 20.03.2010.

Koji smo mi idioti, kada više nitko ne pravi termoelektrane zbog globalnog zatopljenja zemlje i zagađivanja okoliša, Rusi nam uvaljuju zastarjelu tehnologiju za otpis duga. Hrvatskoj trebaju nuklearke, vjetrenjače, solarni sistemi a ne peći na ugalj koji veći dio svoje energije neiskorišteno izbace kroz dimnjak.

DA
daxiongmao
03:32 20.03.2010.

@Chivo, bleso blesavi citaj clanak do kraja - nije ugljen nego plin!

OB
-obrisani-
03:14 21.03.2010.

20.03.2010. u 03:32h daxiongmao je napisao/la: @Chivo, bleso blesavi citaj clanak do kraja - nije ugljen nego plin! Ti si idiot, odakle Hrvatskoj plin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije