Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasterećuju plaće

Plan za oporavak: Svima će plaće rasti!

savjetnici
Anto Magzan/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
02.05.2010.
u 20:00

Ministarstvo financija spremno odreći se vrlo značajnog dijela prihoda od poreza na dohodak.

Večernji list dobio je neslužbenu potvrdu informacije koja će jako razveseliti sve one koji u Hrvatskoj žive od svoga rada. Ministarstvo financija, na prijedlog premijerkinih savjetnika, priprema promjene sustava poreza na dohodak koje će rasteretiti siromašniji i srednji sloj hrvatskih građana.

Žurba

Doznajemo da će se Ministarstvo financija vrlo brzo, u roku od nekoliko dana do najviše nekoliko tjedana, oglasiti novom formulom za izračun poreza na dohodak. Priprema novog sustava poreza na dohodak, doznajem, top tema je u Ministarstvu financija već dulje vrijeme. Izradili su na desetke izračuna i scenarija o mogućim posljedicama za državni proračun. Ključno je da su spremni na povećanje najnižeg platnog razreda na koji će se obračunavati najniža stopa poreza na dohodak. Međutim, to povećanje najnižeg platnog razreda značit će gubitak kako u prihodima državnog tako i lokalnih proračuna.

Gubitak proračuna

Naš izvor u Ministarstvu financija potvrdio nam je kako su već odlučili pretrpjeti gubitak u proračunu zbog želje da rasterete plaće siromašnijeg i srednjeg sloja, samo još trebaju usuglasiti stavove o preciznim izračunima i scenariju s posljedicama tih poreznih promjena. Zbog rastezanja prvog, a možda i drugog razreda, posljedično će nešto bolje proći i ljudi s višim plaćama. – Sigurno je da će nakon ovih promjena, čak i ako govorimo o ukidanju poreznih olakšica, transfer novca ići u korist stanovništva, tj. proračun će biti na gubitku – poručio nam je naš izvor u Ministarstvu financija.

Večernjak je već objavio prijedlog grupe poreznih stručnjaka predvođenih Vladom Brkanićem, prema kojem bi uz prilagođavanje platnih razreda i uvođenje triju novih stopa poreza na dohodak svi u Hrvatskoj mogli imati više plaće a da pritom proračun ne ostane kratkih rukava, jer će više plaće dovesti do oporavka potrošnje pa tako i viših prihoda po PDV-u. U Ministarstvu financija, doznajemo, ipak ne očekuju da će moći usrećiti baš sve obveznike poreza na dohodak jer se ipak moraju brinuti o fiskalnoj stabilnosti zemlje.

Komentara 49

BR
brle
00:47 04.05.2010.

ovu drzavu se vise ne vodi u kaos! ova drzava je vec 20 godina u kaosu( iz godine u godinu dubljem), ma tko birao ove lopove na i pri vlasti! nevjerojatno je da pojedinci koji sebi zamisljaju da su vazni, jer su za ovakvu lopovsku politicku opciju, a izabrani na osnovu kradje i korumpiranosti sistema, pokusavaju cak i braniti vladajucu kliku u njihovom nekompetetnom vodjenju, tj. pljacki svega i svacega. citam ovdje da upozoravaju neke komentatore na postotke biranja.....ma dajte, molim vas, koje su to relevantne brojke koje su izabrale ovakvu vlast? nama ne trebaju vise izbori, vec referendumi o svemu. referendumi koji propisuju najmanji izlazak glasaca od 85%, a onda barem 2/3 da glasa za nesto. ovako sa lopovskim manipulacijama glasaca prave majmune od vecine i stalno se oslanjaju da ih je narod izabrao. koji narod, ja ne znam ama jednog znanca koji bira ove lopove, osim sto na ovakvim forumima tu i tamo onaj PIPPO dodje sa svojim kretenskim komentarima i pjeva hvalospjeve dragim nam vodjama. istina, svi su lopovi, to je bjelodano,ali cinjenica jest da je hdz prvi od jednakih, koji je vodio drzavu 17 godina kroz pljacku, pa za njima sdp jer je bio druga i jedina jos stranka na vlasti 4 g., a nakon njih te neke male strankice, koje se kote i drze za fotelje kao pijanci, poput pijanog onog nekog iz hss-a, ili one sportasice djurdje adlesic koja nas je rijesila horde huligana na utakmicama na nas racun.....smrad do smrada. ovu zemlju ovi lopovi vise ne mogu izvuci iz problema i samo novi, potpuno novi likovi imaju neku malu sansu,ali pod uvjetom da pola sadasnje drzavne nomenklature odmah pospremaju na dugogodisnje robije, jer toliko su izmrezili ovu bjedu od drzave da ni dragi bog vise ne moze nis mjenjati bez njih. grcevito nas guraju pod noz EU, samo da zastite svoje pljackom nafutrane guzice jer znaju da kad se toga docepaju oni su na sigurnom, i nitko ih nece pitati od kud im novac, jer su upravo svi ovi iz vlasti sve podarili lopovskoj europi, i sve u ime naroda i kaoti reformi (od kojih nam se sere). svi koji mislite da ste protiv ovakvih, odmah cete biti proglaseni teroristima i komunjarama koji zele svrgnuti LEGALNO nametnutu vlast, a oni ce drzati rukice na srcekima dok se pjevaju himne, a drugom rukicom ce bunariti vase dzepove.....bog nek nam je svima na pomoci moj jadni narode....

OB
-obrisani-
22:08 02.05.2010.

Hoće to rasti onaj dio plaće koji uzme država...

OZ
ozujsko
11:41 03.05.2010.

Priblizavaju se izbori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije