Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propali pregovori

Laslo: Spriječit ćemo ulazak svim cisternama sa stranim milijekom

mljekari (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
24.10.2012.
u 12:56

Na maratonskom sastanku nije ništa dogovoreno. Sve što su seljaci predložili ministarstvo nije prihvatilo

- Novca za mljekare ima, vlada ima novce, bili smo blizu dogovora, nadamo se da ćemo ga postići. Ako ne, hrvatski mljekari doći će na granične prijelaze i spriječiti ulazak u Hrvatsku svim cisternama koje voze strano milijeko - kazao je u četvrtak ujutro pred zgradom Vlade RH Antun Laslo, čelnik kriznog stožera za obranu mlijeka.

- Prerađivači mlijeka ponudili su sa 2,15 na 2,43 kn po otkupljenoj litri mlijeka uz 167 milijuna kuna od ministarstva poljoprivrede od čega je 70 milijuna kuna značajno povećani iznos za mljekarski sektor. Vrlo odgovorno smo rekli što možemo i dio proizvođača je to prihvatio, dobili su korektnu cijenu od 28 lipa više po litri od strane mljekara, ali neki proizvođači s time nisu zadovoljni – kazao je ministar Tihomir Jakovina nakon bezuspješnih pregovora između seljaka i prerađivača mlijeka koji će po svemu sudeći kulminirati daljnjim seljačkim prosvjedima i najavljenom blokadom granica.

Jakovina: Blokada granica su politikantske najave

Za najavljenu blokadu granica ministar Jakovina je kazao kako su to politikantske najave jer od jučer prosječnih 1,5 milijuna litara isporučenog mlijeka tek 120 tisuća litara nije došlo na odredište, što znači da je svega osam posto nezadovoljnih.

– To nije način rada. Apeliramo na sve da prihvate sredstva koja smo osigurali za pomoć sektoru i proizvođačima – dodao je ministar, potvrđujući kako je u ponedjeljak krenula isplata dviju rata, 4. i 5. rate tzv. povijesnog prava od 54,6 milijuna kuna mljekarima, a po novome bi od 2013. dobivali i 800 kuna po mliječnoj kravi te 500 po kravi 'dojilji'.

Jakovina kaže kako mljekari kad se bune za cijene ne kažu da po litri mlijeka već sada imaju 1,30 do 1,40 kuna od države jer dobivaju subvencije i za plavi dizel, po hektaru poljoprivredne površine, po litri isporučenog mlijeka, a iz omotnice za osjetljive proizvode i 836 kuna po kravi, koji bi se uskoro uvećali za 800 dodatnih kuna.

Davorin Blažić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka nakon sastanka je rekao da ministarstvo nije prihvatilo ništa što su seljaci predlagali, a kaže, bili su spremni i za ustupke u cijeni, odnosno prihvatili bi i 3,50 lipa po litri (tražili 4,05). Najavio je da će se održati sastanak koordinacije, no sve je izglednije da će sutra blokirati granice i nastaviti daljnje prolijevanje mlijeka. 

Laslo: Ministar me izbacio sa sastanka

Antun Laslo, čelnik kriznog stožera za obranu cijene mlijeka koji je oko 21 sat ušao među pregovarače kako bi im, tvrdi, svojim iskustvom i znanjem pomogao, izjavio je da ga je ministar istjerao van, a potom ispratio i zaštitar. Došao je, kaže na poziv svojih kolega, a kad je Jakovina ustanovio da nije član savjeta za mlijeko izbacio ga je sa sastanka.

- Želio sam samo pomoći. Eto takav je naš ministar poljoprivrede - ogorčen je bio Laslo koji je rekao kako je posve izvjesno da se obustava isporuke mlijeka nastavlja i sutra kada seljaci idu i u blokadu granice.

Ministar Jakovina je komentirajući Laslove izjave kako ga je ministar izbacio kazao kako je Laslo zaobišao sve mjere sigurnosti i ušuljao se na sastanak na koji nije pozvan jer nije član savjeta za mlijeko, te da takva samoreklama i samoisticanje nikako ne idu na dobrobit samog sektora. 

Seljaci traže otkupnu cijenu mlijeka na prosjeku EU 27

Inače, Vindija i Dukat seljacima su ponudili 2,43 kune po litri otkupljenog mlijeka s koliko se startalo nakon prekida prosvjeda u veljači ove godine, kada je dio farmera potpisao, a dio nije ugovor s mljekarama, koji je istekao krajem rujna. Farmeri tu cijenu ni sada ne prihvaćaju. Male mljekare nisu im mogle ponuditi ni lipe više, a nije je zasad mogao ponuditi ni Meggle. Iz Agrokorove mljekare Belje i Ledo još popodne su napustili sastanak, neslužbeno doznajemo. Seljaci traže otkupnu cijenu mlijeka na prosjeku EU 27 što im sada nitko nije spreman ponuditi. Neslužbeno doznajemo da im je ponuđen reprogram kredita preko HBOR-a i kod poslovnih banaka s počekom od dvije godine te dvije nove kreditne linije.

U sklopu Zakona o potporama u poljoprivredi rečeno je da će se za ovu proizvodnu godinu za potpore za mliječne krave te dojilje i tovnu junad izdvojiti dodatnih 162 milijuna kuna, ali seljake to ne zanima dok po litri mlijeka ne dobiju 4,05 kuna.

Uoči sastanka mljekari su poručili da ne izlaze iz Ministarstva poljoprivrede bez riješenih problema! 

– Naša polazna osnova je 4,05 kuna po litri mlijeka, a u tome imamo punu podršku 57 farmera iz Europe koji su se odazvali međunarodnoj konferenciji o proizvodnji mlijeka danas u Tuheljskim toplicama. Rekli su nam da ne izađemo iz ministarstva sve dok se ne bude vio bijeli dim – kazao je Davorin Blažić.

Mljekari u cijeni od 4,05 lipa traže da mljekare kao polaznu točku uzmu 2,66 kuna po litri mlijeka kolika je bila prije prosvjeda u veljači ove godine, a ne oko 2,10 kuna koliko je sada te obračun prema prosjeku EU27, što im sada nijedna mljekara nije spremna ponuditi. Od Ministarstva poljoprivrede tražili su redovitu isplatu 'povijesnog' prava na 50 lipa po isporučenoj litri mlijeka, dodatne subvencije od 30 lipa te pomoć zbog suše.

>>Mljekaru isključili struju, a sada mlijeko dijeli siromašnima

>>'Radije će propasti nego od svojih zahtjeva odustati'

Komentara 89

Avatar comparator
comparator
13:47 24.10.2012.

Građani su po mom oćekivanju nezainteresirani za ovu problematiku kao da ih se ne tiće. U ovom slučaju ljudi asvalta ne razumiju probleme poljoprivrednika koji će ako ostanu bez posla sjesti na njihovu grbaču. Propast jednog poljoprivrednika povečava i cijenu uvezenog mlijeka i smanjuje BDP . Kao da naš narod nema pojma kako država funkcionira ? Pa zapravo i nemaju blage veze.

XP
xpsp1a
13:54 24.10.2012.

i ja želim svoje jabuke iz vrta prodavati po 68 KN...

Avatar comparator
comparator
13:22 24.10.2012.

Treba ukinuti granice jer nas država ionako uništava ne štiteći nas od nekontroliranog uvoza svega i svaćega. Država što je to ? Ako je to onaj subjekt koji nas ugnjetava i dezintegrira onda je to obična sprdaćina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije