Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ogorčeni

Mobilni operatori: Država će nam oteti četiri milijarde kuna

'mobiteli01_nnn_rad_270212'
''
26.05.2012.
u 12:00

Jednostrane izmjene koncesijskih uvjeta bile bi katastrofalna poruka ulagačima, kažu u Vipnetu

Mobilni operatori šokirani su novim prijedlogom izmjena Pravilnika o plaćanju radiofrekvencijskih naknada koji je jučer pušten u javnu raspravu. Izradilo ga je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a predviđa da se uime naknade za uporabu frekvencijskog spektra plaća umjesto 0,5 posto ukupnog bruto godišnjeg prihoda čak 5 posto. Uvećane naknade trebale bi zamijeniti krizne trošarine, iako o tome još nema konkretnih odluka.

Šokantna mjera

U konačnici bi država prikupila jednako novca, oko 300 milijuna kuna godišnje. Istodobno bi se pretplatnicima ukinula naknada za radiofrekvencijski spektar u iznosu od 10 kuna ili 120 kuna godišnje. Iz Vipneta poručuju da ni državi ni korisnicima ova mjera ne donosi ništa dobra. “Riječ je o šokantnoj promjeni koncesijskih okvira. Suočavamo se s jednostranim izmjenama koncesijskih uvjeta između države i industrije te bi država iz telekoma do kraja trajanja ugovora izvukla čak 4 milijarde kuna namijenjenih investicijama. To je katastrofalna poruka o potpunoj pravnoj nesigurnosti za sve investitore. S obzirom na njezin karakter, naknada od 5 posto na ukupne prihode u stvari je uvođenje opterećenja na mobilni internet, koji se u okviru trenutačno važećeg 6-postotnog nameta ne oporezuje. Prema novom prijedlogu. suočavamo se s „kažnjavanjem“ uspješnosti. To je u suprotnosti s ciljevima nacionalne strategije broadbanda te prioritetima Vlade i ispunjenja ciljeva Digital Agende. Valja istaknuti i kako je ukupni iznos koji bi Vipnet temeljem predloženih naknada na godišnjoj razini plaćao državi bio veći nego li je to slučaj u zemljama okruženja i EU, poručuju iz Vipneta. S tom se ocjenom slažu i u HT-u, odakle stižu jednako ljutite rekacije.

Upitna ulaganja

“Na prvi je pogled jasno da je riječ o neprihvatljivoj mjeri kojom se udeseterostručuje naknada koju plaćamo državi te telekom operatori neće moći zadržati dosadašnje visoke standarde funkcioniranja sektora. Uzmemo li u obzir i druge naknade koje operatori plaćaju HAKOM-u i državnom proračunu, tada bi s predloženim povećanjem one premašile 7 posto prihoda od mobilnih usluga, i to bez uračunatih jednokratnih naknada. Prva analiza pokazuje da bi za HT samo ovo povećanje značilo plaćanje dodatnih 150 milijuna kuna godišnje, što je, više od iznosa dosadašnjeg poreza od 6 posto. Čak i ako bi se ukinuo porez na mobilne komunikacije od 6 posto, predloženo rješenje znatno je nepovoljnije od njega jer je i trajno i skuplje za operatore. U slučaju prihvaćanja prijedloga, ne preostaje nam ništa drugo nego preispitati daljnja ulaganja”, poruka je HT-a.

Ključne riječi

Komentara 43

HE
heron
13:57 26.05.2012.

Građani su svaki dan šokirani vašim lopovlukom................nenormalno visokim računima.............................najskupljim internetom na svijetu......................i naplatom usluga koje uopće ne dajete............................stoko lopovska, sram vas bilo...

DR
drug
12:14 26.05.2012.

Bukvalno.... Svaka seljačina ima mobitel Zar ne

Avatar zagrebbbb
zagrebbbb
13:19 26.05.2012.

tako i treba to su lihvari isto ko i banke sa postotcima na kredite,imamo najskuplje u europi šta se kod tiće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije