Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNO!

Konačno: Uvoz laptopa, mobitela i e-čitača bit će jeftiniji i brži!

'10.12.2009., Zagreb - Amazon Kindle, citac e-knjiga.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
01.03.2012.
u 11:00

Novosti - Pooštrena su pravila uvoza te je potrebno imati sve upute na hrvatskom jeziku.

Uvoz radijske i telekomunikacijske opreme (RiTT) od četvrtka je pojednostavljen. Dosad potrebna suglasnost Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije izbačena je iz procedure, a time i troškovi izdavanja HAKOM-ova odobrenja. Dosad je, primjerice, put jednog uređaja iz Sjedinjenih Država bio kraći, samo dva dana, negoli put iz Hrvatskog Leskovca do kupca u Zagrebu, što je trajalo 5 dana. Birokratske i administrativne zavrzlame usto su i koštale.

Bez troškova

Kako nam je ispričao naš čitatelj, na Amazonu kupnja Kindlea traje 10 minuta, a za uvoz Kindlea u Hrvatsku treba potrošiti još pet sati na komunikaciju s birokracijom. Kindle stoji 869,81 kunu, a kad dođe u Hrvatsku, cijena mu raste na 1349,43 kune. Čak 480,02 kune ili 55 posto više!

Upravo taj drugi dio uvozne “priče” ukinut je, kao i 200 kuna naknade iz našeg primjera. Stupanjem Pravilnika o RiTT opremi mijenja se i olakšava postupak uvoza. Fizičke i pravne osobe više nisu dužne dobiti odobrenje HAKOM-a prije prvog uvoza, što će imati izravan pozitivan učinak na tržište RiTT opreme te na gospodarstvo Hrvatske u cjelini, kažu u HAKOM-u koji pozdravljaju ovu odluku.

HAKOM će, po novom, obavljati inspekcijski nadzor opreme koja se već nalazi na tržištu. HAKOM je u 2011. izdao 3500 odobrenja za uvoz, od čega više od 3000 tvrtkama te proveo 1500 postupaka ocjenjivanja sukladnosti. Najviše odobrenja za uvoz izdavano je za mobilne telefone, prijenosna računala i sličnu potrošačku elektroniku koja ima mogućnost komunikacije. A najveći uvoznici, odnosno tvrtke koje su dobile najviše odobrenja su: ASBISC-CR, M SAN GRUPA, Microline, Recro, MakroMikro, HT, Vipnet, Tele2, Europatrade, Mobis electronic, Intelkom. itd. Mjere zaštite u novom pravilniku su pooštrene.

Oštrije mjere

Proizvođač ili osoba odgovorna za stavljanje RiTT opreme na tržište obvezna je osigurati upute za uporabu na hrvatskom jeziku, opis tehničkih značajki, podatke o vrstama sučelja te istaknuti upozorenje o mogućim ograničenjima uporabe radijske opreme. HAKOM će u sklopu procesa obustaviti sve postupke vezane uz RiTT opremu koji su počeli prije 1. ožujka 2012. te će se oprema koja udovoljava odredbama Pravilnika moći slobodno biti na tržištu.

Ključne riječi

Komentara 6

IN
InfoMan
11:23 01.03.2012.

Koliko je novih pravilnika stupilo na snagu a da nemamo pojma? Dal postoji javna lista svih zakona/pravilnika i datum stupanja na snagu? Drago mi je za HAKOM ali to sada znaci da se moze uvoziti sve i svasta. Nije lii to suludo? Normalno bi bilo da morate dostavit EU odobrenje u nekom roku nakon uvoza. Sto bu to inspekcija radila? Pljenila ljudima opremu i naplacivala globu jer uvoznik nije obvezan dokazati da je ova sukladna? Na ciji mlin to ide voda?

DU
Deleted user
22:29 01.03.2012.

sad će krenut poplava lažnjaka a kvarit će se 1 dan nakon isteka garancije

SI
sis
22:32 01.03.2012.

Zaboravili ste da je osnova za izračun carine i PDV-a na uvoz proizvoda putem pošte cijena proizvoda s poštarinom, a ne samo cijena proizvoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije