Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raskol u HUP-u

Ivana Ergovića smijenili s čelnog mjesta HUP-a

'07.03.2011., Hrvatska udruga poslodavaca, HUP, Pavla Hatza 12, Zagreb - Ivan Ergovic, predsjednik HUP-a.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
31.05.2012.
u 19:17

Protiv dosadašnjeg predsjednika glasale su 23 članice, za je bilo njih 16, a nevažećih je bilo pet listića

Ivan Ergović smijenjen je s funkcije predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca. Tako je odlučilo Vijeće članica HUP-a na sjednici u četvrtak.

– Mislim da sam radio korektno, nema nikakvih problema. Ja sam legalist i prihvaćam odluku Vijeća članica, koje me je i izabralo – kazao je sada veći bivši predsjednik HUP-a za Večernji list. Vijeće članica iskoristilo je sjednicu da inicira glasovanje o povjerenju predsjedniku, iako je sjednica sazvana zbog izbora Izvršnog odbora udruge. Ergović je povjerenje izgubio za dlaku.

Privremeno Miloloža

Naime, protiv Ergovića na tajnom su glasovanju glasale 23, uglavnom starije članice. Podršku je dobio od 16 članova, a nevažećih je bilo pet listića. Rezultat glasovanja neki su članovi HUP-a komentirali riječima da se događa raskol, koji nije potreban udruzi. S druge strane većina sugovornika istaknula je da je sjednica prošla u mnogo optimističnijem tonu nego se očekivalo. Ergović se u kratkom obraćanju nastojao obraniti, kazao je jedan HUP-ovac, ali je dostojanstveno prihvatio poraz i predao mandat na raspolaganje. U priopćenju poslanom medijima stoji da je Vijeće članica donijelo odluku o formiranju Nominacijskog odbora koji će predložiti novi Izvršni odbor udruge. Riječ je o tome da će se sedam članova Izvršnog odbora birati na temelju izbornih lista. O načinu izbora tijela raspravljalo se na sjednici da bi naposlijetku postignut dogovor o listama, jer se time garantira reprezentativnost, odnosno zastupljenost velikih i malih tvrtki te tvrtki iz različitih regija, što vjerojatno ne bi bio slučaj kada bi se glasovalo pojedinačno. Vršitelj dužnosti predsjednika HUP-a do izbora novog predsjednika bit će Ivan Miloloža, koji je i predsjednik Vijeća članica.

Nema reformi

Kao što je Večernji već pisao, HUP je namjeravao smijeniti Ergovića jer je dio udruge smatrao da nije u redu da ih predstavlja poslodavac čije tvrtke ne posluju dobro, što šteti i ugledu udruge, ali i smanjuje mogućnost pritiska na Vladu. HUP se, naime, priprema za ofenzivu na Vladu koja nije pokrenula očekivane reforme, a u nedostatku snažne i argumentirane političke oporbe ne postoji društveni pritisak na izvršnu vlast koji bi iznjedrio mjere za oporavak gospodarstva. Zato starije članice HUP-a na čelu udruge u idućih godinu dana žele osobu s autoritetom.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
19:46 31.05.2012.

Nije dovoljo smijeniti ga. Odgovornost, odgovornost.! Što je s odgovornošću?

MC
mcmarko
21:59 31.05.2012.

ODGOVORNOST je riječ koja je '91. nestala iz hrvatskog riječnika. Jer odgovornosti nema. Nitko za ništa nije odgovoran niti mora odgovarati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije