Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJA

Ivan Čermak gradi termoelektranu u Slavonskom Brodu

\'05.12.2006., Zagreb - General Ivan Cermak dolazi na davanje iskaza pred haaskim sudom u Selskoj cesti. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/PIXSELL
16.03.2012.
u 10:00

U termoelektrani na plin i pogon za proizvodnju bioetanola posao bi moglo dobiti 2000 ljudi

General Ivan Čermak, predsjednik uprave Croduxa, gradit će u Slavonskom Brodu termoelektranu na plin koja se po svojim kapacitetima i složenosti može mjeriti s NE Krško! Prema Čermakovim tvrdnjama, gradnja postrojenja, koje će biti smješteno na području Lučke uprave Slavonski Brod, počet će na ljeto sljedeće godine, a uz samu termoelektranu planira se i gradnja tvornice za proizvodnju bioetanola.

Traže se kukuruzišta

U projekt vrijedan između 400 i 500 milijuna eura Čermak ne ulazi sam, već ima i strane partnere. – Naravno da ulaganje uključuje i strani kapital. Pa tko može danas u Hrvatskoj ulagati sam? Trebate jednog stranog partnera, a mi takvog imamo – ustvrdio je u intervjuu Lideru. Prema do sada dostupnim podacima, termoelektrana na plin bit će snage 560 megavata, a pri proizvodnji električne energije toplina će se koristiti i za proizvodnju bioetanola u dodatnom pogonu koji će biti sagrađen uz elektranu. – Cijeli ovaj projekt veliki je zamah za regiju. Ne samo da će živnuti gospodarstvo nego i poljoprivreda jer za proizvodnju 200 tisuća tona bioetanola godišnje treba oko 640.000 tona kukuruza, pa se u ovome trenutku na području Brodsko-posavske županije traže i dostatne poljoprivredne površine – kaže ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod Marijan Jurić. Prema njegovim riječima, pregovori s investitorima u termoelektranu trajali su neko vrijeme, a sada je već i potpisan ugovor o najmu zemljišta na kojemu će uskoro započeti građevinski radovi.

– Ugovor je potpisan na 35 godina, no on će zasigurno u budućnosti biti produljivan. Mi smo imali obvezu osigurati infrastrukturu i riješiti imovinskopravne odnose na lokaciji na kojoj će termoelektrana biti sagrađena, i to je sada završeno. Projekt smo držali u tajnosti što se dulje moglo – kaže Jurić. Prema prvim procjenama, gradnja termoelektrane mogla bi donijeti posla za oko 2000 ljudi, jer ne radi se samo o ljudima koji će biti zaposleni u pogonima elektrane ili tvornice bioetanola.

Bioetanol na prodaju u EU

– Njima treba pribrojiti i ljude koji rade u poljoprivredi i koji će proizvoditi kukuruz kao sirovinu za bioetanol te ljude koji će raditi na logistici, dobavi i otpremi. Nije zanemariva ni činjenica da će oko 45 posto poslova na gradnji ovog tvorničkog kompleksa dobiti hrvatske tvrtke. Tehnologija je strana, ali građevinski i metalski dio konstrukcije zasigurno dobivaju naša poduzeća, među njima i tvrtke iz sastava Đure Đakovića – kaže Jurić. Prema Čermakovim najavama, veći dio bioetanola, koji će biti proizveden u pogonima smještenim na samom rubu Slavonskog Broda, bit će prodan u zemlje Europske unije, a oko 35 tisuća tona završavat će na domaćem tržištu. Posebnost ovom projektu daje i činjenica da je zemljište u Lučkoj upravi samo iznajmljeno, a ne prodano, te ostaje u vlasništvu RH. – Na taj način i naši će unuci imati koristi od gradnje termoelektrane u blizini Slavonskog Broda – kaže ravnatelj Jurić.

Komentara 18

PR
propalica
10:21 16.03.2012.

ajde, ljudi neće buniti da im smrdi rafinerija preko ganice, imat će sad i hrvatski smrad u dvorištu:)

Avatar tkozna
tkozna
10:27 16.03.2012.

Ivane napravi je u Bosanskom Brodu ako će im smrditi u Slavonskom Brodu. Pa to je na plin sto će tu smrditi a vidite i ostale prednosti. Mislim ovo je čista petica.

SA
santos008
12:07 16.03.2012.

\'\'Para vrti gdje burgija nece \'\' ,eee,moj Gotovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije