Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inflacija

Inflatorni pritisci u veljači slabiji

trgovina
Arhiva VL
15.03.2010.
u 12:29

Analitičari Raiffeisen Consultinga kažu da zbog smanjenja osobne potrošnje uzrokovanog smanjenjem raspoloživog dohotka stanovništva, povećanje stope PDV-a i uvođenje trošarina još nije uzrokovalo snažniji rast inflatornih pritisaka.

Prema posljednjim podacima DZS-a, u veljači je ponovno usporen trend rasta potrošačkih cijena i na godišnjoj i na mjesečnoj razini. Tako je stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači iznosila 0,7 posto u usporedbi s istim mjesecom 2009., što je posljednji puta zabilježeno u kolovozu 2002. Na manju stopu inflacije učinak je prije svega imao bazni efekt s obzirom na to da je u veljači prošle godine stopa inflacije iznosila 4,2 posto. Međutim, inflatorni pritisci dodatno su ublaženi padom potrošnje i općenito slabijom potražnjom, kako na razini kućanstava tako i na razini korporativnog sektora, a što je posljedica nepovoljnih kretanja u realnom sektoru i na tržištu rada - kažu analitičari Raiffeisen Consultinga.

Dodaju da zbog smanjenja osobne potrošnje uzrokovanog smanjenjem raspoloživog dohotka stanovništva, povećanje stope PDV-a i uvođenje trošarina još nije uzrokovalo snažniji rast inflatornih pritisaka. Naime, porezna opterećenja nisu se prevalila na krajnjeg potrošača budući da ionako smanjena potražnja stvara pritiske u smjeru pada cijena.

U nadolazećem razdoblju očekuje se da će najavljeni rast cijena električne energije utjecati na intenziviranje inflatornih pritisaka. U suprotnom smjeru zasigurno će djelovati nastavak niske domaće potražnje koja je određena kretanjima na tržištu rada. Nadalje, jos uvijek spor i relativno slab oporavak inozemnih tržišta neće potaknuti značajniji porast potražnje za naftom i rast cijena ovog energenta pa bi posljedično i cijene prometa (tekućih goriva) na domaćem tržištu trebale ostati stabilne. Druga polovica godine bi ipak trebala donijeti nešto više godišnje stope rasta cijena dobara i usluga, dijelom zbog baznog učinka, a dijelom zbog oporavka potražnje.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:05 15.03.2010.

Kakva inflacija? U Hrvatskoj nema hrvatske inflacije, postoji samo EU inflacija. Koliko se povećaju cijene u EU, toliko će i u HR jer ionako ništa ne proizvodimo. Ovisno o kupovnoj moći, uvoznici će smanjivati maržu, ili je povećavati. To je naša matematika, a ne nekakva visoka ekonomija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije