Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržišni diktat

Industrija nokautirana Vladinim poskupljenjem plina od 30%

'18.07.2011., Zadar - Premijerka Jadranka Kosor svecano je pustila plinsku instalaciju u pogon u Babindubu, a ubrzo je prisustvovala otvaranju vodovoda u Grguricama kraj Zadra. Nakon sluzbenih svecano
'Filip Brala/PIXSELL'
Autori: Marko Špoljar, Marko Biočina
06.07.2012.
u 07:30

Povišenje cijene u Vladi pravdaju usklađivanjem s tržištem, no stručnjaci upozoravaju da bi mogla uslijediti otpuštanja

Hrvatska industrija jučer je primila još jedan jak udarac. Zadala ga je Vlada odlukom o povećanju povlaštene cijene plina za industriju od čak 30 posto. Umjesto 2,13 kuna po kubičnom metru, povlašteni potrošači odsad će plaćati 2,75 kuna.

2,13 bilo neodrživo

Kako se u povlaštene potrošače ubrajaju svi industrijski subjekti u Hrvatskoj, osim Petrokemije i HEP-a, može se pretpostaviti kako bi ovo poskupljenje podrazumijeva novi pad konkurentnosti domaćeg proizvođačkog sektora, ali i vjerojatni porast potrošačkih cijena raznih industrijskih proizvoda. Poskupljenje plina potpredsjednik Vlade Radimir Čačić obrazložio je nužnošću usklađivanja cijena s tržišnom razinom, koja po njemu iznosi između 2,9 i 3,35 kuna po kubiku.

– I dalje ćemo djelomično štititi gospodarske interese RH, ali cijenu od 2,13 kuna trenutačno ne možemo držati – rekao je Čačić. Iako je povećanje cijene plina bilo očekivano, s obzirom na nužnost postupnog usklađivanja s tržišnim cijenama koje će stupiti na snagu 2013. godine, stručnjaci su iznenađeni ovako velikim poskupljenjem.

– To je golem rast cijene i bojim se da će industrija imati problema. Logika je postupnog usklađivanja s tržišnom cijenom to da se izbjegnu cjenovni udari, a poskupljenje od 30 posto upravo je to. Bolje bi bilo da se išlo s više manjih poskupljenja. Ovako se bojim da bi odluka mogla imati negativnih posljedica na zaposlenost – kaže Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Trebalo je postupno

Ivan Miloloža, v.d. predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca i vlasnik tvornice akumulatora Munja, koja je veliki potrošač plina, kaže kako je domaća industrija u takvom stanju da je svako poskupljenje za nju težak udarac.

– Razočarani smo, ali ne i iznenađeni. Proteklih mjeseci sve je poskupjelo, bilo je i vrijeme da poskupi i plin. Ne treba biti demagog. Cijena se mora uskladiti s tržišnom, no možda bi bilo bolje da se to radilo mjesec za mjesec. Ovako, ako uskoro ne bude konkurencije na domaćem tržištu plina, bojim se da je budućnost industrije dugoročno vrlo ugrožena – kaže Miloloža.

Ključne riječi

Komentara 98

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
07:42 06.07.2012.

umjesto da režu tisućama jebivjetara sa izmišljenim radnim mjestima,umjesto da režu desetinama tisuća roma koji se množe po deset radi dječjeg doplatka i socijalnih naknada,umjesto da režu 40 000 partizanskih penzija ( lažnih jer više nema živih partizana) ,umjesto da deru multimilijunaše sa desetinama nekretnina,dvoraca,jahti......oni dižu namete ,poreze,pdv krhkoj industriji i malom poduzetništvu i na taj način krpaju rupe. ovo nije vlast- ovo su luđaci koji vode hrvatsku državu u smrt !!

LA
larala
07:46 06.07.2012.

ovo je samo još jedan dokaz da je cilj ove vlade uništiti sve hrvatsko i hrvatsku pretvoriti u zemlju eu kmetova.....

OB
-obrisani-
07:37 06.07.2012.

Evo ova vlada vlada nezna se za koga , u cije ime al oni rade da da narodu bude sve gore . Nijedan potez dosad koji bi popravio polozaj il baram olaksao prosjecnom gradjanu HR . Jel neko mozda znaa STA ustvari ta tzv VLADA ustvari hoce ? Ja znam sta zeli sada velika vecina gradjanina Hrvatske - OSTAVKU !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije