Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetska banka

Indermit Gill: U EU ulazite s lošom startnom pozicijom

Indermit Gill
Borna Filić/PIXSELL
05.06.2012.
u 17:47

Ipak, u jednoj smo kategoriji izdvojeni kao uspješni. Hrvatska je pohvaljena u dijelu ulaganja u financijske institucije jer, kako je Gill istaknuo, banke su nam dobro kapitalizirane ponajprije zbog dobre politike Hrvatske narodne banke

Svjetska banka očekuje novi ciklus recesije u Hrvatskoj, što je istaknula u svojim prognozama, a stalno poziva na strukturne reforme jer je državna potrošnja prevelika, a istodobno neučinkovita.

Premalo za inovacije

Glavni ekonomist Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju, Indermit Gill u Hrvatskoj je pronašao sve indikatore neuspješne države. Prvi je indikator državna potrošnja. – Ako je udio države veći od 40 posto BDP-a, onda kvaliteta usluge javnog sektora mora biti iznimna da bi opravdala takve troškove – kazao je Gill, pa dodao da je Hrvatska u tom području neefikasna i da neracionalno troši novac poreznih obveznika. Drugi je indikator udio socijalnih transfera u BDP-u, koji ne smije biti viši od 10 posto, a u Hrvatskoj se u tu svrhu troši 14 posto BDP-a. Udio malih tvrtki veći od 30 posto znak je ekonomije koja ne može iskoristiti prednost integralnog tržišta, a hrvatski se privatni sektor temelji na malim tvrtkama. I posljednji indikator loših prilika za Hrvatsku niska je stopa ulaganja u inovacije i razvoj. Dok većina Europe ulaže barem 1,5 posto BDP-a u znanost i razvoj, Hrvatska izdvaja tek 0,8 posto. Ipak, u jednoj smo kategoriji izdvojeni kao uspješni. Riječ je o upravljanju izravnim stranim investicijama. Hrvatska je pohvaljena u dijelu ulaganja u financijske institucije jer, kako je Gill istaknuo, banke su nam dobro kapitalizirane ponajprije zbog dobre politike Hrvatske narodne banke.

Još godina za iskorak

– U Europsku uniju ulazite s lošom startnom pozicijom i imate još samo godinu dana da pokrenete reforme i napravite iskorak – zaključio je Gill. Kad bi se kladio na zemlju koja će postati nova Švedska, Gill bi se kladio na Portugal. Ta će zemlja izaći iz problema jer se vlada ozbiljno primila reformiranja.

Komentara 5

JA
james49
18:05 05.06.2012.

A je pametan. Ko da mi to i sami ne znamo

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
19:28 05.06.2012.

Mi u HR se nadamo da će nam EU odmah po punopravnom članstvu, darovati bespovratno barem 500 milijardi EURA , inaće Europo- bit će nemira. Nama Treebaaaaaaaaaa

Avatar cros
cros
06:45 06.06.2012.

Da, startujemo kao Grci, pa ćemo tako i proći, "dala baba dukat da uđe u kolo i dva da izađe"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije