Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskinuli ugovor

Ina se povlači – neće istraživati naftu u Iranu

Ina (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
07.05.2013.
u 19:24

Iako u Ini kao glavni razlog odustajanja navode međunarodne sankcije, posao nikad i nije zaživio na pravi način

Hrvatska naftna kompanija Ina povlači se iz projekta istraživanja nafte u Iranu. Tu vijest, o kojoj se već dugo špekulira i u domaćim naftnim krugovima, objavio je iranski dnevni list Teheran Times, a potvrdila ju je i Ina.

– Od trenutka kada su na snagu stupile međunarodne mjere ograničenja, Ina je konstantno poduzimala značajne korake kako bi bila u skladu s režimom sankcija u odnosu na svoje investicije u Iranu. Od 2011. godine Ina nije provela nijednu od ugovorenih aktivnosti te se 2012. godine povukla iz projekta za razdoblje u kojem će restriktivne mjere protiv Irana biti na snazi – priopćeno je iz kompanije.

Iako se u kompaniji kao glavni razlog odustajanja od poslovanja u Iranu navode međunarodne sankcije, činjenica je da taj projekt nikad i nije zaživio na pravi način.

Koncesiju istraživanja zaliha ugljikovodika u bloku Moghan smještenom u kaspijskom dijelu Irana Ina je s tamošnjom nacionalnom naftnom kompanijom NIOC dogovorila 2008. Ubrzo je hrvatska kompanija zapala u krizu pa je od dogovorenih 40 milijuna dolara ulaganja investirano vrlo malo.

Kako je četverogodišnji ugovor istekao prošle godine, ostalo je pitanje nadoknade koju bi Ina na osnovi neispunjenja ulaganja mogla platiti iranskom partneru. O tome u kompaniji ne žele špekulirati, no indikativno je da je u prošlogodišnjim poslovnim rezultatima navedena rezervacija za eventualne troškove izlaska iz Irana od dvadesetak milijuna dolara.

Hoće li na kraju odštete biti i koliko će ona iznositi, trenutačno je nemoguće s preciznošću utvrditi jer nikakav arbitražni ili sudski postupak još nije pokrenut.

>>Vlada i MOL: Tajni pregovori o prodaji Ine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije