Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dućani su zatoreni

HGspot u stečaj, neke banke ostaju bez svojih potraživanja?

Hrvoje Prpić
Goran Stanzl
07.06.2011.
u 14:08

HGspot zatvorio je dućane, RBA osigurala naplatu, a za ostale dobavljače i banke naplata je upitna

HGspot će ipak u stečaj, bez obzira na razne pokušaje spašavanja tvrtke u posljednjih gotovo godinu dana. Tvrtka je već zatvorila svoje dućane, potvrdio nam je suosnivač HGspota i savjetnik uprave Hrvoje Prpić. A jedan od dobavljača Microline podnio je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Pretpostavlja se da je to učinio nakon što su ovih dana Raiffeisen banka i Velebit osiguranje aktivirali zadužnicu za komercijalne zapise, odnosno kredit.

Banke gube?

RBA je najvjerojatnije "nanjušila" kako je Zagrebačkoj banci, inače najvećem vjerovniku HGspota, dosadilo daljnje spašavanje tvrtke te je zato aktivirala potraživanje od sedam milijuna kuna. Pa sada nema straha za naplatu jer će sav novac koji će stizati u HGspot automatski biti prebačen njima. Odnosno, time je došlo do blokade računa s automatskom naplatom. No pitanje je koliko na to mogu računati ostali vjerovnici, prije svega banke koje su HGspotu odobrile kredit, odnosno upisale komercijalne zapise. Njihova potraživanja po komercijalnim zapisima iznose 23 milijuna kuna, a po kreditima 12 milijuna, čemu treba još dodati kamate, dok najveći vjerovnik Zagrebačka banka ima najveća potraživanja – 10 milijuna kuna kroz komercijalne zapise i 90 milijuna kuna kredita. Dakle, neke od domaćih banaka, a riječ je o vodećima na tržištu, mogle bi izgubiti više od 100 milijuna kuna ako opet ne pokušaju zajedno sjesti i dogovoriti neko novo rješenje. No, kako je očito Zaba od toga odustala, spasa više nema. Naime, prije dvije godine najveći vjerovnici, banke i fondovi dogovorili su reprogramiranje dugova i u nekoliko navrata išli na ruku HGspotu kako bi ga spasile i za njih najgoreg izlaza – stečaja.

Trebalo je ići u swap

Veliki gubitnici bit će i dobavljači, posebno oni koji nisu osigurali svoja potraživanja. Neki bi možda mogli tražiti od HGspota da im vrati neprodanu robu, no to bi značilo pogodovanje pojedinim vjerovnicima. Da situacija nije dobra upućivalo je i neobjavljivanje revidiranog izvješća tvrtke za prošlu godinu. Inače, prošle godine postojala je ideja da se potraživanja pretvore u dionice, odnosno vlasničke udjele, no tada je objašnjeno kako je to zakonski neizvedivo. Ipak, u međuvremenu je to učinila Ingra i na taj se način uspjela spasiti od vrlo vjerojatnog stečaja. Strah od stečaja HGspota aktualan je već dvije godine, a spašavao se kratkoročnim mjerama. I sam Prpić prošle je godine izjavio kako je poslovanje stabilno, ali na granici. U razgovoru nam je potvrdio kako ni dobra prodaja nije zbog krize uspjela izvući situaciju. Jer, primjerice, dok su druge trgovine u prvom kvartalu imale pad prodaje laptopa, kod njih je prodaja bila u porastu.

Ključne riječi

Komentara 45

LU
lukarak
17:18 07.06.2011.

A inace, cemu tolika buka oko propasti trgovca? Nije da nesto korisno rade pa da bi ih zalili. Doci ce netko drugi i super.

Avatar broz
broz
22:42 08.06.2011.

Ma koje domaće Banke crna Lidijo?

SJ
Sve je uzalud
15:33 07.06.2011.

Ovo je na slici onaj pametni koji nema nikog u saboru zato je i propao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije