Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepovjerenje

HT u dva dana pao 21 kunu, za gotovo cijelu dividendu

tht
Arhiv VL
15.02.2011.
u 17:14

Reakcija investitora je pretjerana jer je pad prihoda bio očekivan zbog makroekonomskih pokazatelja i poreza, kažu analitičari

Cijena dionice HT-a potonula je čak 21 kunu, gotovo za cijelu najavljenu dividendu od 22,76 kuna, odnosno 6,7 posto, od objave rezultata poslovanja u ponedjeljak ujutro. Podsjetimo, prihodi HT-a smanjeni su lani 1,7 posto, sa 8,517 na 8,375 milijardi kuna, a neto dobit 9,5 posto, sa 2,023 milijarde na 1,831 milijardu kuna. Loše rezultate u HT-u tumače recesijom i posebnim porezima.

– Objava rezultata HT-a izazvala je snažnu reakciju tržišta. Pad dobiti bio je očekivan, no smanjenje dividende očito je ulagače potaknulo na rasprodaju jer su očekivali više od objavljenih 22,76 kuna po dionici.

Istina, dividendni prinos značajno je pao, no nema govora o panici, ipak je riječ o zreloj kompaniji stabilnog poslovanja te je kao takvu treba i gledati. Među prodavačima je vjerojatno bilo i onih koji su ocijenili da je gotovo 10 posto zarade od početka godine sasvim dovoljno te da je nakon objave rezultata kratkoročno gledano teško očekivati daljnji rast. Došlo je do uobičajene reakcije, kao što kažu Amerikanci: “Buy on rumours - sell on news!” – komentirao je Stipe Luetić, analitičar Splitske banke.

Slično razmišlja i Hrvoje Japunčić iz Trcin vrijednosnica.

– Reakcija investitora malo je pretjerana jer je pad prihoda bio očekivan s obzirom na loše makroekonomske pokazatelje i uvedeni porez. Očekujem da će prihodi HT-a u ovoj godini biti na razini prošle ili nešto bolji – kazao je Japunčić, koji nije želio špekulirati o ciljanoj cijeni dionice HT-a.

Današnji dan na Zagrebačkoj burzi HT završio je s cijenom 293,00 kn, što je pad 1,36 posto.

Ključne riječi

Komentara 17

OB
-obrisani-
19:26 16.02.2011.

maki i istima hehehehehehe kaj ste shvatili kako se \"dijele plusevi i minusi\" hehehehehehehe dugo vam je drugovi trebalo da to shvatite heheheheehe

IS
istima
19:21 15.02.2011.

Hah.....nitko nije primjetio da je isti taj HT, u vrijeme dok sve dionice osim INE tavore na dnu dna, polako dogurao gotovo do svoje vrijednosti iz najboljih dana burze.....

Avatar fidelio
fidelio
12:32 16.02.2011.

Kad gledaš reklame u kojima idiotiziraju naciju, lopovluk u kojem dedekima po Konzumima uvaljuju dvogodišnje pretplate, cijene kao da su im bazne stanice od zlata... Mislim da su analitičari u pravu - mjesta iznenađenjima nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije