Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarm za mljekare

Hrvatsku preplavio uvozni sir po dampinškim cijenama, država šuti

mlijeko,mljekari
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
12.08.2016.
u 18:14

Analiza Croatiastočara pokazuje da je mljekarski sektor dosegnuo kriznu točku

Mljekarski sektor dosegnuo je kriznu točku. O kakvom je alarmu riječ, svjedoči analiza Croatiastočara gdje su za podlogu uzeli podatke o otkupu, preradi te izvozu i uvozu, ali i financijske pokazatelje za razdoblje 2009.-2015.

Otkup mlijeka s domaćih farmi pao je sa 675 na 513 tisuća tona, uvoz sirovog mlijeka uvećan je s tri tisuće na 141 tisuću tona, dok je proizvodnja mliječnih prerađevina pala sa 471 na 384 tisuće tona.

Najlošije stanje vezano je uz sir. Iako je u promatranom razdoblju izvoz povećan više od tri puta, na 5812 tona, istodobno je uvoz skočio sa gotovo 11 na 24 tisuće tona u 2015. kada je u hrvatskim siranama proizvodnja ukupno iznosila 33,5 tisuća tona.

Ruski embargo nagomilao je zalihe u nekim članicama EU pa je hrvatsko tržište preplavio sir po dampinškim cijenama što nije motiviralo mjerodavne državne institucije na traženje zaštite koju direktive Europske komisije dopuštaju.

>> Domaće mlijeko za beskućnike, žrtve obiteljskog nasilja, djecu...

Ključne riječi

Komentara 3

RP
rođen_prekjučer
11:16 15.08.2016.

Pa u kojoj zajednici ti možeš dobivati lovu da ništa ne uzgajaš kao u poljoprivredi i ribolovu pod izlikom obnove faune i zemlje. Koja smo mi pamet, ma to treba izvoziti van odmah za visoko kvalitetna radna mjesta perača wcc u EU promptno, posebno ove sa diplomama koji su jako traženi tamo jer tko može bolje oprati wc šolju nk ili mag oecc?

JU
jurajuric116
00:26 13.08.2016.

gluposti. nije bitna kvantiteta nego kvaliteta. svi se farmeri hvale kak je njihovo najbolje. onda mogu prodati i svoj proizvod po visokoj cjeni. jer je kvalitetan. ja sir kupujem samo od jedne gospođe na pijacu. domaćo mlijeko, ima svoje kravice koje se pasu po livadi. sir extra kvalitete, cijena manja nego malo bolji sir u trgovačkom centru.

RA
ranko75
01:29 14.08.2016.

Nije Hrvatska primljena u EU da bi razvijala svoje proizvode,nego da se domaca unisti jer nece moci izdrzati konkurencijuod EU,koja subvencionira poljoprivrednu proizvodnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije