Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opet sukob

Hrvatski članovi ne žele MOL-ova čovjeka za šefa rafinerija

'12.02.2011. Rijeka - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u posjetu rafineriji povodom dovrsetka radova na prvoj fazi modernizacije Rafinerije nafte Rijeka. Zoltan Aldott Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
01.11.2011.
u 22:03

Iako će MOL preglasavanjem izgurati svog kandidata, Vladini predstavnici u Ini njime nisu zadovoljni

Na pomolu je novi sukob hrvatskih i mađarskih članova uprave Ine. Razdor u ionako nategnute odnose sada unosi izbor novog izvršnog direktora za rafinerije i marketing. Umjesto MOL-ova Petera Chmurčiaka, hrvatska strana predlaže naftnog konzultanta Miroslava Krnića, bivšeg zamjenika izvršnog direktora za rafinerije i marketing, koji je u Ini radio 25 godina. MOL, koji je na toj poziciji već promijenio dvoje svojih ljudi, predlaže Artura Thernesza, inženjera s, kako kažu, 20-godišnjim iskustvom u downstreamu, odnosno rafinerijskom poslovanju.

Budući da Zoltan Aldott, predsjednik uprave Ine, ima pravo dva glasa u slučaju neriješenog glasovanja uprave, koja ima po tri MOL-ova i hrvatska člana, sasvim je izvjesno da će MOL preglasavanjem izgurati svog čovjeka. Vladini predstavnici u Ini protive se MOL-ovu prijedlogu za novog izvršnog direktora za rafinerije jer bi to bio treći MOL-ov čovjek u posljednjih godinu i nešto dana na toj poziciji. K tome, hrvatski članovi objašnjavaju da Ina trenutačno ima najveći problem zbog velikog pada veleprodaje.

Smatraju da je uzrok tome što MOL ne uvažava pravila lokalnog tržišta i načina rada veleprodaje na domaćem tržištu koje je različito od mađarskog. Izvori bliski hrvatskim članovima uprave tvrde da je nakon dvojice MOL-ovih ljudi vrijeme za hrvatskog predstavnika na mjestu direktora za rafinerije jer su Mađari dosad pokazali neuspjeh na tom polju. Hrvatski članovi uprave navodno MOL-ovu Therneszu zamjeraju i to što je sa strane MOL-a odgovoran za modernizaciju riječke rafinerije i rafinerije Sisak, međutim modernizacija sisačke rafinerije još nije započela, a u modernizaciji riječke rafinerije navodno je pogrešno dizajnirano postrojenje Clauss koje ide u remont. MOL pak Artura Thernesza drži stručnjakom pogodnim za predloženu funkciju.

Komentara 19

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
22:30 01.11.2011.

Trebalo bi pretresti poslovanje MOL-a u Rijeci, koliko imaju zaposlenih, kako plaćaju visokoobrazovane Hrvate zaposlene u INI, a kako plaćaju visokoobrazovane Mađare koji tu dolaze raditi? Nije li transferna cijena isplata višestrukoveće plaće Mađaru, u odnosu na plaću Hrvata za isti posao? Trebalo bi pretresti malo i gdje ti Mađari spavaju i imaju li svi radne dozvole. Trebalo bi malo preispitati i uporabu službenog hrvatskog jezika, koji je po hrvatskom Ustavu i zakonima još uvijek službeni jezik u Republici Hrvatskoj, a u INI ga više nitko ne smije govoriti, jer je engleski službeni i čak ni radnike više ne primaju, ako ne znaju engleski jezik. Je li ovo Austro-Ugarska ili Hrvatska?! Bilo bi zgodno pogledati i ispostavljaju li ljudima putne naloge za službena putovanja u Zagreb, ili ih voze izvan 30 km bez putnog naloga, kako bi ih zakinuli za dnevnice!

GS
globalpress=SS
22:49 01.11.2011.

Čisti politički pamflet vladajućih, oporbenjaka i ureda predsjednika. Svi su INU opljačkali i prodali a sad se kao bore s vjetrenjačama.Počeo je HNS i SDP, Mesić a završio HDZ.

CH
chemica
22:19 01.11.2011.

Lik je radio 25 godina u INI? Ajme, kakve li preporuke...Dok se najviše kralo, on je bio tamo. Pošten čovjek među hrpom kriminalaca. Aha. Možda je ipak bolje da dođe neki Madžar za šefa. Toliko pokrasti ipak ne može, koliko može prosječna rvatina na funkciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije