Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan investicija

HEP do 2016. planira uložiti 25 mlrd. kn u gradnju novih elektrana

'14.09.2012., Plomin - Termoelektrarna Plomin. Prestavnici HEP-a, a  medju njima i predsjedenik Uprave Zlatko Koracevic i istarske zupanije obisli su termoelektrarnu gdje ih je direktor TE-Plomina Ser
Duško Marušić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
21.12.2012.
u 20:46

Ako se ostvari ambiciozan plan uprave HEP-a, Hrvatska bi do 2017. trebala od uvoznika postati izvoznik električne energije

Hrvatska elektroprivreda do 2016. godine planira u gradnju novih proizvodnih objekata uložiti 25 milijardi kuna. Taj poprilično ambiciozan plan predstavio je danas predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević, govoreći o strategiji nacionalne elektroenergetske kompanije u razdoblju od 2012. do 2016. godine. Pritom je iznio želju da već 2017. godine Hrvatska postane elektroenergetski neovisna, odnosno da država bude neto izvoznik električne energije.

– Postavili smo visok cilj, ali uvjeren sam da imamo dovoljno stručnosti i energije da taj cilj i ostvarimo. Velik investicijski ciklus financirat ćemo dijelom iz vlastitih sredstava, dijelom uz pomoć zaduženja, a tražit ćemo i privatne partnere na nekim projektima – rekao je Koračević te dodao da je stav uprave kompanije kako hidroenergetske projekte zbog njihove iznimne isplativosti ne bi trebalo prepuštati stranim partnerima, već da bi ih mogli financirati domaći mirovinski fondovi pa i sami građani.

Povrh gradnje novih elektrana HEP do 2016. planira uložiti oko 2,1 milijardu kuna u revitalizaciju svojih postojećih objekata, a kompanija se namjerava širiti i u segmentu obnovljivih izvora energije. Ipak, HEP-ov plan već je izazvao skepsu među pripadnicima stručne zajednice, gdje ga mnogi smatraju nerealnim. Primjerice, planom je predviđeno da HEP samo 2014., i to samo u segmentu proizvodnje, počne razvoj čak osam novih projekata. S obzirom na iznimno slabu razvojnu aktivnost HEP-a tijekom posljednjih desetljeća, vrlo je upitno ima li kompanija stručnih i kadrovskih kapaciteta za vođenje tako opsežnog investicijskog ciklusa. Toga su, čini se, svjesni i u HEP-u pa je Koračević najavio da će za sve projekte koje ne budu mogli sami voditi tražiti međunarodne partnere.

– Raspisivat ćemo međunarodne natječaje za projektni menadžment, ali u koji bi bili uključeni i naši stručnjaci. Tako bismo odgajali kvalitetne kadrove za budućnost – rekao je Koračević.

>> HEP dobio 1,5 milijuna eura za Zagreb na Savi

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar aaaasdefrr
aaaasdefrr
22:13 21.12.2012.

Koliko će ekipa od tih novaca zdimiti,barem 60%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije