Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

HBOR otvorio nove kreditne linije

'12.07.2013., Zagreb - Sastanak Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u Banskim dvorima. Gordan Maras.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
27.08.2013.
u 11:48

Od 40 milijuna kuna raspoloživih za subvencije kredita poduzetnika iz programa Poduzetnički impuls 2013. do sredine kolovoza iskorišteno je samo 38 posto...

Od 40 milijuna kuna raspoloživih za subvencije kredita poduzetnika iz programa Poduzetnički impuls 2013. do sredine kolovoza iskorišteno je samo 38 posto pa ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras poziva poduzetnike da iskoriste mogućnost snižavanja kamate na kredite. To mogu učiniti i u dva nova programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak namijenjena mladim poduzetnicima.

U prvom programu potiču se mlađi od 30 koji u HBOR-u mogu podići kredit od 80.000 do 700.000 kuna na 12 godina uz dvije godine počeka. Kamata je uz pomoć subvencije Ministarstva snižena na 2 posto. Još je pet programa HBOR-a za koje je moguće iskoristiti subvencije, a to su Nova proizvodnja, Turizam, Malo i srednje poduzetništvo i Pronalasci te Poduzetnik početnik.

– HBOR financira trećinu svih novih investicija malog i srednjeg poduzetništva – istaknuo je predsjednik uprave HBOR-a Antun Kovačev dodajući da je u prvoj polovici 2013. banka odobrila 11,7 posto više sredstava nego lani, a sredstva za investicije porasla su 50 posto. Među šest programa HBOR-a možda je i najvažniji program Pronalasci kojim se financira razvoj novih tehnologija, zaključio je Kovačev. Plasmani malim i srednjim poduzetnicima porasli su 27 posto, a turističkom sektoru odobreno je više od pola milijarde kuna u pola godine.

– 'Sušu' u kreditiranju malih i srednjih poduzetnika u poslovnim bankama, kojima je očito preriskantno kreditirati ovaj sektor, trudimo se nadomjestiti sredstvima HBOR-a, EIB-a i EBRD-a – istaknuo je Maras. Pohvalio se rastom broja zaposlenih u malom i srednjem poduzetništvu za 12.000, što je posljedica poticanja investicija, a Maras očekuje i rast prihoda u svom sektoru.

– Uvjeren sam da ćemo uz rast zapošljavanja registrirati i rast prihoda, ako ni zbog čega drugog, a onda zbog fiskalizacije – poručio je ministar javnosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije