Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokirani računi

Geofoto na korak do predstečajne nagodbe

'04.03.2010., Zagreb - Dr. Zvonko Biljecki, vlasnik i direktor tvrtke Geofoto.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
03.01.2013.
u 10:00

Iako su računi tvrtke posljednjih šest mjeseci čak 127 dana bili u blokadi, vlasnik Geofota najavljuje oporavak i unosne poslove u 2013. godini

Iako su zakonski uvjeti za to ispunjeni, zagrebački Geofoto ipak se neće pridružiti nizu velikih domaćih kompanija koje su spas od propasti potražile ulaskom u proceduru predstečajne nagodbe. Kako je za Večernji list potvrdio većinski vlasnik i osnivač Geofota Zvonko Biljecki, ovih dana bi nakon puna dva mjeseca neprekidne blokade, poslovni računi kompanije trebali biti odblokirani.

Povratak na razinu 2009.

– Nećemo podnijeti zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe. Nakon višemjesečnih napora, uspjeli smo riješiti problem s likvidnošću i odblokirati račun. Budući da za 2013. godinu imamo već ugovorene poslove vrijedne 52 milijuna kuna, smatram da bi predstečajna nagodba samo ugrozila stabilnost tvrtke. Dapače, mislim da za nju nema ni potrebe. Godina 2013. za nas bi trebala biti godina oporavka, u kojoj ćemo se vratiti na razinu iz 2009. godine – kaže Biljecki.

Geofoto, tvrtka specijalizirana za geodetske i geoinformacijske usluge, od 2007. do 2010. godine bila je jedna od najbrže rastućih tvrtki u Hrvatskoj, a samo 2008. godine prihodi su joj se udvostručili u odnosu na prijašnju godinu, sa 57 na čak 114 milijuna kuna. Tvrtka se agresivno širila u regiji te konkurirala za poslove na stranim tržištima, no temelj poslovanja uvijek je bilo domaće tržište. Dolaskom recesije i padom državnih investicija počeli su i problemi za Geofoto, a protekla godina bila je posebno teška. Samo u prošlih šest mjeseci tvrtka je bila u blokadi 127 dana, od čega je rok od neprekinutih 60 dana – uvjet za ulazak u predstečajnu nagodbu – istekao 28. prosinca.

Vjerovnici miruju

Budući da zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe nije podnio nijedan kompanijin vjerovnik, a ni tvrtka to sama ne namjerava učiniti, čini se da je Geofoto zasad spašen. Je li taj spas konačan, zasad je nemoguće precizno utvrditi. Biljecki je još u lipnju najavljivao da tvrtka ima dvostruko više posla nego što može odraditi te da bi rast prihoda trebao biti veći od planiranog za 30 posto. Sad kaže da će rezultati za 2012. biti skromni i najavljuje veliku ekspanziju za ovu godinu.

– Mogu reći da je kod nas krizno razdoblje trajalo oko dvije i pol godine te da se 2013. vraćamo rastu. Proteklih mjeseci zaposlili smo 11 novih djelatnika, a osim ugovorenih poslova, vjerujem da bismo uskoro mogli potpisati i veliki ugovor u Azerbajdžanu. Riječ je o golemom poslu. Ne mogu o tome detaljnije govoriti, reći ću samo da ćemo na osnovi tog ugovora imati što raditi sljedeće tri godine – tvrdi Biljecki.

>> Priča o (ne)uspjehu: Geofoto od 180 dana čak 110 u blokadi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije