Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali veliki projekt

Fondovi za gospodarsku suradnju bez ulaganja dobili 7 mil. naknade

'29.06.2009., Zagreb - Borislav Skegro, direktor Questusa i bivsi ministar financija.  Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Tatjana Tadic/PD/PIXSELL'
13.10.2011.
u 08:00

Vlada ne mari. Zbog drugih preokupacija ne bavi se svojim projektom razvojnih fondova.

Fondovi za gospodarsku suradnju (FGS), najavljeni u Vladi kao velik projekt privatnog i državnog kapitala koji će zajedničkim sredstvima pomoći mnogim tvrtkama da dobiju potreban kapital za razvojne projekte, još nisu objavili ime nijedne tvrtke u koju ulažu, zbog čega već velik dio financijske zajednice nagađa kako je taj projekt propao. Dodatno je mnoge iznenadila činjenica da je, bez obzira na to, FGS-ovima isplaćena naknada za upravljanje od sedam milijuna kuna.

Naknada samo predujam

Fondovi tvrde da je za osudu prerano jer rade tek pola godine, a prema iskustvima privatnih fondova rizičnog kapitala, za zaključenje posla potrebno je razdoblje i do barem devet mjeseci. A što se tiče naknade, riječ je o predujmu potrebnom zbog velikih troškova, kao što je dubinsko snimanje tvrtki. Da naknadu zadrže, moraju svake godine ostvariti ulagačima povrat kapitala od osam posto.

No, ove godine sigurno neće biti realiziran nijedan projekt, jer kako kaže jedan predstavnik fonda, Vlada trenutačno ima drugih preokupacija, a ne bavi se razmatranjem kojoj tvrtki treba kapitala. Svih pet fondova tako su svojedobno započeli pregovore s ACI-jem, svi su bili zainteresirani i za ulazak u Badel 1862, ali održan je tek jedan sastanak. Dva fonda bila su zainteresirana za ulazak u Nexe grupu, a dio njih za Varteks i Croatiju Airlines. U fondovima šute o imenima tvrtki s kojima se najozbiljnije pregovara. No, zna se da nijedan projekt zasad nije stigao na razmatranje do drugog povjereničkog odbora koji odlučuje o ulaganju. Pregovori, naime, prolaze odobrenje povjereničkog odbora (sastavljenog od ulagača), zatim slijedi dubinsko snimanje tvrtki te potom odobrenje povjereničkog odbora.

Zabrinut Quaestus?

Od pet fondova za gospodarsku suradnju, trenutačno je sigurno najteže Quaestusu Borislava Škegre, čijem je nekretninskom fondu Hanfa zabranila rad. Naime, takvo što baca nepovjerenje na rad cijelog društva. Iako, kako nam potvrđuje predstavnik jednog mirovinskog fonda, inače ulagača u FGS, zasad to mirovince ne zabrinjava. Kaže kako je najbitnija kvaliteta projekta, koju će pojedini fond, pa tako i Quaestus, ponuditi.

No nije isključeno da se planovi izjalove krene li Hanfa u daljnje traženje povezanosti ulaganja fondova i njihovih vlasnika, pa čak i FGS-ova.

Komentara 31

MI
mica1111
08:14 13.10.2011.

...u pravu si...nakon onakve krađe nikad se više u javnom životu pojaviti ne bi smio...

LU
lucas
08:18 13.10.2011.

Strašilo sa fotke više je državi Hrvatskoj naškodio od četničkog rata. Ako mu braća po lopovluku daju novce iz mirovinskih fondova, adio radnička \" štednjo\". S idiotom u HAPS.

DU
Deleted user
08:09 13.10.2011.

Tko se sjeća flaše konjaka i kako je u hipu nestala ispod sakoa uslikanog - e taj zna da pouka s ulice, a koja je brutalno jednostavna: Tko te zafrkne za sitnicu, s daleko većim guštom će te izgledno zafrknuti i za milijunske svote. I što je najgore, na ulici bi dobio po nosu, a u real life pol. areni RH je nagrađen titulom savjetnika Vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije