Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oporavak tek 2013.

EBRD snizio prognoze rasta: BDP u Hrvatskoj pada za 1,2 posto

vlada (1)
Patrik Macek/Pixsell
25.07.2012.
u 09:30

EBRD je ocijenio da se situacija u Hrvatskoj pogoršava jer je u posljednja dva tromjesečja BDP bilježio pad.

Iako je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u svibnju prognozirala za ovu godinu pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,6 posto, u najnovijem izvješću za regiju oštro je revidirala prognozu. Tako sada za ovu godinu prognozira pad aktivnosti od 1,2 posto, navodi Bloomberg, nakon čega bi u 2013. godini trebao uslijediti oporavak, uz stopu rasta od 1,5 posto. U svibnju je rast za iduću godinu bio procijenjen na 1,7 posto. 

Također, EBRD je ocijenilo da se situacija u Hrvatskoj pogoršava jer je u posljednja dva tromjesečja BDP bilježio pad te napomenuo da je gospodarstvo tehnički u recesiji.

– Što se tiče rasta u preostalom dijelu godine, njega ili neće biti ili će biti negativan, a odražavat će općenito nedostatnu konkurentnost gospodarstva. Međutim, potpisivanje sporazuma o pristupanju EU krajem prošle godine i realistični izgledi za punopravno članstvo sredinom 2013. godine pozitivni su signali za srednjoročno razdoblje i mogli bi pomoći u oživljavanju povjerenja i ulaganja – stoji u izvješću EBRD-a.

>>Udar stiže na jesen: Moody’s će srezati rejting Hrvatske

Dodajmo da bonitetne kuće ozbiljno preispituju kreditni rejting Hrvatske, a sve je izvjesnije da će Moody’s na jesen srezati rejting Hrvatske za barem jednu ocjenu (sa BAA3 na C). Ta se agencija u upitnicima raspituje i za sindikate. Ovih je dana Moody’s na nekoliko adresa poslao upitnik u kojem pita o detaljima pregovora sindikata i Vlade. Od domaćih analitičara htio bi doznati hoće li Vlada uspjeti slomiti sindikate i uštedjeti proračunski novac, a u slučaju da to ne uspije, hoće li se proračun održati.

 

Ključne riječi

Komentara 45

UK
Ugo Kajvez
09:44 25.07.2012.

Uživajte u ljetu, jer je vjerojatno zadnja da ćemo svi mirno spavati ................ hvala dodvorcima ...........

DA
dario2612
09:44 25.07.2012.

lažu oni da ćemo imat pad, kad ministri čačić i linić kažu da ćemo imat rast. a ja želim vjerovati našoj vladi hrvatska će opet cvasti kad crveni odu s vlasti

Avatar tkozna
tkozna
09:41 25.07.2012.

Ma tko je u recesiji??????? Čačić uhljebljuje svoje ljude putem izmišljenih agencija i to uz pomoć Sadašnje Vlade u natječaju za nabavku pet automobila za novi Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija točno navela što ulazi u obaveznuu opremu vozila: pomoć pri parkiranju, xenonska svjetla, kožni mjenjač, metalik boja, aluminijski naplaci i - pazite sad - grijana kožna sjedala. Ukupna vrijednost 1,8 milijuna kuna. E mislim stvarno što je puno puno je, derete nas kao jariće, nemamo za jest a vama kožna grijana sjedišta, marš van!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije