Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gubitaš

Dokapitalizacija Petrokemije EBRD-u, zainteresirani i mirovinci

'18.01.2013., Zagreb - Josip Jagust, predsjednik Uprave Petrokemije. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
15.02.2013.
u 15:00

Najveći razlog gubitka je skupa sirovina, odnosno cijena plina. Ove godine već je dogovorena niža cijena, ali i restrukturiranje tvrtke

Europska banka za obnovu i razvoj dokapitalizirat će Petrokemiju, no još se ne govori u kojem iznosu i po kojoj cijeni. Potvrđeno nam je to iz izvora bliskih upravi, a takvu nam je mogućnost nedavno u intervjuu i najavio predsjednik uprave Petrokemije Josip Jagušt. Prijedlog za povećanje kapitala predložio je u četvrtak Nadzorni odbor kompanije.

Razgovor i s bankama

Interes da sudjeluju u povećanju kapitala imaju i mirovinski fondovi, potvrdili su nam, no tek kad budu sigurni u što će se sredstva utrošiti te da će se plin nabavljati po nižoj cijeni. S obzirom na to da se tržište plina otvorilo, već ove godine cijena plina trebala bi biti povoljnija. Prvi predstojeći projekt je dobivanje dozvola za rad vezanih za norme zaštite okoliša koje vrijede u EU, a čija je vrijednost 70 do 80 milijuna eura. Drugi se odnosi na poboljšanje energetske učinkovitosti čija je vrijednost 90 do 100 milijuna eura. Treći segment na kojem se radi projekt je kogeneracije za koju se završava studija izvedivosti, a nakon čega će se zatražiti lokacijska dozvola i krenuti u realizaciju. Poznato je da EBRD uvijek ulazi s konzervativnom cijenom, pa bi to mogao biti mogući razlog nezadovoljstva dokapitalizacijom nekih od dioničara Petrokemije. Uz dokapitalizaciju, kompanija razgovara i s poslovnim bankama o financiranju investicija. U svakom slučaju, EBRD je ozbiljan ulagač i signal budućim potencijalnim ulagačima, pa tako i mirovincima. Inače, kompanija ulazi i u restrukturiranje koje se treba provesti kroz tri godine.

Štednja nije pomogla

Prema izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi, Petrokemija je prošle godine iskazala gubitak od 178 milijuna kuna, a najveći razlog tome je visoka cijena plina. Prosječna ostvarena nabavna cijena plina u 2012. godini, objašnjava uprava u izvješću, viša je 31,1 posto od 2011. godine, a kumulativno čak 71 posto u odnosu na 2010. godinu. Osnovna sirovina ima udjel u ukupnim rashodima od 57 posto, a taj trošak nije mogao biti pokriven mjerama povećanja prihoda i štednje, koje je poduzimala uprava društva i to je dovelo do iskazivanja gubitka, objašnjavaju iz Petrokemije. Da su htjeli izbjeći gubitak, trebali su povećati cijene 15,5 posto. Ukupni prihodi porasli su prošle godine dva posto, a rashodi su veći 12,1 posto.

>>Smijenjeni članovi Uprave Petrokemije

Komentara 1

VE
Vexans
15:40 15.02.2013.

Ako je i dio istina sve što je objavljeno o ekstremnom bogatstvu ovog čovjeka,mi obični ljudi ne možemo svatiti kako može i dalje opstati na čelu jedne od najvažnijih tvrtki u državi ! U čijem je to interesu ?Hrvatskom ?Laž.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije