Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbrka

Carina zaboravila brod pa svi pogrešno računali BDP

\'slavonija.... osijek...10.12.2007.... manja nezaposlenost u osjecko baranjskoj zupaniji... zavod za zaposljavanje u osijeku... snimio davor javorovic...\'
Davor Javorović/PIXSELL
02.04.2012.
u 08:00

Stvarni podaci bili su znatno drukčiji pa je Državni zavod za statistiku objavio ispravak

Podaci o hrvatskom BDP-u, koji je bio procijenjen na skromnih, ali ipak pozitivnih 0,2 posto, otkrilo se – bili su pogrešni, odnosno temeljeni na pogrešnim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Zavod je reagirao priopćenjem u kojemu stoji da su otkrili pogrešku u podacima primljenima od Carinske uprave. Greška je dijelom ipak adresirana na DZS.

Grešku smo mi uočili

– Ne samo da nije DZS pogriješio nego je otkrio i ispravio pogrešku. Dobivamo mjesečno od Carinske uprave jedinstvene carinske deklaracije te ih statistički obrađujemo i objavljujemo. Tehničkom pogreškom Carinske uprave u kontingentu dostavljenih podataka nedostajao je dio deklaracija – kaže ravnatelj DZS-a dr. sc Ivan Kovač. Objašnjava da se krajem godine provode dodatne kontrole podataka, koje obuhvaćaju svih 12 mjeseci.

– Analizirajući skup carinskih deklaracija, uočili smo da nedostaje jedna carinska deklaracija, vezana uz jedan brod. Prema primljenim deklaracijama, iskazan je podatak da je brod uvezen s vanjske proizvodnje, a nedostajao je podatak da je brod izvezen na vanjsku proizvodnju. U kontaktu s Carinskom upravom utvrdili su da u bazi Carinske uprave postoji izvozna deklaracija za taj brod, ali nije dostavljena DZS-u. Stručnjaci iz DZS-a ustanovili su da nedostaje dio deklaracija za prva dva-tri dana u mjesecu i to za svaki mjesec od veljače do prosinca 2011. Stvarni podaci bili su znatno drukčiji pa je DZS objavio ispravak. Kovač vjeruje da, s obzirom na to da nije pogriješio DZS, "nije poljuljano povjerenje u statistiku nego, naprotiv, naglašena je nepristranost službene statistike". No, pogreška je pala na plodno političko tlo. Lako je pobudila sumnju da je namjerna kako bi se, u vrijeme predizborne kampanje, HDZ pohvalio rastom BDP-a. Jadranka Kosor se ograđuje i kaže: "Pitajte Popijača i DZS". Kovač podsjeća da je prvo načelo statistike EU – načelo profesionalne neovisnosti.

Stvarni BDP?

– Ako se pogreške u DZS-u i dogode, sasvim sigurno nisu politički motivirane – kaže Kovač, inače poznat u politici kao "težak za suradnju". Drži se tvrdoglavo propisa, što ga je umalo stajalo smjene još u vrijeme objave prvih dijelova rezultata popisa stanovništva 2011. Zna se da je premijerka Kosor bila ogorčena što joj Kovač nije želio prezentirati podatke prije no javnosti. Unatoč brojnim smjenama Kovač je i dalje ravnatelj u DZS-u. Upitan je li stavio mandat na raspolaganje, odgovara da jest, "danom stupanja na dužnost nove vlade premijera Zorana Milanovića, no ne vidi zašto bi pogreška koja nije nastala u DZS-u trebala igrati ulogu u donošenju odluke o imenovanju ravnatelja. Kako bilo, u ponedjeljak će DZS objaviti nove podatke o kretanju BDP-a u 2011. Analitičar Hypo banke Hrvoje Stojić procjenjuje da je pao 0,4 posto. Prema neslužbenim reakcijama, čini se da Stojić nije dobro procijenio.

Komentara 19

MA
Macaktom
08:22 02.04.2012.

Po 1000-ti puta zar nas Kradezeova sranja stvarno više mogu iznenaditi

ST
stefj
08:33 02.04.2012.

Hm, po ovom članku ispada da smo jedan brod uvezli po 1,7 milijardi €, a izvezli po 800 milijuna? Još se ne bih začudio da se tako posluje, no kakav je to brod?

KR
kresimirn
16:42 02.04.2012.

a jeste vi isto zapeli za milijardu... jedna milijarda simo tamo, tako svejedno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije