Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
guverner hnb-a

Boris Vujčić: Nije lako Liniću potrošače štititi od njih samih

boris vujčić,portal
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
22.02.2013.
u 23:04

Pokušaji zaštite potrošača od proizvoda koji im se sviđaju, međutim, nisu baš popularni. I sam imam iskustvo iz 2005. kada sam upozoravao na rizičnost kredita u švicarskim francima i kada me javno nitko nije podržao – podsjeća guverner.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić komentirao je u intervjuu za Novi list najnoviji prijedlog Ministarstva financija vezano za potrošačko kreditiranje. Kaže da je Ministarstvo predlagač Zakona o potrošačkom kreditiranju i da ima pravo na takvu inicijativu.

– Može se reći da s prudencijalne strane takav prijedlog ima smisla budući da minus od tri plaće u biti više i nije minus nego potrošački kredit po najvišoj kamatnoj stopi u koji se klijent postupno uvuče i koji potencijalno može imati jednokratnu otplatu na kraju razdoblja, za koju potrošač možda nije sposoban. Međutim i banke, kojima je to vrlo profitabilan proizvod, i potrošači, koji su navikli na takvo jednostavno, iako skupo, kreditiranje, vole taj proizvod. Osim, naravno, u slučaju kad potrošač postupno uvučen u sve veći minus ne ode u nedozvoljeni minus i završi na crnoj listi – kaže Vujčić.

– S druge strane, makroekonomski efekti pretvaranja viška minusa iznad jedne plaće u potrošački kredit s nižom kamatnom stopom mogli bi dovesti do dodatnog razduživanja i smanjenja raspoloživog dohotka u roku dospijeća takvih kredita, godinu do dvije, te povećanja njihovog raspoloživog dohotka na kraju tog razdoblja. To ovisi i o tome kakve bi u tom slučaju proizvode točno ponudile banke, koje u velikoj mjeri mogu simulirati minus po tekućem računu sličnim proizvodom. Pokušaji zaštite potrošača od proizvoda koji im se sviđaju, međutim, nisu baš popularni. I sam imam iskustvo iz 2005. kada sam upozoravao na rizičnost kredita u švicarskim francima i kada me javno nitko nije podržao – podsjeća guverner.

Dapače, ističe, razni komentatori i analitičari su pisali da od buhe pravim slona i pokušavam ljudima uskratiti jeftine kredite.

– Dakle, nije uvijek popularno pokušavati štititi potrošače, ako ljudi smatraju da su dovoljno sposobni upravljati svojom kreditnom sposobnošću i vole neki proizvod. No, ministar će sam odlučiti što želi – zaključio je guverner.

>>Cijeli intervju čitajte ovdje

>>Linić napao bankare: Štedimo kune građanima za kamate. Amen!

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar comparator
comparator
09:39 25.02.2013.

Halo MMF !!!!! Help!!!!

MA
maja007
23:16 22.02.2013.

otpašit ćeš ti vujčiću kao i tvoj prijatelj milanče

LA
larala
07:41 23.02.2013.

vujcicu a, da ti i linic probate malo raditi za 3000 kn kao vecina hrvata koja su zahvaljujuci vama nagrađena s tom famoznom placom za radno vrijeme od ve do ve i s kojom još trebaju prehraniti cetveroclanu obitelj?....mislim da je to jedino rješenje za ovu vašu bolest nazvanu demagogija zvana zaštita građana by linic & vujcic....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije