Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.11.2014. u 12:00

Kamate na štednju prepolovile su se posljednje dvije godine, a sudeći prema trendovima vani, padat će i dalje

Jedna od većih hrvatskih banaka obavijestila je štediše da će od 1. studenog smanjiti kamate na štednju, a mogli bi ih slijediti i drugi jer su tržišne okolnosti takve da novca ima i nitko ga ne ulaže.

Kamate na štednju prepolovile su se posljednje dvije godine, a sudeći prema trendovima vani, padat će i dalje, zbog čega je početak njihova oporezivanja jedan od osjetljivijih događaja za domaći financijski sustav koji zanemaruju i banke i država. Porez koji se uvodi objektivno nije velik, a u kombinaciji s manjim opterećenjem plaća ne može se reći da nije pravedan. No, vrijeme njegove primjene podređeno je potrebama proračuna, uvodi se da bi se zakrpali minusi, a ne da bi ljude potakli da ga usmjere u nešto drugo.

Šest godina recesije i neuspješni pokušaji vlasti da zaustavi pad pokazali su da moćni akteri gledaju samo na sebe. Kad je već država kratkovidna, banke bi se morale suzdržati od spuštanja kamata jer je psiha vražja stvar i ljudi bi mogli povlačiti novac bez obzira na to što ni drugdje nema zarade. Ako se svi oko njih ponašaju iracionalno, tko im jamči da će štediše postupiti racionalno?

>>Veće plaće, ali i novi porez za 400.000 štediša

>>Porez na kamate na ušteđevinu ne odobrava 29% građana

Komentara 1

MX
Mister X
18:19 04.11.2014.

Izgleda da pak ima još Hrbrih Hrvata koji zaista drže svoj "novac u Hrvatskim bankama" i nije ih strah da če polagati račune kod "Puskoka odakle im taj novac " ... hrvat ima toliko novaca da se bogati od banakaka kamatama neka dokaže gdje je i kako to pošteno zaradio ... Premjera, gradonaćelnika, županicu zatvore kao psa kako je tek sa "bogatim anonimnim nulama ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije