Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prema dužnicima

Banka se odriče većine glavnice i svih kamata!

privredna banka zagreb,pbz
Marko Prpić/PIXSELL
12.11.2012.
u 22:53

Nagodbom se ovrha obustavlja, a dužnik biva izbrisan s crne liste Hrvatskog registra obveza po kreditima

Banka se odriče svih kamata i dvije trećine glavnice?! Zvuči kao prvotravanjska šala, ali nekim dužnicima proteklih dana stigli su dopisi odvjetničkog ureda u kojima im se nudi izvansudska nagodba. Predlažu im da plate manji dio duga, a ostalo će im otpisati. I to uz nesvakidašnje obrazloženje: “Uvažavajući tešku gospodarsku krizu u državi i veliku nezaposlenost, PBZ odlučila Vam je kao svom klijentu-dužniku izaći u susret i pružiti mogućnost podmire duga pod iznimno povoljnim uvjetima”.

Sumnjičavi klijenti

Navodi se i da bi se dužniku nagodbom potpuno otpustile kamate te dio glavnice do iznosa od 70 posto. Ovršni bi se postupak obustavio te bi dužnik bio izbrisan s crne liste HROK-a. Dvije su se osobe javile u šibensku udrugu za zaštitu potrošača “Plavi val”, sumnjičavo se raspitujući znaju li o čemu je riječ. Zbog duga po tekućem računu u PBZ-u u parničnim su postupcima, nakon što su uložili prigovor na ovršni prijedlog. Svatko od njih primio je dopis od odvjetnika PBZ-a, ispričala nam je Erika Popović, voditeljica savjetovališta. – Prvu je osobu banka teretila za 3800 kuna i nudi joj da uplati 500 kuna jednokratno, nakon čega prestaje biti dužnik banke. Ona, međutim, niječe cijeli dug i ne želi ništa platiti. Dug druge osobe je s kamatama narastao na 10-ak tisuća kuna, dužnik priznaje da dug postoji. Čovjek je bio oduševljen, ali nije mogao vjerovati da bi se banka odrekla tih prihoda. Poslao im je mail s upitom, na što su potvrdili da je odvjetnička ponuda točna. Traže da plati 1200 kuna, uz jednake uvjete – priča E. Popović. Pitali smo banku o čemu je riječ.

– Može se pretpostaviti da se dopis odnosi na pojedinačne slučajeve odnosno postupke naplate koji se vode pred nadležnim sudovima u kojima su, ovisno o tijeku i fazi pojedinog postupka i s obzirom na okolnosti i specifičnosti svakog pojedinog slučaja, poduzete i dodatne aktivnosti putem punomoćnika banke kojima se klijentima olakšava podmirenje dospjelih obveza prema banci – suzdržano su odgovorili, dodavši i da ne mogu detaljnije komentirati postupke budući da su u tijeku.

Bolest, nesreća...

U bankama postoji mogućnost da se napravi izuzeće, primjerice u slučaju teške bolesti, nesreće i smrti, što u ovim primjerima nije slučaj.

>>Otplatili pola glavnice, 
a ona porasla 12 tisuća eura

Komentara 49

KA
Karizma
23:13 12.11.2012.

Banke su nula kakve kamate obracunava porezna uprava.Jedini nacin da zaustavimo glad drzavne administracije je tuzba sudu za ljudska prava.jer je to protiv svih ljudskih normi.Jadna je drzava koja unistava svoj narod deranjem poreznih obaveznika u ovakvoj svjetskoj krizi

OB
-obrisani-
23:19 12.11.2012.

Nesto pak ovdje nije u skladu zakona. U EU-i primjerice uzimate kredit...........taj kredit morate odmah osigurati osiguravajuceg drustva, u slucaju smrti, ostajanja bez posla, invaliditeta i etc i etc. Drugo, ukoliko ste jamac netkome za dignuti kredit duzni ste tajj ugovor o jamstvu ovjeriti kod suda ili javnog biljeznika pod kojim uslovima garantujete trazeni kredit. Na nacin banke u ovom slucaju stvaraju strasan monopol, Vi dignete kredit, ne platite 3 ili cetiri mjeseca, Vasa kuca ide na prodaju............Vi nemate pravo pitati banku po kojoj cijeni je prodala kucu ili neku neku Vasu nekretninu? Ukoliko se desi da Vi niste u mogucnosti otplatiti kredit, imate pravo na odgodu, uz dogovorenu kamatu sa bankom........ I u jednom i drugom slucaju banka je dobitnik, dok ste Vi gubitnik!

SO
sokre3
22:21 13.11.2012.

ma znao sam ja da če ova južina nešto donjeti,okreće na jugo a ovi u pbz-u nisu uzeli lijek,ttotalno su makli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije