Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMETNI KAOS

Avioindustrija pretrpjela veću štetu nego nakon 11. rujna 2001.

vulkan, zagreb, aerodrom (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/7
18.04.2010.
u 18:20

Dodatne štete trpe sve gospodarske grane koje koriste zračni prijevoz, u prvom redu one koje se bave trgovinom

Croatia Airlines i hrvatske zračne luke pretrpjeli su 10-ak milijuna kuna štete u nepuna dva dana koliko je bio zatvoren zračni promet nad Hrvatskom zbog širenja vulkanskog pepela. Nacionalni avioprijevoznik samo je na kartama izgubio 7,5 milijuna kuna, a gubitak šest domaćih zračnih luka zbog islandskog vulkana procjenjuje se na najmanje tri milijuna kuna.

– Zračna luka Zagreb u danu gubi 400.000, a splitska i dubrovačka između 250 i 350 tisuća kuna – kazao je njezin direktor Tonči Peović. Kad se dodaju zadarska, riječka i pulska zračna luka, gubici premašuju 10 milijuna kuna.

Zrakoplovna industrija ovih dana trpi najveći udarac u povijesti. Međunarodna organizacija za civilni zračni promet procijenila je da su razmjeri gubitaka uslijed aktualne blokade zračnog prometa veći i od razdoblja poslije terorističkog napada na SAD, 11. rujna 2001. godine. Zračni je promet paraliziran, jučer je otkazano 84 posto letova u Europi, a stotine tisuća putnika ostali su prikovani za tlo. Već se sada gubici u globalnoj zrakoplovnoj industriji procjenjuju na više od milijardu dolara, a dodaju li se tome i mnoge grane koje su naslonjene na ovaj sektor, gospodarski se gubici gomilaju. Od vulkanskog kaosa korist imaju željeznice, autobusni prijevoznici i rent-a-car tvrtke, koji jedva udovoljavaju potražnji. Europski zračni prijevoz dnevno gubi 150 milijuna eura.

Dodatne štete trpe sve gospodarske grane koje koriste zračni prijevoz. U prvom redu svi koji se bave proizvodnjom ili trgovinom robe s kratkim rokom trajanja. Već prvih dana, zbog velikih gubitaka na koji do erupcije nitko nije računao, dionce takvih tvrtki na europskim burzama doživjele su težak pad. Kraj erupcije još se ne nazire i nitko ne može reći koliko će kaos u zračnom prometu potrajati. Islandska geofizičarka Bergthora Thorbjarnardottir upozorila je da je zadnja erupcija vulkana Eyjafjallajökull, prije 200 godina, trajala čak godinu dana. Ako bi se erupcije nastavile, a s njima i obustave zračnog prometa, to bi imalo nesagledive posljedice za europsko gospodarstvo. Ne smijemo ni pomisliti kakve bi to učinke imalo na hrvatski turizam.

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
19:18 18.04.2010.

Čujem priče islanskih vulkanologa da ovo (erupcije plina pepela i prašine) može trajati mjesecima ako ne i godinama .... !!?? .... e, to će biti onda frka !!! .........

DE
Deprimirani
10:02 19.04.2010.

Tako i treba!!

OB
-obrisani-
10:34 19.04.2010.

Komentari1 19.04.2010. u 10:03h ante_jurisa je napisao/la: Kako je jadan ovaj VL...prodana pera uklonila na YUsipovicev pritsiak kolumnu gosp. Despota,a sada mu objavljuju ovaj clanak kao kompenzaciju.Gadite mi se,sugoslaveni!Treba vas eutanazirati pocevsi s onim okotom milice mihailovic koji ima zadacu za racun londonskih gazda odvesti RH u gradjanski rat!Jos jednom,svaka poghvala gosp. Despotu.Necemo to zaboraviti! Novosti, Prenosimo iz drugih medija » Josipovićeva povijest-Uklonjena cenzurirana iz V.lista zbog pritiska sa pantovcaka [18 Apr 2010 | Comments Off | ] Doznajemo iz izvora bliskog redakciji VL da je na vodece ljude vecernjeg lista u nedjelju navecer 18,travnja izvrsen pritisak sa pantovcaka na osobni nagovor Predsjednika Josipovica ,da hitno uklone skinu sa web stranice Vecernjeg lista kolumnu Zvonimira Despota pod naslovom “Josipoviceva povijest”.Pitamo se da li je to ona PRAVDA o kojoj je govorio Josipovic u predizbornoj kampanji i zamutio oci glasacima ,u koje nas doba on vodi jer ovo nije vidjeno od Titova doba u Hrvatskoj da se brisu novinski clanci. Pitamo se tko je zapravo Josipovic i sto on pokusava uciniti sa svojim pritiscima ,prijetnjama ,zabranama i isprikama.Gdje pokusava hrvatsku odvesti ,jer ovu kolumnu nije napisalo paraobavjestajno podzemlje nego hrvatski novinar u najcitanijoj dnevnoj tiskovini.Zakljucite sami ,i osudite cenzuru sami.Kolumnu objavljujemo namjerno na nasim stranicama jer se ne slazemo sa cenzurom sa pantovcaka.(FB Josipovićeva povijest-Uklonjena cenzurirana iz V.lista zbog pritiska sa pantovcaka 18 April 2010 No Comment http://www.vecernji.hr/kolumne/josipoviceva-povijest-kolumna-127822 pise:Zvonimir Despot Nema ništa od nove pravednosti. Uostalom, to je ionako bila floskula za široke narodne mase Ivo Josipović svoju je kampanju temeljio na novoj pravednosti. Od nje, međutim, nema ništa, a ionako je to bila najobičnija floskula za široke narodne mase. No na tome je osvojio dobar dio glasova. Ali glasove nije dobio za nešto drugo što kampanjski sad nameće, a to je neka nova povijest po njegovoj mjeri. Dosad je tjerao svoju povijest o Bleiburgu, Drugom svjetskom ratu, Titu i komunizmu, pri čemu je posve autističan na povijesne činjenice, koje ne treba možda poštovati Josipović građanin, ali na njih bi trebao biti osjetljiv Josipović predsjednik. On je to objasnio kao neku svoju političku povijest, kao da ona može biti drukčija od stvarne povijesti. I nije trebalo dugo da s tom svojom političkom poviješću zaore i po Domovinskom ratu. Duhovi su se u zemlji uzbunili na njegov govor u parlamentu BiH koji uvelike treba odobriti, kao što valja odobriti poklon svim žrtvama, ali je sporan detalj oko uloge hrvatskih politika 90-ih prema BiH, što je on uopćio i 
uzrokovao tešku političku krizu. No nekako je iz vidokruga gotovo svima u žučnim raspravama izmaknulo ono što je on izjavio malo poslije u Pečuhu, u društvu sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. Ondje je, na novinarsko pitanje da prokomentira to što mu HDZ zamjera što nije osudio onodobni srbijanski režim, nego hrvatski, Josipović izrazio uvjerenje da dolazi vrijeme u kojem će politički predstavnici svih naroda priznati pogreške koje su se dogodile te je ustvrdio da pogreške nije činio samo jedan narod ili država, nego je to bio “konglomerat loših politika koje su zemlje s područja bivše Jugoslavije uvele u krvavi rat”. I baš u isti tren, u američkom “The Wall Street Journalu”, Tadić objavljuje svoj članak u kojemu, uz ostalo, piše kako je Srbija “pokazala hrabrost da bude prva koja će se ispričati za gnusne zločine koje su počinile sve strane u jugoslavenskim građanskim ratovima”. Je li Josipović svjestan da iznosi tezu koju stalno propagira srbijanska politička elita, ali i neki naši domaći krugovi, parapolitičke udruge i pojedinci, među njima i neki glasni povjesničari, koji su za to da političari ne smiju ostaviti povijest povjesničarima, da nema govora o agresiji, nego da su svi krivi i da je to bio građanski rat? Čemu onda Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i metri knjiga dokumenata koji nipošto ne mogu potkrijepiti Josipovićeve teze, a još manje Tadićeve? To više nije samo politička nekorektnost nego i licemjerje jer je posve u suprotnosti s onim što je Josipović trubio u svojoj kampanji. Je li Josipović zaključio da kod kuće nema karizmu kako bi utjecao na društvene promjene pa se prebacio na „region“, kako to stalno tepa vječni Budo Lončar? Josipović se hvali kako mu plješću EU i SAD, i naravno da će pljeskati njemu i Tadiću, jer je svima njima cilj užaren krumpir BiH i „regiona“, u kojem su svih ovih 20-ak godina pokazali totalnu nesposobnost, prebaciti na same države. I sad su njih dvojica mirotvorci, samo što mirotvorstvo počinju zidati na krivim temeljima, na povijesnoj neistini. Tadiću to treba jer Srbija nikad neće priznati da je bila agresor, a ispada da se Josipović više savjetuje s Tadićem nego s Jadrankom Kosor, s kojom ga na to obvezuje i Ustav. K tome, otkazao je odlazak avionom na pokop poljskoga predsjednika a da se nije konzultirao s Vladom, pa će Hrvatska biti ondje bez svojih najviših političkih dužnosnika iako su njegovi kolege iz susjedstva sjeli u automobile. To je prava nacionalna sramota! Kad se svemu tome doda i nastavak njegove kampanje oko registra branitelja i povlačenja tužbe za genocid, Josipović ne generira zajedništvo, okupljanje, nego svađu i razdore! Tko više spominje krizu, jasno gospodarsku Hahahaha,sugoslaveni i njhovi bijedni admini cijelu noc dezuraju i brisu sve ono sto nije po volji kugoYUsipovicu i njegovim londonskim savjetnicima paru i jovicu...da u Zagrebu zive Hrvati,vec bi povjesali tu jugoboljsevicku bandu!Pravi indolentni muzeki i marva sitnog zuba!Pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije