Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naplata dugova

Američka vlada prodaje 27 posto udjela u koncernu Citigroup

citigroup
Reuters
30.03.2010.
u 08:52

Ove godine trebalo bi biti prodano oko 7,7 milijardi dionioca u ratama, što bi trebala biti jedna od najvećih takvih prodaja udjela u povijesti.

Američka vlada priprema se prodati svojih 27 posto udjela u američkom bankarskom koncernu Citigroup, što bi trebala biti jedna od najvećih takvih prodaja udjela u povijesti. Tijekom ove godine trebalo bi biti prodano oko 7,7 milijardi dionioca u ratama, objavilo je američko ministarstvo financija. To bi trebalo obilježiti novu fazu oporavka Wall Streeta i donijeti oko osam milijardi dolara profita. Prema posljednjoj cijeni dionice Citigroupa od 4,39 dolara, udio ministarstva financija trebao bi iznositi preko 33 milijarde dolara.

Citigroup je od vlade već tri puta tražio pomoć tijekom 2008. i 2009. godine. Dosad je primio 45 milijardi dolara pomoći iz takozvanog 700 milijardi dolara vrijednog programa TARP, osnovanog za pomoć krizom narušenih tvrtki. To je najveći iznos dan banci, a jednak je iznosu koji je dobila i Bank of America. 25 milijardi dolara ova je banka dobila u zamjenu za 7,7 milijardi u dionicama, a ostalih 20 milijardi dolara joj je posuđeno u dvije tranše. Taj je dio Citigroup otplatio u prosincu.

Citigroup je nekada bila najpoznatija financijska institucija, a od kraja 2006. godine doživjela je čak 90 postotni pad cijene svojih dionica zbog čega je strah za financijskim zdravljem stalno rastao. Nakon što je ministarstvo financija objavio prodaju svog udjela, dionica Citigroupa je pala za četiri posto na 4,11 dolara, dok je prije kreditne krize iznosila 50 dolara.

Prodaju vladinog udjela savjetovat će Morgan Stanley koji je naglasio kako će svoje usluge naplatiti po tržišnim cijenama.

Vjeruje se kako će prodaja vladinog udjela krenuti nakon što Citigroup objavi svoje rezultate idući mjesec.

Analitičar Soleil Securitiesa Greg Valliere izjavio je kako će ovaj profitabilni izlazak vlade iz Citigroupova udjela biti „odlična PR pobjeda Obamine administracije“. Mnogo je skeptika koji su mislili da ovaj dan neće nikada doći, dodao je Valliere.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije