Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMOTIVNI ČLANAK

Bike.hr vodič: Kako odabrati idealan dječji bicikl

bike.hr
Foto: Bike.hr
19.08.2014.
u 11:30

Ako je napokon došlo vrijeme da vaš najmlađi član obitelji može po prvi puta samostalno sjesti na bicikl, vrijeme je da se pozabavite najboljim odabirom kako bi i Vaše dijete pamtilo svoju prvu vožnju. Kupovina dječjeg bicikla, bilo da se radi o prvom ili trećem biciklu, uvijek je zanimljiva i s puno nepoznanica.

Mnogo je faktora koji moraju biti zadovoljeni prilikom kupovine dječjeg bicikla, a onaj najvažniji je svakako sigurnost djeteta. Da bi se vi i vaš mališan osjećali sigurno prilikom prvog biciklističkog iskustva, važno je odabrati bicikl koji u potpunosti odgovara djetetu.

Do nedavno, mališani su svoju biciklističku karijeru najčešće započinjali na triciklima, dok se danas sve češće na ulicama mogu vidjeti popularni dječji bicikli-guralice.

Korištenje guralica od najmlađe dobi kod djeteta omogućuje razvoj različitih motoričkih vještina, posebno ravnoteže, te potiče spretnost vašeg djeteta. S takvih bicikala mališani relativno lako kasnije prelaze na prave bicikle te brzo i lako usvajaju vožnju na 2 kotača. Ovakvi bicikli predviđeni su za djecu starosti 2-3 godine te su izuzetno lagani, jednostavni za korištenje i nadasve sigurni.

Od guralica, bike.hr preporuča sljedeće brendove:

Nakon što je dijete savladalo svoje prve biciklističke korake i upoznalo se s osnovama biciklizma, vrijeme je da mu nabavite nešto ozbiljniji dječji bicikl.

Osim sigurnosti, ono na što treba posebno obratiti pažnju je veličina bicikla. Važno je napomenuti da se kod kupovine bicikla za djecu gleda na dimenzije kotača, a ne na veličinu okvira, kako je slučaj kod kupovine bicikla za odrasle.

Visina djeteta

Dob djeteta

Veličina kotača

85 - 110 cm

2 - 5 godina

Tricikl / bicikl-guralica

85 - 100 cm

2 - 4 godina

12 ''

95 - 110 cm

3 - 5 godina

14 ''

110 - 120 cm

5 - 7 godina

16 ''

120 - 135 cm

7 - 9 godina>

20 ''

135 - 145 cm

9 - 11 godina

24 ''

145+ cm

11+ godina

26 "

Od dječjih bicikala, bike.hr preporuča sljedeće brendove:

Veličina bicikla mora biti prilagođena visini i uzrastu djeteta, ali i njegovim motoričkim sposobnostima. Nemojte nikad forsirati dijete da vozi bicikl na dva kotača ako ono nije spremno i primjećujete da se osjeća nesigurno. Stručnjaci preporučuju korištenje pomoćnih kotača sve dok dijete ne stekne potrebnu sigurnost i samopouzdanje za samostalnu vožnju.

Također nemojte djeci kupovati prevelike bicikle s izgovorom kako bi duže trajali, jer na takvom biciklu dijete će se osjećati nesigurno, teže će upravljati i lakše će doći do pada, što sigurno ne želite.

Ako je vaše dijete po visini na krajnjoj granici za određenu veličinu bicikla, u redu je da izaberete jednu veličinu veći bicikl, ali ako je dijete svojom visinom i godinama po sredini neke veličine, oduprite se porivu odabira većeg bicikla.

Foto: Bike.hr

Kako bi se uvjerili da je bicikl koji kupujete odgovarajuće veličine, najbolje je da dijete sjedne na njega te pokuša nogama dotaknuti tlo s obje noge. Ukoliko to ne može, bicikl je prevelik.

Također, prečka između nogu mora biti nešto ispod prepona ( oko 2cm ) tako da dijete može čvrsto stajati na zemlji s obje noge.

Ako ovo nije moguće (recimo kupujete poklon iznenađenja), poslužite se tablicom koja razvrstava dječje bicikle po dobnim skupinama.

I za kraj nemojte zaboraviti da su djeci boje jako važne. Stoga ako kupujete bicikl za djevojčicu izaberite neku nježniju boju s cvjetićima ili leptirićima, dok će dečke uvijek više oduševiti neka tamnija varijanta.

Bike.hr je web shop s najvećom ponudom bicikala i biciklističke opreme u Hrvatskoj – kliknite i pronađite dječji bicikl koji vam najviše odgovara!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije