Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popularni smartphone

VIDEO: Novi iPhone je tanji, lakši, ima veći ekran i podršku za LTE

iphone (1)
AFP/PIXSELL
12.09.2012.
u 19:12

Analitičari predviđaju da bi do kraja godine mogao biti prodan u 45 milijuna primjeraka

Nepunih šest godina nakon što je pokojni Steve Jobs predstavio novu “igračku” koja će osvojiti svijet, ta je ista “igračka” doživjela šestu verziju i zasad ne pokazuje znakove umora. Appleov čelnik Tim Cook i viši potpredsjednik Phil Schiller u srijedu su u San Franciscu predstavili iPhone 5 koji donosi veći ekran, brži procesor i podršku za mobilni internet četvrte generacije, tzv. LTE. Uz to je i 18 posto tanji i 20 posto lakši od prethodnika. Analitičari su mu predvidjeli svijetlu budućnost ističući kako je realno očekivati da novi iPhone postane najprodavaniji smartphone svih vremena.

Bez Googleovih mapa

Tome se nadaju i u Appleu zbog čega su u svoju uzdanicu ugradili novi čip A6 koji mu omogućava dvostruko veću brzinu u odnosu na iPhone 4S. Kamera je ostala na 8 megapiksela, ali je za četvrtinu manja i ugrađena joj je funkcija za kvalitetnije fotografiranje pri slabijem svijetlu. Bolja je i prednja kamera koja sada podržava format 720p što će dovesti do bolje slike kod video poziva. Novi ekran podržava i format 16:9, a zahvaljujući njegovoj veličini korisnici su dobili i još jedan red ikona. Novost na “petici” je i 80 posto smanjeni konektor za punjač i USB kabel. Uređaj ima i poboljšanu bateriju, a iako se o tome nagađalo, ipak nema integriran NFC čip za mobilno plaćanje. Uz iPhone predstavljena je i nova verzija softvera iOS s oznakom 6 u kojoj više nema Googleovih mapa. One su zamijenjene Appleovima za koje se još ne zna jesu li i jednako funkcionalne. iPhone 5 prodavat će se u crnoj i bijeloj varijanti, a cijene u SAD-u, uz ugovor, iznosit će 199 dolara za verziju od 16 GB, 299 dolara za verziju od 32 GB i 399 dolara za iPhone sa 64 GB memorije. Prodaja u Americi počinje 19. rujna. Osim iPhonea 5, Apple je predstavio i novu liniju iPoda, redizajnirani iTunes i slušalice EarPods zbog čijeg je stvaranja skenirao stotine ušnih školjki kako bi napravio proizvod koji bi mogao pristajati svakom uhu.

Sve već viđeno

Iako se predviđa da bi do kraja godine Apple mogao prodati čak 45 milijuna primjeraka iPhonea 5, činjenica je da nam svojim novim smartphoneom nisu prezentirali nešto što već ranije nismo vidjeli kod njihovih konkurenata. No, Apple ima stabilnu bazu obožavatelja koji za proizvode drugih kompanija često ne žele ni čuti. S time se gotovo da ne može pohvaliti ni jedan drugi konkurent. iPhone je i najkomercijalniji, medijski najbolje praćen i najpoznatiji mobitel na svijetu, slikovito rečeno on je “Lady Gaga” među mobitelima. Sve mu to daje prednost nad konkurencijom iako po karakteristikama i cijeni uvijek ima i boljih od njega.

 

Tijek prezentacije u San Franciscu:

20.20 Novi iTunes izlaze u listopadu. Predstavlja se i nova linija iPoda

20.10 Predstavljene su nove slušalice i redizajnirana trgovina iTunes

20.03 Prodaja u SAD-u počinje 19. rujna, u Velikoj Britaniji dva dana kasnije

20.01 Cijene u SAD-u: Verzija od 16 GB memorije 199, 32 GB 299 i 64 GB 399 dolara. Naravno, vrijede uz potpisivanje ugovora s operatorom

19.55 iPhone 5 prodavat će se u crnoj i bijeloj varijanti

19.47 U novom iOS-u je i aplikacija Photostream koja konkurira Facebookovu Instagramu

19.45 Predstavlja se nova verzija softvera iOS uz koju dolazi iPhone 5. Google Mapsa više nema, ali tu su Appleove mape

19.38 Konektor za punjač i USB kabel, tzv. dock conector sada je smanjen za 80 posto

19.36 Bolja je i prednja kamera koja sada omogućava snimanje u formatu 720p što će omogućiti kvalitetnije video pozive

19.34 Poboljšana je glavna kamera. Manja je za četvrtinu, a ima i funkciju koja omogućava kvalitetnije fotografiranje pri slabijem svijetlu

19.32 Očekivano, kao i na svakom novom iPhoneu, i ovaj ima nešto bolju bateriju od prethodnika

19.24 Ugrađen je i dva puta brži A6 procesor koji omogućava bolje grafičke performanse

19.22 Glasine su potvrđene - novi iPhone ima i podršku za LTE, brzi mobilni internet četvrte generacije. Tom je tehnologijom moguće surfati i do 10 puta brže nego što je to slučaj kod sadašnjih brzina temeljenih na HSPA tehnologiji.

19.15 iPhone 5 tanji je za 18 posto u odnosu na prethodnika i 20 posto lakši. Ima ekran od 4 inča koji podržava rezoluciju od 1136 x 640 piksela.

 

Ključne riječi

Komentara 44

Avatar commentator
commentator
19:44 12.09.2012.

Uaah koje predstavljanje, od sada svijet više neče biti isti. Idemo masa, spremimo se za nova "hodočašća" prema "svetim trgovinama" i spavanje ispred u isčekivanju "nove zore." Da bar bude izlazak u trgovine u sječanj, ili kada je najhladnije, (da idem tim hodočasnicima prodavati topli čaj onako skupo barem kao ti -s-ifoni.)

Avatar gandric
gandric
19:46 12.09.2012.

prestavljanje iphona kao finale nogometnog prvenstva! daj iphone evo 5 000 kn, dizem kredit da mogu touchscrenisat lady gagu kako povraca

ĆA
ćaćaća
19:29 12.09.2012.

a moj je sve deblji teži i duži..ali bez podrške je sve obrnuto:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije