Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mercedes GLC Coupé

Sportski coupé s genima grubijana

Mercedes-Benz GLC Coupé
Foto: Daimler
1/6
02.04.2016.
u 19:00

Svjetska premijera modela Mercedes-Benz GLC Coupé najavila je skori izlazak na tržište novog križanca terenskog automobila i kupea

Nakon svjetske premijere konceptnog primjerka, lani u Šangaju, Mercedes-Benz sada je predstavio proizvodnu verziju novog modela - GLC Coupé. Zadržana je dizajnerska ideja s koncepta, a novi je sportski automobil u Mercedes-Benzovoj ponudi srednjih SUV modela usvojio sve sigurnosne značajke tipične za ovu njemačku premium marku.

Arhitekturu dijeli s GLC-om

Standardni sportski ovjes, kao i dinamični direktni sportski sustav upravljanja, Dynamic Select sustav i 4matic stalni pogon na sve kotače s 9G-TRONIC devet stupanjskim automatskim mjenjačem, trebali bi jamčiti vrhunsku udobnost vožnje i naglašenu sportsku agilnost. Opcijski su dostupne dvije izvedbe ovjesa s kontinuiranim namještanjem tvrdoće: novi Dynamic Body Control s čeličnim oprugama te već poznati Air Body Control zračni ovjes s amortizerima s više komora. Obje opcije osiguravaju dodatno unaprijeđenu dinamiku i udobnost vožnje.

Nova kombinacija multifunkcijskog SUV modela i privlačnog coupéa duga je 473 centimetra, uz visinu od 160 cm i međuosovinski razmak od 287 cm. Time je Coupé skoro osam centimetara duži i skoro četiri centimetra niži od GLC modela, s kojim dijeli osnovnu arhitekturu. GLC Coupé duguje svoj prepoznatljivi karakter tipičnom coupéovskom izgledu, prednjoj maski s jednom prečkom i uzorkom dijamanta, te padajućoj liniji krova. Inovativni koncept prednjih svjetala, opcijski u LED High Performance tehnologiji, uključuje novi karakteristični Mercedes Benzov svjetlosni potpis. Jasan dokaz prepoznatljivog SUV naslijeđa vozila predstavljaju opcijski dostupni bočni pragovi. U ravnini s vanjskim rubom karoserije, široki kotači do promjera od 50,8 centimetara (20 inča) zajedno s velikom udaljenosti od tla dodatno ističu ambicije ovog modela na neasfaltiranim stazama.

Teži samo 1710 kilograma

Slijedeći filozofiju vanjskog dizajna, unutrašnjost pruža tipičan coupéovski osjećaj. Prepoznatljivi stilski elementi modela GLC Coupé su prednja ploča i središnja konzola s njihovim protočnim linijama, velikom, jednodijelnom konzolom, koja se elegantno produžuje ispod polu-integriranog medijskog zaslona, od središnjih ventilacijskih otvora do naslona za ruku. Unatoč darežljivim vanjskim dimenzijama i dugom međuosovinskom razmaku, s kompletnim paketom opreme automobil teži samo 1710 kg, što ga stavlja među vodeće u ovom tržišnom segmentu. Zasluge za to idu novoj karoseriji, koja uključuje inteligentnu mješavinu materijala, zajedno s aluminijem i čelicima visoke i ultra visoke čvrstoće. Aluminijske komponente dodatno smanjuju masu ovjesa.

Novi GLC Coupé bit će dostupan u osam izvedbi - četiri dizelske i četiri benzinske, uključujući plug-in kao i moćan Mercedes-AMG model. U bazne se modele ugrađuju 4-cilindrični dizelski motori (GLC 220 d i GLC 250 d 4MATIC coupé sa 170 do 204 KS), kao i 4-cilindrični benzinski motor koji modelu GLC 250 4MATIC coupé daje 211 KS. Izvedbe s ovim motorima stižu u jesen, a ostatak ‘obitelji’ možemo očekivati potkraj godine. S izvedbom GLC 350 e 4MATIC Coupé Mercedes nudi plug-in hibrid, koji kombinira pogon na sve kotače s niskom potrošnjom goriva. Ukupna mu je snaga sustava 320 KS. Samo na električki pogon, s nultom razinom emisija, može prijeći 30 km. Zahvaljujući boost funkciji, od mirovanja do stotke može ubrzati za 5,9 sekundi. Za vozače željne dinamike u ponudi je Mercedes-AMG GLC 43 4MATIC Coupé. Top model pokreće V6 biturbo motor od 367 KS, koji ga do 100 km/h potjera za manje od pet sekundi.

>> Još luksuznija i robusnija Kia Sportage, početni benzinac 166.990 kuna

>> Audijev urbani SUV Q2 među najmanjim premium crossoverima

Komentara 3

DU
Deleted user
19:46 05.04.2016.

nema do merđana, tko ga nije vozo nezna...

BA
batman
02:42 03.04.2016.

smeće

IB
ivica_boskovic
10:53 08.04.2016.

to su prava kola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije