Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mijenja se model

Kako do poticaja za električni automobil? Ove godine očekujte novosti kod prijava

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/4
07.09.2023.
u 07:00

Fond za zaštitu okoliša još radi na novom modelu programa sufinanciranja ekoloških vozila pa se još ne zna koliki će biti iznosi poticaja. Novi će model biti predstavljen ove jeseni, a električnih je modela u ponudi sve više

Svi koji žele kupiti električni automobil u Hrvatskoj zadnjih godina čekaju kraj lipnja kada je redovito Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) raspisivao javni poziv na koji su se za sufinanciranje ekoloških automobila mogli prijaviti građani i tvrtke. Ove je godine prije ljeta taj javni poziv izostao zbog, kako kažu u Fondu, promjene modela, a predstavljanje novog modela poticaja najavljuju za jesen.

– Program ''Vozimo ekonomično'' provodimo od 2014. godine te smo do sada za razne kategorije gotovo 8700 energetski učinkovitih vozila osigurali nešto više od 48 milijuna eura bespovratnih sredstava. Međutim, prije objave novog poziva, u suradnji s Energetskim institutom Hrvoja Požara provodimo detaljnu analizu radi prilagodbe dosadašnjeg načina sufinanciranja, uzimajući u obzir europsku praksu, iskustva provedbe programa u Hrvatskoj, prijedloge zainteresiranih dionika, ali i nacionalne ciljeve u transformaciji prometnog sustava. Provedena analiza rezultirat će parametrima za nastavak programa, uključujući način provedbe, modele, korisnike, kao i iznose financiranja, a njeno predstavljanje očekuje se ove jeseni – kazali su nam u FZOEU-u.

S dosadašnjim modelom nisu bili posve zadovoljni ni građani, ni tvrtke, ali ni zastupnici automobila. Građanima je smetao svojevrsni "najbrži prst", odnosno odobrenje poticaja prema onima koji prije predaju prijave, pa se događalo nekih godina, prije modifikacije sustava kada su prijave podnosili sami građani i tvrtke, da se budžet za poticaje probije već dvije (!) minute od otvaranja javnog poziva. Zadnje dvije godine prijave su se podnosile preko ovlaštenih trgovaca automobila uz uplatu akontacije kupca od simboličnih 5000 kuna, pa se period probijanja proračuna za poticaje koji je lani iznosio nemalih 105 milijuna kuna (14 milijuna eura), razvukao na samo 50 minuta. No, i dalje je vrijedio "najbrži prst", jer su poticaji odobravani prema redu valjane prijave, samo što nisu trebali najbrži biti kupci već trgovci, koji su tako imali svoje liste prvenstva. Dakle, opet je bilo nezadovoljnih koji su ostali kratkih rukava.

Lani su iznosi poticaja za električne automobile bili do 70.000 kuna (9300 eura), a za plug-in hibride do 40.000 kuna (5300 eura)
Foto: Hyundai

Zastupnici i trgovci automobila postojećim sustavom nisu bili zadovoljni prije svega zbog neizvjesnosti, jer nisu mogli planirati narudžbe vozila, odnosno velika narudžba bi im stigla jednom godišnje nakon javnog poziva. Prevaljivanjem prijavitelja s kupca na trgovce došlo je do određenog reda u sustavu i bolje iskoristivosti odobrenih poticaja koja je prije toga iznosila samo 59%, no i dalje je on imao niz manjkavosti. Zbog toga je Fond odlučio ove godine napraviti veće promjene. Kakve i u kojem smjeru – još se ne zna. Fond namjerava provesti dodatnu optimizaciju programa sufinanciranja. Tek nakon što analiza bude dovršena, definirat će se i način dodjele i postotak sufinanciranja, odnosno pojedinačni iznosi poticaja, kažu iz Fonda.

Prema neslužbenim informacijama, razmatra se sustav kojim bi se napokon izbjegao "najbrži prst", odnosno da se poticaji mogu zatražiti tijekom cijele godine. Isto tako, iznos poticaja više ne bi bio tako velik kao dosad, čak 9300 eura za električni automobil, već manji, pa bi poticaje dobilo više korisnika. No, sve su to još špekulacije i za točne informacije morat ćemo pričekati službenu objavu FZOEU-a. Ipak, pretpostavlja se da će se i dalje prijave za sufinanciranje vršiti putem ovlaštenih trgovaca. Podsjetit ćemo kako je to izgledalo lani. 

VEZANI ČLANCI:

Zainteresirani za poticaje, nakon što su izabrali vozilo koje žele kupiti i za njega dobiti državne poticaje, morali su kontaktirati neko od prodajnih mjesta koje je evidentirano u bazi Fonda i navedeno uz listu vozila. Lani se na poziv Fonda u program sufinanciranja prijavilo 45 zastupnika vozila s 81 markom i čak 539 modela vozila. Lista vozila za koje je bilo moguće ostvariti sufinanciranje, kao i 301 prodajno mjesto na kojem ih je bilo moguće kupiti, bila je objavljena je na stranici vozimoeko.fzoeu.hr. Nakon što su se građani, odnosno tvrtke odlučili za marku i model, bilo je potrebno u suradnji s odabranim ovlaštenim prodajnim mjestom pripremiti dokumentaciju. Nakon toga, sve je obavljalo ovlašteno prodajno mjesto, koje je građane i tvrtke prijavljivalo za poticaje. 
Pretpostavlja se da će tako biti i dalje. Pa, ako ste zainteresirani za neko ekološko vozilo, vrijeme je da se raspitate kod trgovaca i možda predbilježite za listu prvenstva za prijavu za poticaje, ako neki od njih rade takve neslužbene liste prvenstva.
Lani su iznosi poticaja za električne automobile bili do 70.000 kuna (9300 eura), a za plug-in hibride do 40.000 kuna (5300 eura) te za električna vozila L1-L7 kategorije (električni mopedi, motocikli, četverocikli...) do 20 tisuća kuna (2650 eura). Kakvi će biti iznosi poticaja u novom krugu sufinanciranja, još se ne zna.

Drugi najpopularniji električni automobil lani je bila Dacia Spring sa 169 odobrenih poticaja. Njegova je trenutačna početna cijena 23.700 eura
Foto: Dacia

Ponuda električnih automobila kao daleko najpopularnije kategorije na tržištu je sve veća. Godinama su za dobivanje poticaja najpopularniji najpovoljniji automobili na tržištu. Lani je odobreno 258 poticaja za Renault Twingo E-Tech, čija je početna cijena trenutačno 26.390 eura. Drugi najpopularniji električni automobil bio je Dacia Spring sa 169 odobrenih poticaja. Njegova je trenutna početna cijena 23.700 eura. Slijedili su Tesla Model 3 s 55 odobrenih poticaja (41.990 eura), Hyundai Kona EV s 48 odobrenih poticaja (36.590 eura) i Opel Mokka-e s također 48 odobrenih poticaja (37.311 eura). Popularni su bili i električni mopedi LIPO 45 i Pusa 45 sa 162 odnosno 63 odobrenih poticaja.

I Teslini se modeli svake godine nađu na popisu onih za koje se odobri najviše državnih subvencija
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Komentara 10

Avatar comandante
comandante
07:56 07.09.2023.

ne dozvoliti trgovcima da kreiraju liste, čitaj uzimaju mito, za guranje na listama... omogućiti svima da kupe auto pa neka traže poticaj nakon toga... bez listi kod trgovaca jer se zna da su primali mito za skokove na listama!!!

CO
Cosinus
08:32 07.09.2023.

Sirotinja će platiti bogatima automobile. Jer tko si može priuštiti automobil od 50000 + eura? Vrh! Sirotinja plaća PDV, a bogati uzimaju povrat PDV-a.

IN
Ingmar
09:01 07.09.2023.

Najbrži prst su izmislili lijeni uhljebi. Teško im je kategorizirati prijave jer nemaju kadra. Svi su na kavama ili kartaju na Windowsima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije