Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Avantura ili traumatično iskustvo?

Kupnja traperica: S 56 kg za prodavačicu sam punija, a isti model navlače na dame visoke 180 i 163 cm

Foto: Shutterstock
1/7
05.10.2023.
u 08:00

Većina traperica visokim je osobama prekratka, a niskima su preduge. Uspiju li u njih ugurati stražnjicu, preširoke su im oko struka. A nisu jeftine – traperice smo spremne platiti i 85 eura, samo da nam dobro stoje

Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta GfK, na novi par traperica žene u prosjeku troše oko 85 eura, a muškarci 10 eura manje. Stručnjaci iz Međunarodnog instituta za tkanine procjenjuju da je prosječni životni vijek para traperica od 2 do 3 godine, no u Europi se u šoping po nove traperice ide mnogo češće – svakih šest mjeseci. U potrazi za savršenim parom traperica, "kako mi stoje" i "jesu li udobne" prve su dvije stvari na koje većina ljudi obraća pozornost, što ne čudi jer u trapericama se u prosjeku dnevno provede osam sati. Trajnost i kvaliteta pri odabiru traperica dijele treće i četvrto mjesto, dok je cijena tek na petom mjestu, što znači da smo za model koji nam dobro stoji i udoban je spremni platiti više.

No, osim novca, kupnja traperica nerijetko nas stoji i živaca, ali i samopouzdanja: "Udebljala sam se, više ne stanem u svoj broj. Ove koje mogu zakopčati u struku, namijenjene su bar 15 centimetara višim ženama." Uz stres s kojim smo suočene jer danima ili tjednima ne možemo pronaći svoju srodnu blue jeans dušu, nespretan komentar prodavačice nerijetko je dolijevanje ulja na vatru te odlazak u kupnju traperica postaje toliko mučan da smo već na pragu visoko riskantne odluke da traperice, bez probe, naručimo iz nekog web-shopa. O svom iskustvu iz lude avanture kupnje traperica otvoreno su progovorile i kolegice iz Večernjaka koje na pitanje koliko je za njih, na listi od 1 do 10, stresna potraga za trapericama, odgovaraju – jakih 8!

– Za kupnju traperica pripremam se kao i za odlazak doktoru, a doktore zaista ne volim… Imam 56 kg na svojih 160 cm visine, a u Levisovom mi je dućanu, nema dugo, prodavačica rekla da nemaju ništa za mene, jer modele za punije drže u outlet centru. Eto... Punija sam, po standardima te prodavačice. Srećom, jedna susretljivija i sposobnija, u Tezenis trgovini preporučila mi je njihove push-up traperice. Najprije ih nisam htjela ni probati, jer – kud' ću ja u push-up, pa ako me igdje ima, ima me straga… Ipak, pristala sam probati. Model je skinny i utegne točno tamo gdje treba. Cijena im je 21,10 eura – ispričala je svoje iskustvo iz kupnje traperica Sandra, jedna od članica našeg tima.

I Tezenisov model je skinny i utegne točno tamo gdje treba. Cijena im je 21,10 eura
Foto: Tezenis

Kupnja traperica bila je traumatično iskustvo i za drugu, Anamariju, no – više nije. Nakon isprobavanja desetaka modela, među kojima je većina traperica bila predugačka, a ostale prekrute ili premekane, groznih boja i loših materijala, zaključila je da joj odgovaraju samo one veličine 44, što je, kako kaže, kategorički odbila iz psiholoških razloga. No prije par godina ipak je pronašla svoj savršeni, skinny model koji je, tvrdi, ostvarenje sna za sve žene s bokovima i stražnjicom.

– Sa svojim gabaritima ne smatram se debelom ženom, no kupnja traperica me uvijek dovede do manjka samopouzdanja te odluke da moram smršavjeti barem 15 kilograma. Visoka sam 160 cm, imam 65 kg i većina traperica mi je preduga, a drugi problem je da moja, malo veća stražnjica u rijetke stane. Mrzim ih skraćivati, jer izgube oblik, dok za pozadinu naprosto moram naći odgovarajući model, a da ih uopće mogu provući preko bokova te da istovremeno nemam 10 cm "lufta" oko struka. Za mene odličan model otkrila sam u Stradivariusu. Do prelaska na euro stajale su 139 kuna, a sada im je cijena 19,99 eura i mislim da mi stvarno dobro stoje. Riječ je o skinny modelu, na webu čak možete birati i dužinu i mi, žene s bokovima i stražnjicom, možemo ih sasvim dobro nositi. Čak sam ih, prilikom preporuka drugim ženama, prezentirala kao model koji dobro stoji svakoj ženi i mogu vam reći da su se i žene s malo drugačijim oblinama od mojih u njima dobro osjećale, ali i dobro izgledale – kaže Anamaria.

Stradivariusov odabrani model je skinny, a u web trgovini čak možete birati i dužinu traperica
Foto: Stradivarius

Kupovinu traperica kao apsolutni horor opisuje i naša treća kolegica, Katja. Priznaje da joj je od potrage za trapericama po dućanima doslovno zlo, no to je ipak nužno zlo, jer traperice su jedan od onih komada odjeće koji ne možeš kupiti online, bez isprobavanja.

– Traperice u fast fashion dućanima uglavnom ne odgovaraju mojoj tjelesnoj konstituciji. Niska sam, imam široke bokove, a otkako sam se udebljala i malo više trbuha i zadnjice. Po visini, odgovaraju mi traperice veličine XS i S, no one su mi preuske, jer sam trenutno realni M, a uzmem li M, nogavice su mi predugačke. Uz to, nervira me i more raznih tipova traperica: slim fit, mom jeans i slično. Ne olakšavaju mi izbor te prave pomutnju u veličinama, jer u jednom od tih modela sam M, u drugom L, u trećem S, a na kraju mi ništa od toga ne odgovara. Ili ne mogu ni zakopčati gumbe na taman dugačkim trapericama ili plivam u jeansu i izgledam kao vreća, pa se iz pohoda na traperice kući uglavnom vraćam razočarana i isfrustrirana svojim tijelom – kaže Katja, iskusna tragačica za savršenim trapericama koja se trenutno najbolje osjeća u dva naslijeđena para, od kojih jedan datira još iz 80-ih.

Niže osobe gotovo svake hlače moraju nositi krojačici na kraćenje
Foto: Shutterstock

Četvrta kolegica Matea svjedoči kako je kupnja traperica zahtjevan i stresan posao i za visoke dame:

– Visoka sam 180 cm i nosim istu veličinu hlača kao prijateljica koja je visoka 163 cm. Kako to može imati smisla? Meni budu malo kratke, ali za broj veće budu samo šire, ne i dulje, dok ona praktički svake hlače mora nositi krojačici na kraćenje. Ja to zaobilazim tako da kupim skuplje hlače i onda ne moram ponoviti tu radnju godinama, za traperice stvarno mogu reći da se mogu (ili su se mogle prije nekih 5 godina kad sam ih zadnji put kupovala) kupiti da traju. Neke imam skoro 10 godina i nigdje nisu izlizane ni potrgane. Ali najbolje traperice koje sam ikad nosila su i dalje mamine Levisice 10 godina starije od mene. Nas dvije zajedno smo ih uspjele na kraju iznositi do pucanja tkanine.

Je li vama odlazak u potragu za savršenim trapericama zanimljiva avantura ili prava noćna mora? Koliko pari traperica u jednom pohodu po dućanima, bez da izgubite živce i volju za životom, uspijete isprobati? Vjerojatno vas na kraju šokira koliko vremena i energije morate potrošiti dok ne dođete do željenog wow efekta. Niste jedine.

Ključne riječi

Komentara 5

MA
malaliba
11:30 05.10.2023.

Ovaj blesimetar koji ne dozvoljava objave koje niti su uvredljive niti proste , netko treba kontrolirati.Ovo kaj sam sad napisala je uvredljivo je od onog što nemogu objaviti.

Avatar Aurel
Aurel
10:03 07.10.2023.

ono kad se bucke od 160 cm i 65 kg žale što ih prodavačica zove "punijima"...

SA
Sanjaed
08:54 05.10.2023.

Niske cure odrežu dugačke nogavice, ali visoke cure imaju veći problem jer ne mogu produljiti nogavice! Mojoj visokoj kćeri dugackih nogu i normalne vitke građe su npr taman traperice na kojima piše da su za cure visine 165 cm! Ona kaže ni jedna od mojih prijateljica nije toliko niska!! Gdje su nestale opcije long i short u istom broju? Tako bi si lakše kupile hlače.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije