Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG ČEGA SE SVE POVLAČI HRANA

Što su otkrivale inspekcije namirnica: U hrani pronađeni pesticidi, lijekovi...

PDV na meso od 01. siječnja 2019. godine smanjen s 25 na 13 posto
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
21.12.2023.
u 11:36

Osim mesa i ribe, povlačila su se neispravna jaja, kolači, kukuruzno brašno, feferoni, čajevi, datulje, vino, med, maslinova ulja...

Sanitarna inspekcija u ovoj je godini u nadzorima tijekom turističke sezone te u ciljanoj akciji kontrole sljedivosti hrane životinjskog porijekla u ugostiteljskim objektima i na tržnicama zabranila stavljanje na tržište kao i neškodljivo uklanjanje 1888,5 kilograma svježeg mesa i mesnih prerađevina, 140 komada jaja i 105 komada različitih kolača, doznajemo iz Državnog inspektorata RH (DIRH). Ove je godine, naime, sanitarna inspekcija na hrvatskom tržištu provela službena uzorkovanja 1746 različitih kategorija hrane u svrhu ispitivanja različitih parametara zdravstvene ispravnosti.

Od ukupno ispitanih uzoraka, njih 26 je ocijenjeno nesukladno zbog kontaminanata (8 uzoraka – sjemenke lana, koštice marelice, kukuruzno brašno, paprika, 2 x feferoni, sok od jabuka i čaj od mente), mikrobioloških parametara (2 uzorka – dimljeni losos i miješano mljeveno meso), prekoračenja maksimalno dozvoljenih količina (MDK) ostataka pesticida (12 uzoraka – naranča, kruška 2 x, mandarina 4 x, mrkva, riža, rajčica, celer, kivi), zabranjenih, odnosno aktivnih tvari iz lijekova (2 uzorka iz kategorije dodataka prehrani) te organoleptike, odnosno kvarenja (2 uzorka – datulje i špic rebra).

– S hranom koja je ocijenjena zdravstveno neispravnom postupa se u skladu s odredbama Zakona o hrani, odnosno naređuje se opoziv, povlačenje s tržišta i neškodljivo zbrinjavanje te se pokreću prekršajni postupci – objašnjavaju iz DIRH-a, ističući kako se uzorkovanja hrane provodi službeno na temelju godišnjih planova monitoringa, ali i prema zaprimljenim predstavkama ili uslijed pojave incidenata vezanih za zdravstvenu ispravnost hrane.

Nadzor nad hranom provodi se u svim vrstama objekata iz nadležnosti sanitarne inspekcije koja uključuju skladišta proizvođača, veleprodajna skladišta, trgovačke lance i ostale trgovine, uključujući i štandove na tržnicama te ugostiteljske objekte, a skladu s programom rada DIRH-a i operativnim planovima nadzora te prijavama/predstavkama i RASFF obavijestima. Godinu ranije uzeto je 2059 uzoraka hrane u svrhu ispitivanja različitih parametara zdravstvene ispravnosti, od čega je njih 37, odnosno 1,8% ocijenjeno zdravstveno neispravnim, od svježeg mesa i ribe, sladoleda, jagoda, rajčice, celera, grejpa, limuna do aktivnih tvari iz lijekova (čak 26 uzoraka).

Veterinarska inspekcija u sastavu DIRH-a, koja redovito, u skladu s planom rada i procjenom rizika u klaonicama, preradama, skladištima te mesnicama i ribarnicama u maloprodajnim objektima provodi službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane svježeg mesa i proizvoda, kao i proizvoda ribarstva, u ovoj je godini naredila neškodljivo uklanjanje 5669 kilograma svježeg mesa, 1164 kilograma proizvoda od mesa te 3206 kilograma proizvoda ribarstva.

POVEZANI ČLANCI:

– Razlozi neškodljivog uklanja mesa i proizvoda od mesa odnosili su se na dokumentaciju o sljedivosti i oznake zdravstvene ispravnosti – objašnjavaju. U slučaju nesukladnosti izriču se kazne ovisno o vrsti počinjenog prekršaja.

Poljoprivredna inspekcija, među ostalim, provodi inspekcijske nadzore utvrđivanja kvalitete i označavanja hrane te se prilikom inspekcijskog nadzora na razini maloprodaje provjeravaju označavanje proizvoda, sljedivost i kvaliteta, ako je propisana, te se uzorkuju proizvodi radi utvrđivanja označene i/ili propisane kvalitete.

– U većini slučajeva subjekti u poslovanju s hranom samoinicijativno ispravljaju utvrđene nesukladnosti i u slučaju potrebe pokreću postupak povlačenja proizvoda s tržišta, a prije donošenja rješenja inspektora – kažu iz DIRH-a.

Zbog neodgovarajuće kvalitete, označavanja ili sljedivosti, poljoprivredna inspekcija u 2022. godini donijela je dva (2) rješenja o povlačenju maslinova ulja zbog nekvalitete, jedno rješenje o povlačenju meda s tržišta zbog patvorenja te tri rješenja o povlačenju vina s tržišta zbog patvorenja. Kad su u pitanju suhomesnati proizvodi, svježe meso te tržišni standardi za voće i povrće, poljoprivredna inspekcija u 2022. godini nije donosila mjere povlačenja proizvoda s tržišta, a kako su pojedini nadzori iz 2023. još uvijek u tijeku, podaci o provedenim nadzorima tijekom ove godine još uvijek se obrađuju, poručili su iz DIRH-a.

VIDEO Plenković najavio paket potpore umirovljenicima

Komentara 9

TR
trabant7
12:31 21.12.2023.

I nigdje imena, prezimena proizvođača, stalno se skriva brend ili brendovi koji nas zdušno truju.

KI
kingtom
12:12 21.12.2023.

Zaključak? U Hrvatskoj se često podvaljuje kupcima neispravno smeće pod ispravne proizvode, pitanje je koliko toga nisu uklonili....

VJ
Veli Jože
11:46 26.12.2023.

U pakovanju smrznute ribe Ledo kvalitete navedeni aditivi E330,E331.Što tek ostali rade sa polutrulim mesom.Među najgorima je PPK,Pivac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije