Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI KONGRES

Barcelona poručila : 'Mobilnost je sve', internet je potreban svima

Mercedes Formula One driver Lewis Hamilton of Britain looks at a Mercedes F015 car at the Mobile World Congress in Barcelona, Spain February 23, 2016. REUTERS/Albert Gea
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.02.2016.
u 18:00

Mobile World Congress tradicionalni je svjetski sajam mobilne industrije koji se održava u katalonskoj prijestolnici

Mobilni svjetski kongres okupio je proteklog tjedna sve one koji diktiraju tehnološke trendove, posebice u mobilnoj industriji. Svjetska mobilna industrija, naime, prema GSMA statistici, vrijedi 3,1 trilijun dolara i čini 4,2 posto globalnog BDP-a. Procjena je da će ta brojka narasti na 3,7 trilijuna do 2020. Usto, u mobilnoj industriji direktno ili indirektno ima 32 milijuna radnih mjesta u 2015. godini. A Barcelona je ugostila doslovno sve, bilo je tu novih mobilnih uređaja, raznih gadgeta, naprednih softverskih rješenja, mrežnih poboljšanja ili povezivosti mobilnih uređaja. Predstavili su se i mnogi startupi, a svoje izlagačke prostore imale su i brojne države i njihovi operatori te jake ICT tvrtke. Barcelonska priredba uvijek je dobra za razmjenu znanja, sklapanje poslova, ali i rješavanje svjetskih problema. Premda već nekoliko godina nema posebnog proizvoda i inovacije koja bi iskočila i postala posebnom temom sajma, valja naglasiti da sve što se polako kotrlja, poput interneta stvari ili mobilnog plaćanja te virtualne realnosti, svake godine dostiže nove naprednije dimenzije i polako ali sigurno otvara vrata prema većoj komercijalizaciji i mainstreamu.

Kako je Mark ukrao show

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, pomogao je ove godine u promociji virtualne realnosti, što ne začuđuje budući da je uložio novac te kupio Oculus, zasad najmoćniji VR headset koji postoji na tržištu. Zuckerberg je jednostavno ukrao show Samsungu, ali mu istodobno i pomogao jer zajedno su promovirali VR kao ovogodišnji trend koji bi trebao postati masovno popularan.

Inače, Mark Zuckerberg, koji već treću godinu zaredom dolazi u Barcelonu, vrlo je angažiran oko toga da internet priskrbi svima, i uglavnom o tome propovijeda s barcelonske govornice. Naime, iako su se priključci na 4G mrežu, trenutačno najnapredniju mobilnu mrežu, udvostručili u 2015. godini, još uvijek 40 posto svjetske populacije nema pristup internetu. Broj 4G konekcija u svijetu podignut je na više od milijardu, a do 2020. godine trećina svih priključaka odvijat će se putem 4G mreže.

Samsung je inače Barcelonu “iskoristio” kao odskočnu dasku za svoje nove mobitele, predstavio je novitete iz serije Galaxy – Samsung Galaxy S7 i Galaxy S7 edge. Naravno, riječ je o dorađenijim, unapređenijim rješenjima, poput bolje kamere i baterije. Samsung je predstavio i Gear 360, kameru s mogućnošću snimanja kadra od 360 stupnjeva

Modularni pobjednik

LG je, pak, predstavio svoj novi modularni smartphone koji radi na Android platformi. LG G5 ima izmjenjivu bateriju, a može promijeniti i oblik dodavanjem modula za dodatne funkcije od dodatne baterije, pojačanja kamere, a tu je i headset za virtualnu stvarnost 360 VR i rotirajući robot Rolling Bot. Stoga ne začuđuje da je i pobjednik sajma među novopredstavljenim uređajima. Inače, Cat termalni mobitel zaokupio je pozornost mnogih kao i novitet jakog kineskog proizvođača Xiaomia.

>> Zuckerberg najavio godinu virtualne stvarnosti, Samsung bolje kamere Galaxy S7 serije, a LG modularni G5

>> Mobilna industrija s gotovo 4 milijarde pretplatnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije