Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI AUDI A5

Savršen spoj tehnologije, dinamike i dizajna - cestama klizi kao zalijepljen za asfalt

Audi A5
Foto: Audi
1/6
02.07.2016.
u 07:00

U Hrvatskoj se druga generacija Audijeva kupea očekuje u listopadu, a cijene mu još nisu poznate. 
Za Njemačku su pak najavljene cijene od 38.000 eura

Elegantna i upečatljiva silueta naglašeno sportskih linija na prvi je pogled najsnažniji adut nove, druge generacije Audija A5 Coupé. Na drugi su pogled to novi, 17 posto snažniji i 22 posto učinkovitiji motori, a njemački ih premium proizvođač za svoju poslasticu nudi šest: dizelaše snage 190, 218 i 286 KS te benzince od 190, 252 i vrhunske 354 konjske snage, uz koje u novom S5 Coupé iz 3,0 TFSI motora dolazi i 500 Nm. Ovaj 6-cilindarski turbak nudi 21 KS više od motora u istovjetnom modelu prethodne generacije, a do stotke ovu skulpturu na kotačima potjera za samo 4,7 sekundi.

Između udobnosti i sporta

Nakon vožnje zavojitim cestama u okolici Porta u glavne adute novog A5 Coupéa moramo svrstati također potpuno novu šasiju koja do savršenstva dovodi omjer udobnosti i dinamike, uz mogućnosti podešavanja brzine odziva motora, izmjene stupnjeva prijenosa (u ponudi su nove izvedbe 6-brzinskog ručnog, 7-brzinskog S tronica i 8-brzinskog tiptronica), tvrdoće amortizera ovisno o željama vozača. Lakoća kojom A5 Coupé klizi zavojitim cestama, kao zalijepljen za asfalt, jednostavno oduševljava. High tech opremljen putnički prostor sa sjedalima udobnima poput najdražih fotelja, kvalitetne završne obrade i najfinijih materijala, prostorno je profitirao od većeg međuosovinskog razmaka.Mnoge stavke s izdašnog popisa opreme novog Audija A5 Coupé poznate su iz modela Q7.

A5 Coupé sada je prvi put raspoloživ s opcijskim virtualnim kokpitom, 12,3-inčnim TFT zaslonom s rezolucijom od 1440x540 piksela.

Prednji ili 4x4 pogon

On zajedno sa sustavom MMI navigation plus, koji uključuje 8,3-inčni zaslon na središnjoj konzoli, tvori centralnu informacijsku jedinicu. Okrugli regulator je središnja je točka MMI terminala, koji sadrži i podlogu osjetljivu na dodir. Ona služi za unos znakova te za pokrete s više prstiju, što vozaču primjerice omogućuje zumiranje karte. Logika upravljanja MMI sustavom slična je onoj kod pametnog telefona.

U ponudi je pogon na prednje i na sve kotače, a opcijski se u dvije najsnažnije quattro inačice (3,0 TDI sa 286 KS i S5) nudi i sportski diferencijal na stražnjoj osovini. Od prethodnika je novitet 60 kg lakši. Karoserija mu je najlakša u klasi zahvaljujući inteligentnoj mješavini materijala. Sve u svemu, po više detalja njemački novitet izbija u prvi plan, no ipak sve počinje i završava s naprednom tehnologijom i dizajnom. Primjerice, dinamičnim pokazivačima smjera te opcijskim LED i Matrix LED svjetlima Audi je uz gornji rub stražnjeg stakla A5 Coupéa punom širinom dodao usko stop svjetlo. Upečatljiv je to detalj koji se odlično uklopio u model skladnih proporcija. Novi Audi A5 Coupé u Hrvatsku bi trebao stići u listopadu. Cijene za naše tržište još nisu poznate, no u Njemačkoj bi A5 Coupe trebao stajati od 38.000 eura dok se za S5 Coupé očekuje cijena od oko 63.000 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije