Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objašnjenje povjesničara

Srbi ljuti zbog izjednačavanja 'Za dom' i tri prsta

Josip Šimunić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
08.12.2013.
u 10:58

Povjesničar Petrović je podsjetio kako su nekada, prije Drugog svjetskog rata, Srbi polagali prisegu s podignuta tri prsta, ali spojena dok se 80-ih godina uvodi pozdrav s raširena tri prsta.

U Srbiji su se jako naljutili na izjavu jednog europskog sportskog dužnosnika koji je stavio znak jednakosti između Šimunićeva pozdrava "Za dom" i uzdignuta tri prsta Novaka Đokovića kojim proslavlja pobjedu pa su Večernje novosti zamolile povjesničara Dragana Petrovića neka pojasni što zapravo znači kada Srbin podigne tri prsta. Petrović je podsjetio kako su nekada, prije Drugog svjetskog rata, Srbi polagali prisegu s podignuta tri prsta, ali spojena dok se 80-ih godina uvodi pozdrav s raširena tri prsta.

Ovaj srpski znanstvenik se poziva na fotografije od prije Drugog svjetskog rata gdje Srbi prisežu sa spojena tri prsta, ali i da su "tri raširena prsta karakteristična za vojnike nacističke Njemačke i ustaše u NDH". - Bilo koji nacionalni pozdrav može biti dio pažljivo njegovane tradicije, a može vremenom i evoluirati. Tako je bilo i sa srpskim pozdravom. Tri rastavljena prsta kao naš suvremeni pozdrav je patentiran 1988. u vrijeme okupljanja Srba iz Srijema, Banata, Kosova i Metohije, koji su zahtijevali promjenu Ustava Srbije. To je bio odgovor probuđenog naroda na provokacije Albanaca, Hrvata i Slovenaca, koji su prkosili s dva prsta, što je anglosaksonska viktorija. Srbi su tada počeli pozdravljati s visoko uzdignuta raširena tri prsta, obično s obje ruke i visoko iznad glave - kaže Petrović dodajući kako unatoč ustaljenom mišljenju, Vuk Drašković zapravo nije "autor" ovog pozdrava, "već veće zasluge za fenomen tri prsta pripadaju Mirku Joviću, kao i Jovanu Raškoviću, osnivaču Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj".

>> Srbija državama poslala popis 'antisrpskih incidenata' u RH

Komentara 82

BI
budimo_iskreni
11:26 08.12.2013.

ja ne znam kako se ovaj članak probio u medije... pa oduvijek je poznato da su samo hrvati fašisti, zločinci, tvorci svega zla, mrzitelji itd. ne znam samo kako je uopće moguće da neki srbin čini nešto pa i uvjetno loše... (sarkazam)

Avatar Bud Humski
Bud Humski
12:31 08.12.2013.

Znaci, Hrvati bi trebali imati razumijevanja za njihova tri spojena prsta kojima su polagali zakletvu u ona crna vremena kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i prve Jugoslavije. Najvjerojatnije su tako polagali zakletvu i vodji "saveznicke" vojske Drazi Mihajlovicu, cija rehabilitacija je upravo u punom zamahu u Srbiji. Sad su prsti malo rasireni ali poruka je ostala ista, sto se moglo vidjeti i 90-ih proslog stoljeca. Ali "za dom spremni", koji je bio u upotrebi barem 200 godina prije nego su oni poceli dizati tri prsta, to je nacizam i fasizam! Da se ne bi dalje nadmudrivali, ja mislim da je najbolje da se oni pozdravljaju onako kako im se svidja, a mi cemo se pozdravljati onako kako se nama svidja. A svijet neka sam odluci kakve poruke nose pozdravi "Noz, zica, Srebrenica" ili "Sprem'te, sprem'te..." a kakvu poruku nosi pozdrav "za dom spremni".

FI
fing
11:36 08.12.2013.

Dok su Hrvati 1991. pozivali na mir sa univerzalnom gestom sa 2 prsta, srbi su pjevali "klat ćemo Hrvate" u Vukovaru sa uzdignuta 3 prsta. Mislim da tu ništa ne treba dodati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije