Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.02.2014. u 12:00

I podsjećanje na rat može biti okidač za novi u BiH. Dovoljan je samo neki Gavrilo Princip pa da se opet zapali ratni vihor

Bosna i Hercegovina živi u nespokoju. Nekakav nemir uvukao se među većinu građana. Manjina blokira ulice, pali zgrade, smjenjuje vlade. Sije strah. Nema panike, ali..., anarhija je. Ako se želite malo zabaviti bez problema, možete u svom gradu s desetak istomišljenika zapaliti pet, šest zgrada, smijeniti političare, pretući specijalce i navečer ćete u središnjem Dnevniku biti heroj koji se bori, i za radnička prava, i protiv mrske vlasti. K tomu budete li imali sreće da vas policajac udari palicom, sve nevladine udruge će skočiti u vašu zaštitu. Policija je razoružana. Država je kapitulirala. Opravdani zahtjevi obespravljenih radnika nisu se čuli pored zaglušujuće buke šačice ratobornih huligana. To je Bosna i Hercegovina veljače 2014. godine.

Prema službenim podacima, prvoga tjedna prosvjeda iz BiH je otišlo 25 tisuća građana. Svaki dan me netko upita: Hoće li biti rata. Neće – svima odgovaram. Jer, tek je od zadnjeg prošlo 18 godina, a kako je Ivo Andrić prije stoljeća napisao: “Svakih 50 godina na ovim prostorima pametni ušute, budale progovore, a fukara se obogati”. “Mirna Bosna” će biti još barem dvadesetak godina. Nije zrelo za rat, njega uglavnom ne žele oni koji su ga proživjeli. Zato se i događa svakih pola stoljeća. S dolaskom novih generacija.

Nikako se ne da Bosni i Hercegovini s tim ratovima. Ni kad organiziraju sjećanje na stare, ni kada krenu s novim revolucijama. A ova godina počela je i s jednim i s drugim. Pripremama za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata i uličnim nasilnim buntom protiv aktualne vlasti. Sve je, kao i obično u BiH, puno kontroverzi. Ne zna se tko je na “pravoj” strani.

Početak godine obilježili su prijepori Srba i Bošnjaka oko priprema svjetske manifestacije koja se će se održati 28. lipnja u Sarajevu. Tog dana je točno prije jednog stoljeća srpski član Mlade Bosne Gavrilo Princip ubio austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu trudnu suprugu Sofiju, što je bio okidač za početak Prvog svjetskog rata. Srbi se pribojavaju kako će velike države obljetnicu pokušati iskoristiti za svaljivanje krivnje na njih i okriviti ih za početak najsmrtonosnijeg sukoba u novijoj povijesti. Pa su i oni počeli pripreme paralelne obljetnice u Andrićgradu, građevinsko-turističkom kompleksu Emira Kusturice u Višegradu. Sumnjaju kako su prije dva tjedna prosvjednici u Sarajevu zapalili državni arhiv (upravo) zbog prekrajanja povijesti. Na srpsku štetu. Stoga, već sada je sigurno kako će tog 28. lipnja iz BiH u svijet biti poslane najmanje dvije istine o istom događaju.

A Princip će i dalje za jedne biti heroj, za druge terorist, a za treće anarhist. Pripreme za obilježavanje rata od prije 100 godina događaju se u nemirnoj bh. svakodnevici, gdje i podsjećanje na rat može biti okidač za novi. Dovoljan je samo neki Gavrilo Princip pa da opet zemlju zapali ratni vihor. A već je puno i anarhista, i terorista, i heroja koji udaraju u ratne bubnjeve. I svi vjeruju kako su u pravu. Osobito obespravljeni radnici koje su neke nevidljive sile preko huligana zloupotrijebile za stvaranje anarhije na većinskim bošnjačkim mjestima. Kaos bi tek bio da su ga uspjeli prenijeti na hrvatska i srpska područja. Razotkrivena je namjera kojom se planiralo pod krinkom socijalnog, građanskog nezadovoljstva – ugušiti neriješena nacionalna pitanja.

Time bi zahtjevi obespravljenih Hrvata bili pokopani za sva vremena. Neuspjele diplomatske i druge revolucije još su više naglasile kako BiH treba temeljni preustroj. Domaća i međunarodna zajednica mora shvatiti da nakon svih eksperimenata preostaje još samo logično rješenje; BiH kao država s tri entiteta – hrvatskim, srpskim i bošnjačkim. Time bi dobili funkcionalnu državu s riješenim nacionalnim i građanskim pitanjem. Kome to može smetati!? Odgađanjem dogovora BiH se svakim danom gura bliže novim i nacionalnim i socijalnim sukobima. A kada oni izmaknu kontroli, onda ih cijeli svijet više neće moći zaustaviti. Pa će umjesto obilježavanja starog povjesničari početi bilježiti početak novog rata.

Komentara 29

Avatar deran9
deran9
15:40 25.02.2014.

zgrada državnog arhiva nije slučajno zapaljena pa nije to predsjedništvo..ministarstvo ili policija hm,narod se desio "slučajno"

DZ
dzukaficuka
16:00 25.02.2014.

Ma toje pokusni kunic za Muslimane kad krenu kao Srbi prije sve ce ne Muslimansko da Ciste i Ubijaju u to sam siguran.Ovi neredi dolaze od Bakira Izetbegovica i S Arabije oce Islamizaciju u stvari ju je vec 80% i proveo ovo je jos jedan mali dijo koji za Vehabije nije problem.Srednju Bosnu di su Hrvati bili vecina su Islamisti ocistili od Bakira do onog famoznog Generala jedino nasi ludi Politicari sute.Bar je sad Milanovic pokazo dostojanstva kad je otiso u Mostar.Samo jos treba da Bakiru i tim Vehabijama ocita Citabu pa i sa Tajnom Policijo to rijesiti nista to nije neobicno sa svojim neprijateljima .Jer oni se nasima tamo zgrazaju te Vehabije zato treba odgovor i to jaki.

DU
duxoni
21:48 25.02.2014.

Napraviti Hriscansko-Krsnjacku koaliciju..izaci na izbore za BiH parlament i Srbi i Hrvati bi tako jedino pobedili i odlucivati o svojoj sudbini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije