Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržište

Volkswagen prestigao Toyotu zbog stabilnog rasta u Europi

05.05.2015., Zagreb -  Elektricni automobil VW e-Up. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
21.08.2015.
u 18:00

Unatoč padu prodaje u Kini, gdje proda svaki treći auto, VW grupa uspjela je preuzeti vodstvo ispred japanaca i američkog GM-a

Volkswagen grupa - u koju spadaju marke VW, Audi, Škoda, Seat, Porsche,.. - u prvih je šest mjeseci prodala 5,04 milijuna vozila i postala najprodavanija grupacija na svijetu prestigavši japansku Toyotu, koja je u istom razdoblju prodala 5,02 milijuna automobila. Tko će na kraju godine završiti prvi možemo samo nagađati, ali sigurno je da će se u idućih šest mjeseci voditi mrtva utrka između dva automobilska giganta, budući da je treći, američki General Motors, ipak osjetno zaostao s prodajom od 4,86 milijuna automobila u prvoj polovici godine, odnosno 1,2% manje nego godinu ranije.

Podsjetimo, prošle je godine sa 10,23 milijuna prodanih automobila najprodavanija bila Toyota, u čiji se portfelj osim matičnog brenda ubraja i luksuzni podbrend Lexus te Daithatsu, ali i još nekoliko manjih marki. U njemačku VW grupu, uz ranije navedene najistaknutije marke, spadaju i niskoprodajni brendovi supersportskih automobila Bentley, Bugatti i Lamborghini. Lani je prodala 10,14 milijuna automobila. Treći je, baš kao i ove godine, Toyotin najveći rival - GM. Sa svojim brendovima Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac, Holden, HSV, Opel, Vauxhall..., prodao 9,92 milijuna automobila.

Na globalnoj razini Toyotina je prodaja pala 1,5 posto, dok je Volkswagen uspio pad prodaje održati na pola posto. VW-u u prilog ide situacija na europskom tržištu na kojem prodaja raste najbržim tempom u posljednjih pet i pol godina, a Volkswagenovi brendovi odlično se prodaju u Europi pa je ubilježio rast prodaje od 6 posto. Time je VW ublažio pad prodaje u Kini, svom najvećem tržištu na kojem je u prvih 6 mjeseci prodao 1,74 milijuna vozila. Kinesko tržište automobila u padu je prvi put nakon dvije godine. Audi i Porsche povećali su prodaju u SAD-u za 2,4 posto.

>> Unatoč višoj cijeni, u Hrvatskoj su dizelaši uvjerljivo najtraženiji

>> VW opet najprodavaniji u Hrvatskoj, Porsche povećao prodaju

Ključne riječi

Komentara 1

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
16:06 23.08.2015.

Folcika rules.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije