Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU TRŽIŠTE

Škoda povećala prodaju za 19,4 posto

Škoda Octavia
Dalibor Urukalović/PIXSELL
28.08.2014.
u 11:42

S povećanjem prodaje od 28,8% u prvih 12 mjeseci Hrvatska je na 5. mjestu, iza Portugala, Rumunjske, Irske i Cipra

Europsko tržište automobila se definitivno oporavilo. Zabilježen je i 12. uzastopni mjesec rasta prodaje. U srpnju je, prema podacima JATO Dynamicsa, u EU i Norveškoj i Švicarskoj registrirano 1,081.195 automobila, što je povećanje od 5,4 posto u odnosu na isti mjesec lani. Na godišnjoj razini rast je 5,8 posto (ukupno prodano 7,917 milijuna automobila. U 2014. najveći rast od 36,5 posto ostvario je Portugal, a slijede ga Rumunjska, Irska, Cipar te na 5. mjestu Hrvatska s rastom prodaje od 28,8 posto.

Ali, kako znamo, čak 70 posto hrvatskog tržišta otpada na pravne osobe, najviše obnovu voznih parkova rent-a-car tvrtki, države i državnih firmi, pa podaci mogu lagano zavarati.

U plusu je i najvećih pet europskih tržišta – Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Španjolska - dok ove godine manju prodaju bilježi Srbija, Austrija, Belgija, Švicarska i Nizizemska.

Europski tržišni lider je i dalje Volkswagen sa 939.519 prodanih auta ove godine. Slijede Ford, Opel, Renault, Audi, Peugeot, Mercedes, BMW, Škoda i Citroen. Škoda ima najveći godišnji rast od +19,4%.

Najprodavaniji model u Europi je VW Golf sa 274.503 registracija. Slijede ga Ford Fiesta, Renault Clio, VW Polo, Opel Corsa, Nissan Qashqai, Škoda Octavia, Ford Focus, Audi A3, Peugeot 208... Najveći godišnji rast imaju Škoda Octavia (+41,3%) i Audi A3 (29,3%). U srpnju su najveći rast prodaje kod modela zabilježili kompaktni crossoveri Dacia Duster (+85.5%) i Opel Mokka (+62.4%).

>> Prodaja auta raste zbog obnove voznog parka države i rent-a-cara

>> Uz Portugal, Hrvatska bilježi najveći skok u prodaji automobila

Komentara 2

TO
tolitol
20:47 29.08.2014.

Mene samo zanima tko bi se od naših sveznajućih političara mogao kvalificirati za posao u ovako uspješnoj firmi kao što je Škoda. Tko bi na ovako uspješan način znao provesti njezinu privatizaciju, povećati prodaju za barem 1 posto (a da ne govorim 40 posto)? Ima li ikoga među našom političkom ekipom tko bi zadovoljio temeljne uvjete za rad tamo?

Avatar korincanin
korincanin
04:23 31.08.2014.

Pa sigurno je bar jedan političar zaslužan za plasman škode na našem tržištu. Samo još mu neznamo ime

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije